• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Våra mässor
  • Om oss
  • Kontakt
  • Arkiv


Richard har arbetat som lackerare i tio år medan Jennie tidigare arbetat inom förskolan. För fyra år sedan bestämde de sig för att kasta sig ut och starta eget. Resultatet blev Växjö lackering & VL Design – ett företag som består av två olika ben. Den största delen är lackeringen där allt från kök och dörrar till möbler lämnas in för att få ny färg och nytt liv. De säljer även knoppar, beslag och kan hjälpa till att byta ut fronter och sätta in lådor. På så sätt skiljer de sig lite mot många andra lackeringsfirmor.

– Jag skulle säga att vi är lite mer nischade. Istället för att bara lämna in luckorna och få dem vita så kan vi hjälpa till med helheten. Vi är mycket för återbruk och tycker inte att man ska behöva köpa nytt för att skapa sitt drömkök, säger Richard.

De upplever att folk har blivit mer medvetna och väljer att göra om sina saker istället för att slänga ut och köpa nytt. Just nu får de in många kök som är 10-15 år gamla och som är fullt fungerande, men som inte har den stilen man gillar. Framförallt är det många som lämnar in sina gamla träkök för omlackering.

– Istället för att slita ut köket så kan vi hjälpa till att göra det trendigt eller mer personligt. Förr var det mest vitt men idag vill folk ha lite mer färg. Jag tycker att det har börjat dra mer åt det gröna och blå hållet, men det är ändå väldigt nedtonat, säger Jennie. 


Avskalad gråskala

Richard Andersson och Jennie Jehander är kärleksparet som också är kompanjoner. Tillsammans driver de Växjö lackering och VL Design – företaget som både sysslar med lackering och design av egna produkter. De brinner för återbruk och älskar att skapa. Det minimalistiska och avskalade ligger extra varmt om hjärtat.

Den andra delen av företaget är VL Design som består av egenproducerade produkter, allt från möbler till inredningsdetaljer. Man har bland annat en kollektion med ljusstakar, piedestaler och ett skåp där de själva medverkar på ett eller annat sätt i produktionen. Nyligen har de även lanserat handtillverkade skulpturer i keramik.

– Det är framförallt jag som designar. Jag är en idéspruta och kan vakna mitt i natten och tänka att ”det här måste jag testa imorgon”.  Sen diskuterar jag med Richard om hur man på bästa sätt kan förvandla idén till verklighet. Vi är en perfekt kombo, säger Jennie.

Stilen är ganska minimalistisk och färgerna nedtonade. Det är raka, strikta linjer blandat med organiska former. Ungefär som paret själva gillar att ha det hemma.

– Vi gillar det enkla, men samtidigt vill man ha något unikt för att skapa en fin helhet i hemmet. Våra piedestaler går till exempel att få i valfri kulör och skulpturerna finns bara en av varje eftersom de görs för hand, säger Jennie.

Precis som de flesta egenföretagare lever de med jobbet och eftersom det är ett litet företag sköter de allt från produktion till administration och marknadsföring själva. Efter fyra år har de dock börjat hittat sina roller och ett sätt som gör att de kan hantera arbetet och privatlivet på ett bra sätt. Richard har blivit mer ansvarig för lackeringen, där de också har en anställd, medan Jennie har största ansvaret för VL Design.

– Vi visste redan innan att det skulle krävas mycket tid och det var därför vi gick in i det här tillsammans. Vi kompletterar varandra bra och kan bolla idéer med varandra. Det är också en stor drivkraft att vara sin egen och att kunna leva på det man brinner för. Vi hoppas att vi kan inspirera andra att också våga satsa, säger Richard.

När färgstarka duon får bestämma

FAKTA
Namn: Jennie Jehander och Richard Andersson.
Ålder: Jennie är 33 år, Richard är 30 år.
Gör: Driver Växjö lackering & VL Design.
Bor: I en lägenhet i Växjö.
Intressen: Jennie: ”Jag älskar design även utanför jobbet och åker gärna på olika mässor eller till olika butiker för att få inspiration”. Richard: ”Jag spelar fotboll och har ett stort intresse för träning och hälsa”.
Favoritfärg: Jennie: ”Om jag bara får välja en färg så är det beige. Och då tänker jag inredning. Skulle jag säga den vackraste färgen skulle jag nog säga grön”. Richard: ”Jag är nog mer svart. Inte som helhet men på detaljer”.
Instagram: @vldesign_ och @vaxjolackering