• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Våra mässor
  • Om oss
  • Kontakt
  • Arkiv

Lovisa Andersson och Daniel Fisch är bara 24 år gamla men har redan hunnit bocka av flera punkter på sin ”Bucket list”. De har bott i Stockholm, bildat familj och skaffat ett torp. Torpet började de bygga när de var 19 år gamla, under tiden de bodde i Stockholm. Storstadslivet var inte riktigt som de tänkt och längtan hem till Kalmar och lugnet på landet blev alldeles för stor.

Lovisas föräldrar har sedan många år tillbaka ett sommarhus i Röhälla på Öland och erbjöd det unga paret att bygga ett hus på samma tomt. Eftersom Lovisas pappa är snickare har han hjälpt till en hel del, men annars så har paret byggt det mesta själva. Lösvirket är nytt men alla fönster, dörrar och detaljer är återbruk. Alla fönster har Lovisas farfar snickrat en gång i tiden. Nu har de fått nya glas och placerats ut på torpet. Flera av dörrarna kommer från en gubbe som tyckte torpet var ett roligt projekt och den stora stentrappan kommer från ett gammalt hus i Kalmar. Lovisa och Daniel har till och med fått en hel gäststuga av en man som skulle bygga sig ett Attefallshus.

–Det har blivit lite som en skattjakt. Och jag blir helt varm när jag tänker på vad vi har fått av folk, säger Lovisa.

Förutom att de har sparat en del pengar på att återanvända grejer, känns det också mer hållbart. Lovisa och Daniel vill att deras saker ska hålla länge och köper helst inte en massa nya, plastiga saker. De gillar också det faktum att de tar tillvara på sådant som annars skulle slängts.

Villa Furubo

I Röhälla på Öland har Lovisa och Daniel skapat sitt egna lilla paradis. Ett torp de byggt själva av återbruk, loppisfynd och saker fått från vänner och bekanta. Torpet har fått namnet ”Villa Furubo” – efter ett par grindar som tidigare tillhört ett hus i Kalmar.

TEXT: EMILIA THOR,
FOTO: SARA MAGNUSSON

VILLA FURUBO
Här bor: Daniel Fisch 24, Lovisa Andersson 24 och Nomi Fisch som föddes i juli 2017.
Yrke: Lovisa är fotograf och stylist på Pontuz Löfgren AB. Daniel är Milon-koordinator på Malkars Träningscenter men just nu är han pappaledig.
Huset: Ligger i Röhälla på Öland.
Namnet: Villa Furubo kommer från grindarna som tidigare tillhörde ett hus på Getingen i Kalmar. Lovisa och Daniel hade ett tag planer på att byta efternamn till Furubo men då namnet redan var taget är planen att ta Daniels gamla släktnamn Fisch.

EN SOMMAR-OAS PÅ ÖLAND

–Ta köket till exempel. Det är från 1950-talet och väldigt gediget. Det går att slipa ner och måla om hur många gånger som helst, säger Daniel.

Köket tillhörde tidigare en lägenhet i Kalmar och var precis som mycket annat, något som Lovisas pappa tog tillvara på när han var ute på jobb. Nu har det målats i en vacker mörkgrå nyans och höjden har anpassats efter Daniel, eftersom det är han som gillar att laga mat. Bänkskivorna är därför lite högre än i ett standardkök. Av skåpen som blev över byggde paret en köksö på hjul. Intill köksskåpen står en gammal målarstege som leder upp till ett sovloft. Här står två extra sängar för långväga gäster. När dottern Nomi blir lite äldre är tanken att Lovisa och Daniel ska flytta upp hit så hon kan ta över deras sovrum. I köket finns också en vacker, randig soffa som fyndades på Kalmar Stadsmission för 100 kronor. Lovisa och Daniel berättar att de känner sig väldigt avslappnade i torpet. De känner ingen press över att det behöver se ut på ett visst sätt. De köper gärna billiga möbler på loppis eller tar hit saker som de har tröttnat på i lägenheten i Kalmar. Torpet har blivit lite av en tillflyktsort – en oas där man kan släppa stress och press.

– När vi kommer hit drar vi på oss eco-sandaler och gamla avlagda kläder. Jag lägger aldrig upp bilder härifrån för jag vill inte skapa någon press, säger Lovisa.


Köket är ett gammalt 1950-talskök som Lovisa och Daniel har fått från en lägenhet i Kalmar. De har slipat ner det och målat om i en grå nyans. Av luckorna som blev över byggde de en köksö på hjul.

Avskalat och harmoniskt i sovrummet. Golvlampan kommer från en gammal släkting, tavlan är ett inramat sjökort och sängbordet är en gammal väggklocka som de har hittat på Daniels föräldrars vind.

Fikapaus i växthuset. Bordet var på väg att eldas upp men Lovisa och Daniel räddade det i sista sekund. Övriga möbler är arvegods, porslin från loppis och karaff från Ikea.
I bakgrunden syns en prylhylla där Lovisa och Nomi samlar skatter som de hittat nergrävda i trädgården. Hittills har de bland annat hittat vackra porslinsskärvor och stenar.

Det gamla skåpet är inköpt på Lindra Second Hand och har därefter målats om. Spegelsamlingen och mässingsljusstakarna är inköpta på loppis i omgångar. Den gamla kartan hängde på Lovisas pappas jobb.