HEM

OM OSS

ANNONSERA

KONTAKT

ARKIV

‍‍‍STJÄRNORNA PÅ

Telebor‍‍‍gs slott

Många har någon sorts relation till Teleborgs slott då slottet har varit skådeplats för oräkneliga bröllop, middagar, examensfester och andra tillställningar genom åren. Vid den här tidpunkten av året bjuder slottet in till julbord som pågår fram till 20 december.
– På kvällarna är det traditionellt julbord i Riddarmatsalen med underhållning av Björn Elmgren och på dagarna bjuder vi på enklare lunchjulbord, berättar Maria Runosson, som genom sitt företag Runosson & Co hyr Teleborgs slott av kommunalägda Videum.

Till skillnad från många andra svenska slott har inte Teleborgs slott en historia som går tillbaka flera hundra år i tiden. Färdigbyggt år 1900 är det Sveriges näst yngsta slott, vilket Maria tror är en av orsakerna till att det är först under de senaste tio åren som allt fler utanför Kronoberg har fått upp ögonen för slottet.
– Vi har jobbat en del med sociala medier och marknadsföring, vilket har givit bra resultat. När många väl upptäcker slottet blir de förtjusta och tycker att det ser ut precis som ett sagoslott. Vi har fått en del stamgäster som kommer hit tre till fyra gånger per år.

Syftet med att bygga slottet är också som hämtat ur en romantisk saga då greve Fredrik Bonde af Björnö lät bygga Teleborgs Slott som en sorts bröllopsgåva, kallad morgongåva, till sin unga hustru Anna Koskull. När greven och hans hustru gick bort gick slottet i arv till grevens brorson Christer Bonde.
– När slottet såldes till kommunen 1964 tog familjen Bonde med sig de flesta möbler, men det finns ett par skåp och några glaskronor kvar som vittnar om deras tid. De flesta möbler som vi ser här idag har jag hittat genom en antikhandlare som jag känner och så har vi fått en del möbler från generösa Växjöbor.

I början av 2000-talet var Teleborgs slott en populär festlokal, men hade under en längre tid fallit in i en törnrosasömn där lokalerna inte nyttjades fullt ut. Ända sedan Maria tog över har hon försökt göra lokalerna mer slottslika och tona ner känslan av partylokaler.
– I början när jag drev det ensam hade vi bara konferenser och möten, och erbjöd mat genom en cateringfirma. Sedan dess har vi utvecklats för varje år och vi har nu 52 bäddar i 30 rum. För fem år sedan anställde jag vår första kock och nu har vi fyra.

– Vi jobbar på en helt annan nivå idag och vi kommer fortsätta utveckla verksamheten framöver. Det finns planer, men jag kan inte avslöja något. Sen är slottet fortfarande väldigt populär bland brudpar. Hela 2018 är redan uppbokat för bröllop så var ute i god tid, säger Maria som 2011 blev utsedd till Årets Turistentreprenör i Södra Småland.


ÄR DET EN UTMANING ATT DRIVA
VERKSAMHET I EN SÅ GAMMAL BYGGNAD?

– Det är en väldigt speciell byggnad. Den har lika mycket fantastiska egenskaper som den har begränsningar och det gäller hela tiden att hitta bra lösningar på de små problem som dyker upp. Vi kan ju inte flytta eller ändra väggar så då får vi lösa det på annat sätt. För mig personligen har det blivit enklare med åren när vi har kunnat anställa mer personal. Idag är vi 14 stycken som jobbar här. Det är en fantastisk arbetsplats och slottet är vackert i alla årstider. Nu när det är en mörk och murrig årstid är det väldigt mysigt med alla kandelabrar.

I somras bodde Bosse Parnevik, Ann-Louise Hanson, Marianne Mörck, Regina Lund och Peter Jöback på slottet under fem dagar för inspelning av Stjärnorna på slottet som sänds i Sveriges Television i början av 2018. – Produktionen var här några dagar innan inspelningen för att göra om delar av slottet till en privatbostad igen. Alla möbler i restaurang- och konferensdelen bars ut och de hade med sig en hel del rekvisita. Att bli tillfrågad är lite av ett erkännande för slottet och vår verksamhet.


BLEV DET BRÅK MELLAN STJÄRNORNA OM VEM SOM
SKULLE FÅ DET STÖRSTA RUMMET?

– Nej jag tror de hade fått lämna lite önskemål inför inspelningen och tyvärr kan jag inte avslöja några detaljer eller vem som sov var. Det får ni se i programmet

KOMMER DET BLI EN ANSTORMNING AV GÄSTER
NU NÄR SLOTTET VISAS I TV?‍‍‍

– Det är klart vi tror att det blir fler besökare nästa år när fler nu kommer upptäcka denna magiska byggnad i Stjärnorna på slottet. Vi märker redan att programmet har satt avtryck här i Växjö. Nästan varje dag får jag prata om programmet.

I

För 14 år sedan tog Maria Runosson över driften av ett
nedgånget Teleborgs slott som då användes som fest-
och kontorslokaler. Idag har slottet en omtyckt hotell- och
restaurangverksamhet med gäster från hela världen,
och fler lär det bli. I början av 2018 visas det populära
‍‍‍tv-programmet Stjärnorna på slottet som spelades in
på Teleborgs slott i somras.

TEXT: PIERRE EKLUND
FOTO: JOACHIM GRUSELL