• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Våra mässor
  • Om oss
  • Kontakt
  • Arkiv


Portskjulet

”I det enkla bor det vackra”. Så säger en känd, svensk barfotapoet, och det har han alldeles rätt i. Bättre än någon annanstans illustreras det ordspråket i Björnhovda by, två kilometer öster om Färjestaden, i det lilla Portskjulet med ekologiska grönsaker.

TEXT: HELENA ELM, FOTO: HELENA ELM, OLOF ELM

CHARMEN I DET LILLA

FÖR BARNENS SKULL
–Jag skulle aldrig kunna använda mig av bekämpningsmedel. När man ser hur hela fält besprutas och vet vad det gör med ekosystemet, är det inget jag med gott samvete skulle kunna göra mot barnen som kommer efter oss och efter dem, säger Ing-Marie.

Just barnen och familjen är något som Ing-Marie och Stefan värdesätter väldigt högt och den främsta anledningen till att de driver Portskjulet.

–Självplocket på hallon vi har här ger oss så mycket glädje tillbaka. Det är människor i alla åldrar som kommer och plockar, men mest av allt är det barnfamiljer och pensionärer. Att få se glädjen i deras ögon när barnen får fylla sina askar med bär, och får gå runt i trädgården och växthuset och provsmaka det som växer här och med alla sinnen upptäcka vad naturen har att erbjuda, det gör mödan värd varje dag, berättar Ing-Marie.

En välkomnande bemötandeIng-Marie och Stefan har under åren de drivit Portskjulet sett flera familjer komma tillbaka varje sommar. Barn har blivit stora och kunder har blivit vänner. Många av besökarna berättar att ett besök vid Portskjulet är som en stressfri paus i vardagen, och att man alltid får ett välkomnande bemötande. Ifall Stefan och Ing-Marie har tid får man ofta en liten tur i trädgården och i växthuset för att få se och provsmaka det som växer där just nu. Kanske att det är dags att skörda någon för året ny grönsak, frukt eller bär. Ibland kan det vara physalis, en annan gång kan det vara vindruvor. Stefan kommer in i Portskjulet och lämnar några säckar nyupptagen potatis. Den dansk-svenske gårdshunden Valle följer honom hack i häl i hopp om att han ska tappa något på marken.

–Har ni tittat på kiwiträdet än?, frågar Stefan. Följ med!

 

Att vi äter även med ögonen är ingen hemlighet, och har man aldrig tidigare tänkt på grönsaker som naturens egen konst är det dags att tänka om. I Portskjulet i Björnhovda ligger de nyskördade grönsakerna upplagda som små konstverk i sig, och tillsammans bildar de en vacker tavla med den faluröda träväggen som fond. Mangoldstjälkar i gult och djupaste lila med stora, gröna blad fyller upp en nött emaljbytta, och i en zinkbalja ligger långa och knöliga borlottibönor som skiftar i grönt och lila. Yviga knippen av grönkål, svartkål och purpurkål står med en gammal trälåda som stöd, och de nyplockade tomaterna är fortfarande ljumna. Ing-Marie Johansson som tillsammans med sin man Stefan Johansson driver Portskjulet fyller upp en flätad korg med nyplockad zucchini. De är gula, gröna och formade både som vanlig, avlång zucchini och som klassiska, runda pumpor. Hon placerar ut några veckiga, stora tomater på ett fat, pekar på dem och berättar:

–Den här tomaten kallas för oxhjärta. Den smakar mycket, och är riktigt köttig i konsistensen.I skålen intill ligger något som ser ut som en blandning av miniatyrpumpa och gurka.

–Det där är äppelgurka. Den smakar ungefär som vanlig gurka, men ser lite annorlunda ut inuti, säger Ing-Marie.

ODLANDET FINNS I BLODET
Odlandet finns i blodet hos både Ing-Marie och Stefan, de kommer båda två från lantbrukarfamiljer. Gården i Björnhovda där de bor och brukar jorden har funnits i familjens ägo sedan 1903 då Ing-Maries mormor bodde på gården. Lite mer än 100 år senare, år 2007, öppnade Ing-Marie och Stefan upp dörrarna till Portskjulet och började sälja grönsaker och bär. Allt som säljs i Portskjulet har vuxit på gården och allting är ekologiskt och KRAV-märkt. Även om de flesta kunderna är privatpersoner finns även ett fåtal utvalda företagskunder, som till exempel det prisbelönta ekocafét StrandNära i Stora Frö på Öland som varje vecka köper in grönsaker, bär och ätbara blommor till sitt café och sin sommarrestaurang.