HEM

OM OSS

ANNONSERA

KONTAKT

ARKIV

VÄLKOMSTDRINK

Mimosa med rosmarin. Våriga färger och frisk smak – den perfekta välkomstdrinken så här års!
6 glas

Sockerlag:
1 dl vatten

1 dl socker
1 kvist rosmarin

----------
4 apelsiner
1 flaska mousserande vitt vin

Gör såhär:
Koka upp socker och vatten med en rosmarinkvist, ställ åt sidan att svalna. Har du tid – gör gärna detta dagen innan och låt sockerlagen och rosmarinen stå och dra till sig i kylen.

Pressa apelsinerna. Beräkna 1 msk sockerlag per drink, och 2 msk pressad apelsin per drink. Fram till hit kan du förbereda i glas i kylen. Vid servering, fyll upp med mousserande och rör om.


Härlig vårmeny

Här bjuder Helena Elm på en härlig trerätters meny med fräscha, våriga smaker. Rätterna är både enkla att laga och att förbereda vilket gör att du slipper stressa. Ta istället tid till att äta, njuta och umgås med familjen.

FÖRRÄTT

Sparris med ägghack, timjan och getost
Cirka 4 bufféportioner

3 kokta ägg
cirka 400 g sparris
100 g getost
ett litet knippe timjan
flingsalt
grovmalen svartpeppar

----------

ätliga blommor till garnering, exempelvis penséer

Gör så här:
Koka äggen medelhårda och låt dem svalna. Vid behov - skär av och släng den hårdaste lilla stambiten längst ner på varje sparrisstjälk och koka sedan sparrisen i lättsaltat vatten i ca 2 minuter. Slå av vattnet, och lägg upp sparrisen på ett serveringsfat. Skala och hacka äggen och bre ut ägghacket över mitten på sparrisen. Salta och peppra, och smula sedan getosten över ägghacket. Strö över färsk timjan, dra ett extra varv med pepparkvarnen och garnera med små penséer.

VARMRÄTT

Lammfärsbiffar med smak av rosmarin och citron
4 portioner

3 msk ströbröd + 0,75 dl till panering
0,5 dl mjölk
0,5 rödlök
500 g lammfärs
1 stor vitlöksklyfta
1,5 msk hackad färsk rosmarin
1 liten citron – rivet skal
1 ägg
salt
grovmalen svartpeppar

Gör så här:
Blanda 3 msk ströbröd med mjölk i en kopp, låt det svälla i minst 5 min. Hacka rödlöken och bryn den lätt i olja eller smör i en stekpanna. Blanda sedan samman den med färsen, och pressa ner vitlök. Hacka och rör ner rosmarin, och riv ner skalet av en liten citron. Tillsätt ströbrödet blandat med mjölken, rör ner ägget och salta och peppra. Häll upp ca 0,75 dl ströbröd på ett fat och forma färssmeten till biffar som du sedan vänder i ströbröd innan du steker dem i smör eller olja. Servera med getoströra och potatis.

DESSERT

Ägglikörsparfait
4 portioner

3 äggulor
1,5 dl socker
3 dl vispgrädde
0,6 dl ägglikör (t ex Bols Advocaat Nr 657)

Gör så här:
Vispa äggulorna och sockret ljust och fluffigt i en bunke, och vispa upp grädden för sig i en annan bunke. Vispa ner ägglikören i äggsmeten, och rör sedan ner den vispade grädden och blanda till en jämn smet. Häll upp i en frysbar form, och låt stå i frysen i minst 6 timmar före servering.

Foto & Recept: Bara en kaka till.

Minipåskliljor i äggskal blir en fin detalj på bordet.
Foto: Annika Christensen/Blomsterfrämjandet.

Getoströra med honung
Cirka 2 dl

150 g chèvre (getost)
1 dl crème fraiche
0,5 msk hackad färsk rosmarin
1 msk flytande honung
salt
grovmalen svartpeppar

Gör så här:
Kantskär chèvren och skär den sedan i mindre bitar och lägg i en skål. Tillsätt crème fraiche och mosa samman med en gaffel. Hacka ner rosmarin och rör ner honung. Smaka av med svartpeppar och lite salt.