Kökstrender 2019

Köket är husets hjärta och så mycket mer än bara matlagning. Nu är det viktigare än någonsin att köket känns ombonat och har plats för härligt häng – gärna kring en köksö. Det är också stort fokus på miljötänk och hållbara material.

HÅLLBART
Att inte riva ut, köpa nytt eller renovera köket är det mest trendmedvetna du kan göra 2019. Ta istället hand om köket du har och förnya med hjälp av färg, nya knoppar och piffiga detaljer. Om du mot förmodan vill köpa ett nytt kök, håll utkik efter miljömärkningar och välj hållbara material.

SOCIALISERA MERA
Om köket är husets mittpunkt så är köksön kökets mittpunkt. En mötesplats där barnen läser läxorna och där man tar ett glas vin om fredagskvällarna. Ingen direkt nyhet men något som är här för att stanna. Också ett enkelt sätt att uppdatera köket med mer förvaring och avlastningsytor.

Köksön ”Vadholma” från IKEA.

”Arkitekt Plus” från Marbodal är tillverkat i ek som håller i många år framöver. Luckor och stommar är dessutom Svanenmärkta.

TRIVSAMT TRÄ
Nu gör träköken comeback! Vi ser avskalade och rena ytor där naturmaterialet står i fokus. Och trots de enkla, strama linjerna känns köket varmt och ombonat. Kombinera gärna med bänkskivor i sten och detaljer i naturmaterial. Kanske en klassisk gjutjärnsgryta och rustik keramik?

”Nordic Spirit” från HTH är ett vackert lamellkök som finns i fyra handplockade träslag.

SHAKERSTIL
Shakerköken är inspirerade från 1700-talets frikyrkorörelse ”Shakers” och har blivit väldigt populära de senaste åren. Man skulle kunna beskriva dem som uppdaterade lantkök och ofta har de en platsbyggd känsla med stilrena snickerier. Hållbara material och smarta funktioner är i fokus vilket gör shakerköken till en smart investering som kommer hålla i många år.

Skandinaviska Shakerkök producerar platsbyggda kök i shakerstil. Här är köket hemma hos Instagramprofilen @bloggaibagis.

Kvänums nya kök ”Liljencrantz”.

Kvänums nya kök ”Real Classic Karleby” andas 1700-tal i varje vrå. Ett modernt lantkök där hantverksskicklighet och detaljer står i fokus.

Sittplats som bjuder in till häng i köket. I jubileumsköket ”Alice” från Vedum som firar 100 år 2019.