• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Våra mässor
  • Om oss
  • Kontakt
  • Arkiv

–Vi letade inte ens efter hus. Jag var 22 år, och Björn och jag bodde i en lägenhet. En dag fick jag syn på huset på nätet och fick en sådan lust att åka och titta. Vi körde ut hit och tittade, och dagen efter träffade vi mäklaren, säger Andrea.

Inget jobb hade gjorts på huset under de senaste 20-25 åren. Det var täckt med röda eternitplattor, och övervåningen bestod egentligen bara av en smal korridor kantad av snedtak. De var inte ensamma om att se husets potential och vilja ha det; ett holländskt par var intresserade av att ha det som sommarbostad och la ett högre bud än vad Andrea och Björn gjorde. Ägarinnan valde dock att hellre sälja sitt hus till det unga paret som vuxit upp på Öland och som ville bygga sin framtid tillsammans på gården.

‍‍ Under det första året efter husköpet bodde Andrea och Björn kvar i sin lägenhet i Färjestaden och la all sin lediga tid på att renovera huset. De har ritat och byggt allting själva med hjälp från sina familjer. De jobb de tagit in utifrån har varit de jobb som bör vara fackmannamässigt utförda som el, VVS och specialsnickerier.

–Som tur är har vi snickare i bekantskapskretsen som vi hela tiden kunnat fråga om råd, berättar Björn

En historieskatt
För tre år sedan kunde de flytta in i huset och fortsätta renoveringen på plats. Med huset följde en stallbyggnad, ett uthus i sten och en drängstuga. Drängstugan var, med undantag från viss omkringstuvning av tidigare husägare, i det närmaste orörd, och vittnar om en riktig historieskatt. Andrea visar vägen in i drängstugans kök där gamla burkar och askar fått stå kvar på sina hyllor, och lirkar upp låset till den stora, tunga amerikakofferten med blommig klädsel inuti.

–Drängen emigrerade till Amerika, men kom tillbaka igen och jobbade här på gården och bodde härinne med sin fru och sina barn, berättar Andrea, och visar upp en svart gammal loggbok.

–I den här boken skrev han ner de timmar han arbetade, säger hon.

Andrea lyfter upp en gammal barnsko och en vältummad bibel, och berättar att de hittade dem under huset när de renoverade. Det visade sig att de inte var de enda som gjort den typen av fynd under sitt hus, och fick lära sig att man förr i tiden la en sko från första barnet under huset, för att bringa fertilitet och få fler barn.


Holkgården

Strax nedanför mitten av Öland i den lilla byn Lenstad vid Alvaret har Andrea Karlsson och Björn Nilsson skapat sig sitt drömhus. Här möts moderna lösningar med husets historia i perfekt harmoni.  För fyra år sedan såg det dock helt annorlunda ut.

HOLKGÅRDEN
Här bor: Andrea Karlsson, 26 och Björn Nilsson, 32.
Gör: Andrea jobbar som receptionschef på First Hotel Witt i Kalmar. Björn jobbar med markanläggning och driver det egna företaget Holkgårdens Entreprenad.

DÄR HISTORIA OCH MODERNA LÖSNINGAR MÖTS

HUSETS HISTORIA SOM EN DEL AV INREDNINGEN
I drängstugan har Björn och Andrea hittat flera saker som de plockat in i huset och låtit bli en del av inredningen. En gammal dörr med beslagen kvar har fått bli vardagsrumsbord på ovanvåningen, och ett par spröjsade fönster av samma träslag har blivit speglar och pryder nu väggen i samma rum. Av det stora gamla vagnhjulet Andrea hittade ute i ett av skjulen har hon gjort en kombinerad lampa och ljusstake och hängt upp över köksbordet. Liknande moderna lösningar av befintliga detaljer är den infällda belysningen i de gamla originalbalkarna i trä, eller sovrumsdörren de hittade i en av kringbyggnaderna som hänger som en utanpåliggande skjutdörr på ett rostigt litet hjul. I vardagsrummet har en gammal tegelvägg blottats och prytts med ett svartvitt foto de hittat på huset och dess värdfamilj från förra seklet, och i köket har en bit av den råa träväggen lyfts fram, där små bitar av originaltapeten finns kvar.

–Tyvärr fanns det inte så mycket kvar av tapeten. Men när vi renoverade väggarna hittade vi allt som använts som isolering när huset byggdes; gamla säckar, skjortor, tång och tidningspapper daterat från 1800-talet, berättar Björn.


Moderna lösningar
De moderna lösningarna är lika närvarande som de historiska och genomsyrar hela huset. På ovanvåningen har en hel fönstervägg vigts åt utsikten över det öländska Alvaret. Att skymma utsikten med en TV fanns inte på kartan, men för att ändå ha möjligheten till TV-tittande lämnade Björn extra utrymme upp mot taknocken och byggde en dold hissanordning där TV:n kan hissas ner genom en lucka för de stunder de vill titta på TV. Från sovrummet på ovanvåningen och badrummet på nedervåningen har det byggts in två tvättnedkast som leder raka vägen ner i tvättstugan i källaren. Även i köket är de praktiska lösningarna flera; bakom spis och diskho har det inte satts något kakel, utan istället är där en fototapet på marockanskt kakel som skyddas från stänk bakom en tjock glasskiva.

–Jag tänker att jag kanske kommer att tröttna på det marockanska kaklet i framtiden. Men om jag gör det, är det bara att ta bort glasskivan och byta ut tapeten. Det är en billig lösning, säger Andrea.

–Vi har även valt att sätta in diskmaskinen ungefär en halvmeter högre upp. Mycket bekvämare, säger Andrea.

Från köket kommer man ut på den upphöjda uteplatsen som de byggt själva. En nedsänkt badtunna värmer gott om vintern, och när mörkret lagt sig lyser de infällda spotarna i marknivå upp uteplatsen underifrån. Bordet i betong med infällda blomlådor har de gjort själva, likaså den stora trägungan som hänger från tjocka rep vid pergolan.

–Vi trivs så bra här ute på landet. Vi hade en bild av hur det skulle se ut, och så har det blivit, säger Andrea.

TEXT OCH FOTO: HELENA ELM

Såhär serverar Andrea sin gin
Ca 3 cl Hendrick's gin
Schweppes
Isbitar
Hyvlad gurka, ett par avlånga skivor
Svartpeppar

STOR FÖRVANDLING
Den lilla bilden är tagen våren 2014, innan Andrea och Björn köpte huset. På bara några har det genomgått en stor förvandling. Den stora bilden är tagen hösten 2018.

 

FAVORITFLASKAN
Andrea sätter gärna tunna ljusslingor i vackra flaskor. Favoriten är Hendrick's gin, både i glaset och på fönsterbrädan.

 

SÅHÄR SERVERAR ANDREA SIN GIN
Ca 3 cl Hendrick's gin

Schweppes
Isbitar
Hyvlad gurka, ett par avlånga skivor

Svartpeppar