• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Våra mässor
  • Om oss
  • Kontakt
  • Arkiv

Det är måndag morgon och klockan är åtta. Jonas Lindström är egentligen ingen morgonmänniska men har lyckats ta sig upp ur sängen lite tidigare än vanligt. Vi möts upp utanför lägenheten i Funkabo. Jonas är ute och rastar hunden Tossan, sin ständiga följeslagare och bästa vän sedan nio år tillbaka. Tossan följer med överallt vilket har gjort att folk brukar känna igen Jonas som ”han med skägget, mössan och hunden”.

–Vi har fyra stolar på salongen men bara tre frisörer, så hon brukar sitta i den fjärde stolen. Det händer till och med att kunderna tar med henne ut på promenad om jag är fullbokad hela dagen, säger Jonas.

Precis som mycket annat hemma hos Jonas, var Tossan ett spontanköp. Jonas berättar att han är väldigt impulsiv och köper saker som han tycker om. Lägenheten är därför full av personliga och annorlunda prylar.

–Det första jag gjorde när jag köpte lägenheten var att gå loss med släggan. Min akilleshäl är att jag gör allt eller inget. Jag har bytt golv säkert tre gånger och tapetserat om fyra gånger, säger Jonas.  Det märks att han är kreativ och har ett sinne för färg och form. Det var också en av anledningarna till att han blev frisör. Den andra var att han gillar att snacka och är, som han själv beskriver det, ”översocial”.

‍‍‍–Det härliga med frisöryrket är att kunden ofta stannar i 45 minuter. Det gör att man hinner snacka och bli mer som kompisar. Ofta går kunderna bara in och sätter sig och så börjar jag klippa. Jag behöver inte ens fråga hur de vill ha det, säger Jonas.

Allt eller inget

De flesta i Kalmar vet vem Jonas Lindström är. Den pratglada frisören som ofta går under namnet ”han med skägget, mössan och hunden”. Nytt Boende gjorde ett besök hemma hos Jonas och möttes av en härligt inredd lägenhet, full av impulsköp och personliga prylar.

HEMMA HOS JONAS LINDSTRÖM

Text: Emilia Thor
Foto: Adam Linnér

Han växte upp i Ruda utanför Högsby och utbildade sig senare till frisör i Kalmar. Nu har han arbetat som frisör i över tio år och driver två salonger i Kalmar. Planen är att han så småningom ska göra om den ena salongen till en klassisk barbershop. Han har precis utbildat sig till barberare och inredningen är redan inköpt.

–Tanken är att jag ska gå lite bananas där, så jag har köpt in lite old school inredning. Det ska bara vara för killar och vara mer av en upplevelse. Med skön stämning, hög musik och hemmakänsla, säger Jonas.

Sedan tre år tillbaka klipper han endast killar, så barbershopen blir ett naturligt steg. Dessutom är skäggtrenden något som verkar hålla i sig.

–Jag tycker det är roligare att klippa killar. Det är lite mer tekniskt och du ser resultat direkt. Det är svårt att få till samma ”wow-faktor” när du klipper en tjej, säger Jonas.

Själv har han varit rakad de senaste fyra åren men bär alltid någon form av huvudbonad, antingen hatt eller mössa. Han äger säkert tio olika mössor men de flesta skulle inte se någon skillnad på dem. Alla är svarta, precis som resten av Jonas garderob. ‍‍

–Det har blivit en liten image-grej. På morgonen tar jag på mig mössan före jag tar på mig kläder, säger Jonas.

Fakta
Namn: Jonas Lindström.
Ålder: 33 år
Bor: Kalmar.
Familj: Sambon Erika och hunden Tossan.
Yrke: Frisör och driver ”Din Frisör” i Kalmar.
Intressen: Jobb, resor, umgås med människor.