Helena Elm har drivit matbloggen ”Bara en kaka till” i tio år. Visst dyker det upp recept på kakor då och då, men namnet syftar först och främst på hennes dåliga karaktär varje gång det ställs fram något sött. För det mesta lägger hon upp recept på enkel vardagsmat - pasta är en stor favorit.
–Jag är en riktig pastasnobb och det står jag för. Det är jättestor skillnad på den här pastan och vanlig ”ful-pasta”, skrattar Helena Elm och visar upp förrådet med sin favoritpasta.
Sedan Ica slutade sälja pastan från märket De Cecco köper hon sin pasta från nätet och säkert 30 paket åt gången. Den förvaras sedan i rekvisita-förrådet och ligger i tryggt förvar bland tallrikar, uppläggningsfat, glas och bestick. Här finns även gamla trädörrar, trälådor och marmorskivor som används som bakgrund när Helena och hennes man Olof fotar matbilder till bloggen.
–Det har hänt jättemycket sedan jag startade bloggen för tio år sedan. Då kunde man bara fota ett fläsklägg rakt upp och ner. Idag ställs mycket högre krav på bilderna och vi lägger ner mycket tid på att hitta på recept, styla, fota och retuschera, berättar Helena. När de fotar matbilderna brukar de bygga upp en liten studio på golvet, mitt bland leksaker och allmänt vardagsstök.
–Oftast försöker vi fota när barnen sover. Det är inte så roligt när man har ställt fram allting och så kommer någon och kastar lego i maten. Sen vill vi inte att det ska ta så mycket tid från barnen heller, säger Helena.
De bor i ett villaområde i Färjestaden, i en klassisk 1970-talsvilla med mexitegel, gillestuga och bruna fönsterkarmar. Ja, de flesta skulle nog beskriva det som ett helt vanligt Svensson-hus.
–Ibland tänker vi att det skulle vara trevligt att bo på någon mysig bygata, men vi tycker att det är väldigt trevligt här och trivs så bra i vårt hus. Vi tycker väldigt mycket om den öppna spisen, ljusinsläppet från de stora fönstren och vår walk-in closet. Sen är det väldigt trafiksäkert för barnen eftersom huset är beläget längst in på en återvändsgränd, säger Helena.