För 30 år sedan öppnade Helén och Jörgen Rasmussen sin första restaurang: ”Helén och Jörgens Matbod”. Därefter har de drivit flera olika restauranger och verksamheter, nu senast Kalmar Kött & Bar och Nya Frimurarehotellet som ligger på Larmtorget i Kalmar. De spenderar många timmar på sin restaurang, men hur ser det egentligen ut i köket hemma hos det kända krögarparet? Lagas det lika mycket mat där? Nytt Boende gjorde ett besök i den röda villan i Berga.
–Vi har bott här 25 år nu. Det är arkitekten Mats Dahlström som har ritat huset och han bodde faktiskt här med sin familj innan vi flyttade in. Vi trivs väldigt bra och gillar att huset ligger lite avskilt. Det var perfekt när barnen var små och så gör det inte så mycket om vi inte klipper gräset, säger Jörgen.
Huset har stora fönster som släpper in ljus från alla håll. Inredningen känns klassisk och personlig med många designprylar, konstverk och minnen från olika resor. Man har bland annat gjort ett litet stilleben med en buddhistisk munk som inhandlades i Thailand.
–Vi vill ha det modernt men med glimten i ögat. Vi vill att det ska finnas en värme i hemmet och låter gärna minnen stå framme. Vi tyckte den där munken var så häftig att vi inte kunde låta bli att köpa den. Sen skapade vi ett stilleben i vårt gamla akvarium tillsammans med en julstjärna och ett konstverk som barnen har gjort, säger Helén.
Under åren har paret renoverat och byggt om litegrann, bland annat köket som byggdes om och renoverades för 13 år sedan. De ville ha ett större kök med mycket arbetsytor, en vinkyl och en stor spis med både stekbord, gasolplattor och induktionsplatta.
–Sen ville vi gärna ha ett svart kök. Det var dock ganska ovanligt för 13 år sedan och fanns inte att köpa på marknaden, så vi fick göra en speciallösning med billack, säger Helén.