• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Våra mässor
  • Om oss
  • Kontakt
  • Arkiv

För 30 år sedan öppnade Helén och Jörgen Rasmussen sin första restaurang:  ”Helén och Jörgens Matbod”. Därefter har de drivit flera olika restauranger och verksamheter, nu senast Kalmar Kött & Bar och Nya Frimurarehotellet som ligger på Larmtorget i Kalmar. De spenderar många timmar på sin restaurang, men hur ser det egentligen ut i köket hemma hos det kända krögarparet? Lagas det lika mycket mat där? Nytt Boende gjorde ett besök i den röda villan i Berga.

–Vi har bott här 25 år nu. Det är arkitekten Mats Dahlström som har ritat huset och han bodde faktiskt här med sin familj innan vi flyttade in. Vi trivs väldigt bra och gillar att huset ligger lite avskilt. Det var perfekt när barnen var små och så gör det inte så mycket om vi inte klipper gräset, säger Jörgen.

Huset har stora fönster som släpper in ljus från alla håll. Inredningen känns klassisk och personlig med många designprylar, konstverk och minnen från olika resor. Man har bland annat gjort ett litet stilleben med en buddhistisk munk som inhandlades i Thailand.

–Vi vill ha det modernt men med glimten i ögat. Vi vill att det ska finnas en värme i hemmet och låter gärna minnen stå framme. Vi tyckte den där munken var så häftig att vi inte kunde låta bli att köpa den. Sen skapade vi ett stilleben i vårt gamla akvarium tillsammans med en julstjärna och ett konstverk som barnen har gjort, säger Helén.

Under åren har paret renoverat och byggt om litegrann, bland annat köket som byggdes om och renoverades för 13 år sedan. De ville ha ett större kök med mycket arbetsytor, en vinkyl och en stor spis med både stekbord, gasolplattor och induktionsplatta.

–Sen ville vi gärna ha ett svart kök. Det var dock ganska ovanligt för 13 år sedan och fanns inte att köpa på marknaden, så vi fick göra en speciallösning med billack, säger Helén.

 

Hemma hos krögarparet Helén och Jörgen Rasmussen är köket hemmets hjärta. Här samlas ofta hela familjen kring det stora köksbordet för att äta gott, prata mat och bara umgås.

Det var också viktigt att köket skulle ha plats för ett stort matbord vilket man specialbeställde av en lokal snickare. Helén och Jörgen gillar nämligen att samla hela familjen för att njuta av god mat och umgås. De två döttrarna Nelly och Tess är utflugna sedan några år tillbaka men kommer ofta hem till mamma och pappa för att äta middag. Deras två respektive har också ett stort matintresse och gillar att prata mat med svärföräldrarna.

–Många tror nog att vi äter mycket kött, men Tess är vegetarian så vi äter faktiskt väldigt mycket grönt. En favorit just nu är en spenatlasagne, säger Helén.

Till vardags är det framförallt hon som står för matlagningen och ofta blir det klassisk husmanskost som spagetti och köttfärssås, falukorv och potatismos eller något vegetariskt. Och nästan varje dag blir det ett glas gott vin till maten.

–Det är så mysigt att komma hem när Helén har lagat mat och tänt ljus. Vi försöker att stressa ner så mycket som möjligt när vi är hemma och lägga ifrån oss telefonerna, säger Jörgen.

Det krävs en hel del jobb för att få till en snygg matbild. Tillhör man en småbarnsfamilj får man också vara bereddpå att trängas bland både leksaker och hundar.  

HELÉN OCH JÖRGEN
Bor: Villa i Berga, Kalmar.
Familj: Dottern Nelly 25 år och hennes blivande man Jacob, dottern Tess 22 år och hennes sambo Victor. Hunden Rut.
Gör: Driver Kalmar Kött & Bar och Nya Frimurarehotellet. recept och bilder.
Intressen: Mat, familj, träning.

TEXT: EMILIA THOR, FOTO: ANGELIQA DALDORPH, FILM: JESSICA JOHANSSON

NYTT BOENDE KNACKAR PÅ HEMMA HOS KRÖGARPARET

Helén & Jörgen

Det lilla dockskåpet gjorde Heléns kusin till Helén och Jörgen när de skulle öppna sin första restaurang.

Soffhörnan är en favoritplats i hemmet. Här brukar familjen komma ner i varv efter en lång arbetsdag.

Helén och Jörgen köper gärna med sig saker från resor de gör runt om i världen. Den här munken inhandlades på en resa i Thailand.

Köket byggdes ut och renoverades för 13 år sedan. Då var det ovanligt med svarta kök så man fick göra en speciallösning med billack.

Det stora matbordet är specialbeställt av en lokal snickare. För Helén och Jörgen är det viktigt att kunna samla hela familjen.