• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Om oss
  • Våra mässor
  • Kontakt
  • Arkiv

-Vi fick helt enkelt inte plats längre, säger Erica.

Tidigare bodde paret i anslutning till caféet och pensionatet, men i takt med att verksamheten växte och fler rum behövde sättas av till pensionatets gäster ökade behovet av ett helt eget boende, och då gärna en bit ifrån verksamheten som idag är mer än ett heltidsjobb. Huset i Kleva som Erica har ritat själv stod färdigt i mars 2017.

-Vi har spikat i varenda planka själva, säger Erica och Mikael instämmer med ett leende.
-Det tog ett tag, intygar han.

MED HÅLLBARHET SOM LEDORD
Plankorna är av norrländskt kärnvirke som fått växa sakta och är stommen för hur huset är inrett, både på ett bokstavligt och bildligt plan. Hela huset är nämligen byggt i giftfria naturmaterial med hållbarhet som ledord. Var i huset man än befinner sig finns det fönster som vetter åt alla håll, för att komma så nära naturen som möjligt. Återbruk är viktigt för Erica, både när det gäller inredning av det egna huset och hur hon och maken driver StrandNära med pensionat, sommarrestaurang och helgcafé. Restaurangen har nominerats av White Guide till priset för Årets hållbara gastronomi och caféet har vunnit priset i kategorin Årets hållbara café.

ATT SKAPA ROFYLLDA MILJÖER
Lika mycket som det kreativa skapandet av maten är ett intresse för Erica, lika stort är intresset av att skapa rofyllda miljöer, och då genom att ta tillvara på gamla saker istället för att köpa nytt.

-Jag skulle aldrig byta ut något handgjort och gammalt som är vackert och fungerar mot något som är nytt och massproducerat. Kan jag inspirera någon att ta tillvara på gamla saker betyder det jättemycket, säger Erica.

Hemma hos Erica och Mikael har allting en historia. Alla möbler och inredningsdetaljer kan motiveras, ingenting har hamnat där av en slump. Den handsnidade träskylten i matsalen är hämtad från fartyget Nordica där Mikaels pappa var redare och skeppare under många år, precis som den gamla ankarlanternan som nu står på hedersplats på ovanvåningen.

CIRKELN SLUTS
Flera möbler kommer från Ericas mormor och morfar, medan en del saker är sådant som av en lycklig slump har hittat hem till sina rätta ägare igen. Den höga svängdörren i sliten mahognylack med glasruta som delar av hallen från pianorummet hittade Erica och Mikael i en byggnadsvårdshandel på Öland.

-När vi fick höra att dörren kom från köket i det gamla badpensionatet där vi nu driver vårt StrandNära kändes det som ett tecken, berättar Erica.

Även pianot i rummet intill har hittat hem. Det stod i bylokalen i Stora Frö i många år, och de som fortfarande minns när pianot stod på det gamla badpensionatet kan berätta om hur pianots toner tystnade när någon gick på en speciell golvplanka i rummet. Ovanför pianot sitter en tavla som Ericas morfar fick som betalning av en kund som inte hade råd att betala bensinen.Ericas mormor och morfar är förebilder som hon ofta återkommer till. Hennes mormor var kokerska i Skåne, och flera av hennes recept använder sig Erica av idag i caféet.

Ericas morfar var egenföretagare precis som hon själv, och drev en bensinmack. Det är under den vita trappan, vid hans gamla skrivbord av mahogny som hon har sin kontorsplats och sitter och arbetar när hon sköter företagets administrativa uppgifter. Erica har låtit innehållet i den stora skrivbordslådan i mitten förbli orört, och drar ut lådan och visar upp en av tiden ärgad, rund brosch med Esso-loggan på. ”Bara människor kan ge service”, står det på den, vilket rimmar tydligt med hur Erica vill driva StrandNära.

-Service är jätteviktigt för mig. Det som gör mig allra gladast, och mitt driv med hela min verksamhet, är att göra andra människor glada, säger Erica.

Här bor: Erica och Mikael Anerhaf med springer spanieln Cookie.
Bor: I ett egenritat hus i Kleva på Öland.
Yrken: Driver tillsammans Eco by StrandNära, ett pensionat med helgcafé och sommarrestaurang. Mikael arbetar även som båtman på Sjöfartsverket.
Intressen: Resor, segling och att njta av den öländska naturen.

Den som har fikat på StrandNära i Stora Frö på Öland vet vilket rofyllt lugn som väntar bakom de vitspröjsade dubbeldörrarna som leder in till caféet som en gång i tiden var ett badpensionat. Här möter naturtrogna och hållbara material färger i en lugn och sober skala. Samma inredningsfilosofi väntar bakom den tunga ekdörren till det nybyggda huset i Kleva, där Erica och Mikael Anerhaf har byggt sig sitt eget drömboende en kort cykeltur från sitt StrandNära.

I

ETT HÅLLBART HEM

På Öland

TEXT och FOTO: HELENA ELM