HEM

OM OSS

ANNONSERA

KONTAKT

‍‍‍ARKI‍‍‍V

Gert Wingårdh‍‍‍

Gert Wingårdh tog sin arkitektexamen 1975. Han kom ut i en tid när förtroendet för yrkeskåren var lågt. Människorna levde med miljonprojekten och komplex so‍‍‍m Nordstan i färskt minne.
– Byggandet hade resulterat i ett folkligt missnöje. 70-talet var helt enkelt det årtionde då en nybyggnad inte längre var samma sak som en bättre byggnad. Arkitektens status var låg. 80-talet innebar ett kliv uppåt men riktigt bra blev det egentligen inte förrän på 90-talet. Då började man bli mer eftertänksam i sitt byggande och en ny generation ville profilera sig och sätta en prägel som var samtida, nyfunkisen blomstrade

Nytt Boende talar med Gert då han sitter i bilen. Han är på väg till Helsingborg där man ska bygga ett nytt vattentorn.
– Det var över 20 år sedan man byggde ett vattentorn i Sverige sist, men städerna växer och behoven förändras. Nu har vi vunnit en tävling och därmed fått uppdraget att rita tornet, ett uppdrag av många just nu

Gert berättar om att Wingårdhs har flera bostadsprojekt igång. Det råder brist på bostäder i Sverige, men man arbetar också med olika offentliga byggnader. Service, vårdcentraler, kommersiella lokaler och saluhallar. Stilen är ofta utpräglad och under åren har Gert fått epitetet våghalsig och originell. Han hyllar höga hus och gillar att utmana.
– Höga hus fångar människors fantasi, säger han i en intervju där han också ifrågasätter att det fortfarande är kyrkornas silhuetter som ska få dominera staden. I en tid som hyllar vetenskap och kunskap borde kanske lärosätenas silhuetter synas i stället, en diskussion som i allra högsta grad kan appliceras på Kalmar 2017.

Vi hoppar tillbaka till 90-talet. 1997 invigdes Guggenheimmuseet i Bilbao. Det ritades av Frank Gehry och uppmärksammats för sin djärva, originella arkitektur i dekonstruktivistisk stil. Idag är byggnaden i sig ett turistmål och anses ha medverkat till en ekonomisk uppgång i staden..
– Museet påverkade synen på arkitektur mycket. Den innebar ett uppsving för arkitektyrket men skapade också en övertro på vad en byggnad kunde åstadkomma för en region. Men visst finns det lysande exempel på lyckade landmärken även i Sverige. Det bästa exemplet är Turning Torso i Malmö. Ett hus som representerar Malmöregionen, och kanske till viss del hela Sverige.

Gerts arkitektbyrå har ritat många stora projekt. Men han säger samtidigt att han aldrig släpper det småskaliga och att han alltid har minst en villa på gång.

– Det är som en piano-övning på något sätt. Man kan sitta i lugn och ro och fixa det själv och komma med egna idéer. När jag arbetar med villor och privatpersoner innebär det oftast att man kan fatta snabba beslut, då få människor involverade. Arkitektyrket handlar i mångt och mycket om kommunikation. Efter 40 år har jag lärt mig att kommunicera och ställa frågor så att jag förstår vad mina uppdrags-givare önskar av mig och sitt boende.

vAD ÄR VIKTIGAST NÄR MAN SKA FÖRVERKLIGA SIN HUSDRÖM?
–  Att man åstadkommer något man vill ha. Det måste bli bra och rätt. Det gäller också att ta vara på den tomt man har. Att placera huset rätt, ta vara på utsikter och fundera på hur man fungerar i familjen. Om man vill avskärma sig, eller vistas mycket tillsammans.  

MÅNGA KÄNNER IGEN DIG, MYCKET TACK VARE HUSDRÖMMAR...
– Ja, men det är trevligt, alla är så vänliga mot mig nu. De flesta kul. Och programmet var roligt att göra. Vi arbetade i två år, innan det första sändes. Vi levde med familjerna och deras verklighet tog över. Det blev stillsamma skildringar kring deras resor på något sätt.

HUR UPPRÄTTHÅLLER MAN GLÖDEN, EFTER 40 ÅR I ETT YRKE?
– Att arbeta som arkitekt är ett ackumulativt yrke. Ju mer jag övar, desto bättre blir jag. En av de verkligt stora modernistiska arkitekterna, Oscar Niemeyer, arbetade in i det sista. Han blev 104 år och var bland annat med och ritade FN:s högkvarter i New York. Min plan är också att fortsätta så länge jag orkar. Jag ska vara det där köttberget nästa generation arkitekter gör allt för att flytta på.

HAR DU NÅGOT PROJEKT DU KAN VÄLJA, SOM DIN FAVORIT?
– Att välja ett projekt som sin bästa, är som att välja en favorit bland sina barn. Allt vi gör är så olika. Men generellt är det roligt att rita  byggnader som många människor besöker. Att fundera ut hur 60 0000 människor ska röra sig i en specifik byggnad, och de rör sig precis som jag har tänkt, det är fascinerande. Däremot är jag stolt över Ambassaden i Washington som blivit rankad som en av de största sevärdheterna tillsammans med Kapitolium och Vita Huset.

DU KÄNNS SOM EN LIVSNJUTARE?
– Det är jag. Jag badar alla dagar i 41 gradigt vatten och sorterar ut vad jag ska göra. Jag älskar att laga mat och tackar ofta nej till bjudningar. Kan jag undvika det har jag inte  tidiga möten utan skjuter på det någon timme. På helgerna jobbar jag aldrig om det inte är lustfyllt. Med åren har jag också lärt mig att ta vara på tiden och livet.

I

Gert Wingårdh är en av Sveriges mest kända arkitekter.‍‍‍
Efter 40 år i yrket är han det närmaste
en stjärnarkitekt Sverige kommit. Han har fått fem
Kasper-Salinpris, vilket är fler än någon annan,
och han har blivit känd för den breda massan genom
Husdrömmar i SVT. Han älskar att lagamat och han gör aldrig
avkall på sin ritual att bada i 41 gradigt vatten, varje dag.

TEXT: PIERRE EKLUND
FOTO: JOACHIM GRUSELL

‍‍‍VILLA PÅ AMU‍‍‍NDÖN
FoTo: ÅKE ESON LINDMAN

KUGGEN‍‍‍
FOTO: TORD-RIKARD SÖDERSTRÖM

MILL HOUSE
Foto: ÉKE ESON LINDMAN

Mill House
Foto: JAMES SILVERMAN