HEM

OM OSS

ANNONSERA

KONTAKT

‍‍‍ARKI‍‍‍V

Malin arbetar som frilansflorist och trädgårdsfotograf. Som frilansande trädgårdsfotograf gör hon reportage om vackra trädgårdar runtom i landet, som de stora trädgårdstidningarna som till exempel Allt om Trädgård och Lantliv sedan köper in och publicerar. Yrket som frilansflorist innebär att Malin binder buketter på beställning så som brudbuketter och sorgebinderier, men hon arbetar inte hos någon specifik blomsterbutik utan gör sina blomsterarrangemang på egna uppdrag.
Snart kommer det dock att bli ändring på det, då hon den 27:e april inviger sin nya, egna butik i Skogsby, som lägligt nog är just ett garage. Det är en gammal verkstadsbyggnad där Malin kommer att hålla inspirationskvällar, sälja färdigbundna snittbuketter, arrangemang i krukor och inredningsdetaljer, bland annat.


Det var med inredning som allting började
-Jag är en inredningstjej som blivit en trädgårdsnörd, säger Malin, samtidigt som hon vant binder ihop en vårbukett med tulpaner över det rustika köksbordet de snickrat ihop själva av gamla bordsben och breda takplankor.

Att inredning är ett stort intresse märks tydligt hemma i huset i Skogsby där hon bor med sin sambo och fyra barn.

-Det är min sambo som har byggt växthuset på baksidan, säger Malin, samtidigt som hon knyter ett svart band runt tulpanstjälkarna och stoppar ner buketten i en terracottakruka.

Växthuset är av vitmålat trä med stora fönster som släpper in mycket ljus, med grusad gång hela vägen runt och två träd planterade i krukor på var sida om entrédörrarna. I anslutning till växthuset ligger även det riktiga garaget där Malin drog igång för fem år sedan när hon valde att satsa på sin dröm och driva eget på heltid, först som fotograf, och allt eftersom mer och mer som florist. Tidigare bands alla buketter i garaget, inredningsdetaljer till nätbutiken hon också driver beställdes dit, och allt kontorsjobb gjordes därifrån. Sedan fick hon helt enkelt inte plats längre.

-När det stod flera lastpallar med varor på vardagsrumsgolvet i december för att de inte fick plats någon annanstans, blev det extra tydligt att det var dags att skaffa något större, berättar Malin och skrattar.

Stor på Instagram
Vardagsrummet, som nu blivit av med sina lastpallar, går i mörkgrå toner med inslag av naturens färger. Även här står två egensnickrade bord i mörkt trä, och på både höga och låga ytor står naturen inplockad i form av våriga små buketter med stor vallmo som lyser upp som små solar. På väggarna hänger svartvita naturmotiv som Malin fotat själv.

-Fotografi är inget jag ägnat mig åt hela livet. Tvärtom, så började jag fota ganska sent. Däremot har jag alltid varit intresserad av färg och form, inredning, blomsterarbeten och styling, och har ofta saknat att jag inte kunnat rita. Jag trodde länge att bildseende hängde ihop med att kunna rita, men när jag började fotografera insåg jag att jag bara behövde ett annat redskap, säger Malin.

Sedan några år tillbaka hamnar flera av bilderna på Malins instagramkonto, @_garaget som, har över 34 000 följare. Kontot började som ett sätt att inspirera med bilder på inredning, blommor och trädgård, men har på senare tid blivit mer och mer av en marknadsföringskanal för Malin. Kontot har öppnat många dörrar, och nu är det dags för ännu en dörr, den största hittills – dörren till en egen butik.

Garaget på Öland

I Skogsby på Öland bor Malin Björkholm, också känd under namnet Garaget på Instagram där över
34000 personer från hela världen följer henne dagligen och tar del av hennes inspirerande foton
på blommor, trädgård och inredning. I april tar hon steget från Instagram och sitt eget garage
t‍‍‍ill en riktig butik, passande nog i just ett garage,men ett betydligt rymligare sådant.

‍‍‍I

TEXT och ‍‍‍foto: HELENA ELM

MALIN BJÖRKHOLM

Malin björkholm
Namn: Malin Björkholm.
Bor: Skogsby på Öland.
Instagram:@_garaget
Hemsida: www.i-garaget.se