HEM

OM OSS

ANNONSERA

KONTAKT

ARKIV

Det är en tisdagsmorgon i november. Dimman ligger tät över Skeppsbrogatan 49, åtminstone på åttonde våningen där CA Fastigheter har sitt huvudkontor. Fredrik Alvarsson möter upp oss i receptionen och visar oss in till ett konferensrum. Han tillträdde som VD i januari och efter snart ett år i bolaget börjar han bli varm i kläderna.

–Jag har kommit in bra i verksamheten, men jag lär mig nya saker varje dag. Många av medarbetarna har jobbat här i många år och är väl insatta. Det finns ett stort hjärta hos alla i att driva fram bra resultat och att utveckla bolaget, säger Fredrik Alvarsson.

Han är bara i Kalmar några dagar i veckan och då är det fullspäckat schema. Han är noga med att vara synlig i bolaget och att träffa sina medarbetare ofta, samtidigt som det är viktigt att ge dem mandat att ta egna beslut.

–Jag tycker att det är viktigt med fysiska möten. Där får man ansiktsuttryck, nyanser och en helt annan närvaro. Det virtuella mötet ställer oerhörda krav på dig som individ, säger Fredrik.

När Fredrik är i Kalmar bor han i en lägenhet på Varvsholmen. Resterande dagar bor han med sin familj i skånska Lomma, om han inte är ute reser vill säga. Han har en fru och två barn. Dottern är utflugen men sonen bor fortfarande hemma.

–Hade jag inte haft barn som går i skolan hade jag kunnat tänka mig att bo i Kalmar. Det är en väldigt trevlig stad med mycket liv och rörelse. Och själva stadskärnan är inte helt olik den i Kristianstad, säger Fredrik.

Fredrik kommer ursprungligen från Kristianstad och började sedan studera till ingenjör i Lund. När Fredrik tog examen, mitt under fastighetskrisen på 1990-talet, fick han jobb på det statliga fastighetsbolaget Vasakronan. Han började arbeta som tekniker men fick sedan möjlighet att bli trainee och jobba med alla bolagsfrågor såsom ekonomi och juridik. Fredrik var kvar på Vasakronan i elva år och har därefter arbetat på bland annat Kungsleden, NCC och Hemsö. Han har arbetat med fastigheter i så gott som hela sitt liv och har nu antagit den största utmaningen hittills – att axla rollen som VD på CA Fastigheter.

–Det som var viktigt för mig när jag tackade ja var att CA både jobbar både med traditionell förvaltning och med fastighetsutveckling. Vi har en bra bas med egen förvaltning och ett kassaflöde som gör att vi kan fortsätta utveckla. Sen är jag stolt över att vi jobbar med egen personal i alla led. Jag hoppas och tror att våra hyresgäster märker det, säger Fredrik.


VAD HAR DU FÖR MÅL MED CA FASTIGHETER?
–Att fortsätta göra bra affärer och att vidareutveckla bolaget. Sen ligger det här med stadsutveckling mig varmt om hjärtat och i Kalmar hoppas jag att vi ska kunna förtäta stadskärnan på ett positivt sätt. Just nu har vi bland annat skickat in en intresseanmälan att utveckla en del av kvarteret ”Chokladpralinen” längs Borgmästaregatan, säger Fredrik.

Fredrik Alvarsson

Fredrik Alvarsson har arbetat med fastigheter i hela sitt liv. Vid årsskiftet tog han över VD-posten på CA Fastigheter – den kanske största utmaningen hittills. Vi har pratat med honom om den nya rollen, vad han har för visioner och hur man ska få Kalmar att utvecklas.

CA Fastigheter kommer även fortsätta utveckla sista etappen på Varvsholmen och det kommer byggas mellan 150-170 bostäder i mixad upplåtelseform. Som det ser ut just nu blir cirka 20 procent av dessa hyresrätter. Bolaget äger även en del markområde på 120 000 kvadratmeter i Snurrom.

–Vi vill att Snurrom ska bli en levande stadsdel med blandad bebyggelse av villor, stadsradhus, bostadsrätter och hyresrätter. Sedan tycker jag att man ska satsa på en bra skola och en idrottshall. Man ska kunna bo här, men även kunna sysselsätta sig på kvällstid, säger Fredrik.

HUR KAN MAN FÅ KALMAR ATT UTVECKLAS ÄNNU MER?
–Bra arbeten, bra skolor och bra förbindelser är grunden. Det gör att folk kan stanna kvar här även om man jobbar för ett Stockholmsföretag. Skulle man stänga ner flygplatsen skulle det vara en katastrof. Även Universitetet är viktigt för staden, säger Fredrik.

Han berättar att CA Fastigheter vill vara en viktig aktör när det gäller Kalmars framtid och utveckling. Han trivs med att driva företag i kommunen och har ett väldigt bra samarbete med kommunen, samhället och näringslivet.

–Men det är viktigt att man är på tårna och jobbar med dessa frågor. Annars kommer det finnas invånare som flyttar till en stad som driver dessa frågor bättre, säger Fredrik

HUR SER FRAMTIDENS BOENDEN UT?
–Jag tror man vill lägga mer tid på sina fritidsintressen och det kräver ett lättskött boende. Fler vill bo i stadskärnan med små tomter och jag tycker inte man ska vara rädd för att titta på möjligheten att förtäta staden. Det handlar inte om att ta någons utsikt utan att skapa bra boendemiljöer. Vi måste fokusera på att utveckla både hållbara städer och bostäder. Det är otroligt viktigt för den yngre generationen, säger Fredrik.

VAD SER DU FÖR UTMANINGAR?
–Detaljplanlagd mark har alltid varit en utmaning. Det tar oftast lång tid att få fram ytor att bygga på eftersom det finns en demokratisk process. Men jag tycker att vi har ett bra samarbete med kommunen och att det fungerar väldigt bra här, säger Fredrik.

Fredrik Alvarsson
Ålder: 49 år.
Familj: Fru och två barn, 21 år och 14 år.
Bor: Hus i Lomma, lägenhet i Kalmar.
Jobbar som: VD på CA Fastigheter AB.
Utbildning: Ingenjör vid Lunds Universitet.
Fritidsintressen: Spendera tid med familjen.
Favoritplats i hemmet: Trädgården. Jag är inte den som
påtar i trädgården men jag älskar trädgården som rum.
Beskriv dig själv med tre ord: Energisk, lyhörd
och reflekterande

 

TEXT: EMILIA THOR, FOTO: MÅRTEN EKBLAD