HEM

OM OSS

ANNONSERA

KONTAKT

‍‍‍ARKI‍‍‍V‍‍‍

Badrummet var det första Lina Alriksson och Erik Granath tog tag i när de flyttade till sin villa i Kråkenäsryd för tre år sedan. Det klassiska 1970-talsbadrummet med plastmatta, grönt porslin och furuskåp var inget de var sugna på att behålla. Eftersom huset är från 1925 ville de istället skapa ett badrum med tydlig 1920-talskänsla men som ändå kändes modernt.

–Vi kollade på en massa badrum från 1920-talet och försökte efterlikna så mycket möjligt. Först hittade vi ett golv vi gillade och sedan jobbade vi utifrån det. Vi gillar verkligen den fransk-romantiska känslan, säger Lina.

Precis som i många badrum från tidigt 1900-tal har man valt att kakla halva väggen och sedan måla resten. Andra tidstypiska detaljer är de vackra vägglamporna, blandarna och toalettsitsen i äldre stil. En del saker är till och med specialbeställda för att passa stilen i badrummet. Den stora spegeln har Erik designat själv och sedan beställt från Värnamo Glasmästeri. Han hämtade inspiration från Art Deco-stilen och ville gärna ha rundade hörn för att mjuka upp. Även marmorskivan till tvättställen är måttbeställd för att matcha storleken på spegeln.

–För att kompensera priset på marmorskivan så valde vi att kombinera den med en kommod från IKEA. Vi har försökt att blanda dyrt och billigt så gott det går, säger Erik.

Det som kanske utmärker badrummet mest är det stora badkaret i mitten. Hantverkarna tyckte det var en lite konstig placering men Lina och Erik var säkra på sin sak. De ville kunna ligga i badet och samtidigt kolla ut genom det stora fönstret och njuta av månskenet.

­–Jag har bott i hyresrätt i 20 år och har alltid haft små badrum med liten dusch. Nu kände jag att jag kunde förverkliga alla mina badrumsdrömmar med badkar, jättestor dusch och dubbla handfat. Jag älskar verkligen vårt badrum, här trivs jag bäst i hela huset, säger Lin‍‍‍a.

VI DELAR PÅ BADRUMMET
Namn:
Lina Alriksson, Erik Granath och sonen Dante 2 år.
Yrke: Lina är fotograf, Erik är analytiker på FOI.
Huset: En villa från 1‍‍‍925. Ligger i Kråkenäsryd, 1 mil norr om Växjö..

När Erik och Lina köpte villa fick de chansen att förverkliga alla sina badrumsdrömmar. Resultatet blev ett stort, härligt badrum som andas 1920-tal och fransk lantromantik.

BADRUM SOM ANDAS

Fransk lantr‍‍‍‍‍‍omantik

TEXT: EMILIA THOR
FOTO: LINA ALRIK‍‍‍SSON, ALICIA SWEDENBORG


‍‍‍

Tidstypiska detaljer. Fami‍‍‍ljen har tänkt på allt in i minsta detalj. Allt från blandare till lampknappar och handdukshängare har en stil som andas 1920-tal.

‍‍‍Badrummets mittpunkt. Badkaret med lejontassar kommer från K-Rauta. Det vackert mönstrade golvet är inköpt på Kakeldaxgruppen i Växjö.