Paret Johanna och Joel Heinecke träffades i USA. Joel kommer därifrån och Johanna har bott i USA i 13 år. För sex år sedan valde de att flytta ”hem” till Sverige och Öland där Johanna ursprungligen kommer ifrån. Paret hamnade på en gård i Rälla där de startade upp mikrobryggeriet och restaurangen Fireside Brewery. Här tillverkar de unik hantverksöl som de serverar tillsammans med äkta amerikansk BBQ.

–När vi hittade det här stället så tänkte vi direkt på öl och BBQ.  Men ingen av oss har jobbat med det här tidigare så vi har helt enkelt fått lära oss, säger Johanna.

Nu för tiden skulle man dock kunna säga att paret är experter, både på öl och BBQ. De har till och med börjat hålla kurser i BBQ och hur man röker kött på bästa sätt. För det är just det som är Firesides specialitet, att långröka kött i en såkallad ”smoker”. Köttet röks mellan 4-16 timmar och det gäller att vakta temperaturen noga, den ska ligga på 120 grader hela tiden.

–Det är köttet som är fokus. Sen serverar vi med enkla tillbehör såsom picklad rödlök, coleslaw och kryddiga vita bönor. Det får gärna vara en kombination av syrligt, sött och kryddigt, säger Johanna.  När Nytt Boende besöker Fireside är de mitt uppe i en BBQ-kurs. Tolv stycken deltagare är här en hel dag för att lära sig allt de behöver veta om olika värmekällor, temperaturer och tillbehör. Till kvällen har familj och vänner bjudits in för att avnjuta en härlig brakmiddag beståendes av både pulled porked och kamben. De flesta av deltagarna har fått kursen i present, en av dem är Sebastian Gracza från Öland.

–Det är spännande att se hur proffsen gör och lära sig lite trix. Det här med rökning är helt nytt för mig, säger han.

5 GRILLTIPS FRÅN FIRESIDE

1.Investera i en bra och pålitlig termometer. Firesides termometer kostade över 700 kr.

2.Håll rätt temperatur. Vid BBQ ska köttet hålla en temperatur på 120 grader i 4-16 timmar.

3.Ha tålamod och låt det ta tid. Ju längre tid köttet det röks ju bättre kvalitet det bli.

4.Gör egen rub och sås. Det blir mycket godare än det du köper i affären.

5. Ha kul. Och våga testa nya grejer.

På Fireside Brewery i Rälla erbjuder Johanna och Joel Heinecke mikrobryggd öl och äkta amerikansk BBQ. Nu för tiden håller de även BBQ-kurser där man får lära sig allt om temperaturer och olika värmekällor.

AMERIKANSK BBQ I RÄLLA

Fireside Brewery

TEXT & FOTO: EMILIA THOR

Johanna Heinecke.

Lunchdags. Under BBQ-kursen bjuds alla deltagare på lunch. Lokalproducerad korv med massa tillbehör stod på menyn.

Småskaligt. Fireside är framförallt ett bryggeri. Här är några av deras ölsorter.

Johanna och kursdeltagaren Mattias Tunelid.