HEM

OM OSS

ANNONSERA

KONTAKT

‍‍‍ARKI‍‍‍V‍‍‍‍‍‍

–Mjölken fick inte säljas ihop med specerierna enligt dåtidens regler, berättar Jonas.

Därav den separata lilla mjölkbutiken som låg i det rum där Jonas idag har sitt hemmakontor. Rummet där familjen idag har sitt kök var det rum där köpmannadisken stod och man betalade för sina varor, och golvplankan precis framför disken blev så nedsliten att den fick förstärkas med en bit plåt. Den plåtbiten står uppställd i hemmakontoret som ett minne av dåtidens kommers, ihop med en träplanka de hittat under renoveringen där butikens ägarinna Hildur Olsson skrivit sitt namn med snirkliga bokstäver. Ägarinnan bodde på ovanvåningen, i samma rum som idag är dottern Hildas rum. Under förra året genomgick huset en omfattande renovering.

–Vi ville behålla så mycket som möjligt av husets ursprung, berättar Jonas.

Originalgolvet som grävdes fram under plastmattan i köket gick dock inte att rädda, det var alldeles för slitet och skulle ha blivit för kallt att gå på. Efter noggrant letande hittade de golvklinkers som var så lika originalet som möjligt, cementklinkers som är gjorda enligt gamla metoder. Det gamla isoleringsmaterialet jord och tång som kom fram under renoveringen har dock fått vika hädan mot modernare material. Gamla originalritningar visar att butiken hade sitt lager där familjen nu har sitt vardagsrum och där stod en stor bakugn.

Huset har sedan det byggdes renoverats i omgångar under olika årtionden. Under förra årets renovering revs allt golv i vardagsrummet ut, och en platta med golvvärme gjöts in där det tidigare låg isolering, något som medfört att golvnivån har sänkts med 20 cm till den ursprungliga golvnivån. Den öppna spisen i vardagsrummets ena hörna som Jonas farfar en gång i tiden murat upp har fått sig inte en, utan åtta handputsningar med bränd Ölandskalk. Även om väggarna har renoverats och isolerats, har en rå, mörkbrun bit trävägg sparats, för att påminna om tiden som varit. De djupa fönsterbrädorna i tjock marmor kommer från charkdisken på Ängö Livs, den lilla närbutiken som Jonas föräldrar drev mellan 1976-1983.

–Den riktiga experten på det här huset är egentligen min pappa, säger Jonas.

Tack vare att hans pappa Per har sparat så mycket dokumentation kring huset och dess historia, och dessutom bott där själv, har de haft mycket värdefull information att utgå ifrån i sin eftersträvan att renovera huset med dess originalutförande som utgångspunkt. Socklar, snickerier och lister har återskapats, och den blå, linoljemålade dubbeldörren som leder från innergården in till hallen är en återskapad kopia av originalet.‍‍‍

HÄR BOR: Jonas och Linda Lindström
m‍‍‍ed barnen Hilda och Victor.

YRKEN: Jonas jobbar som fotograf i egna företaget Jonas Lindström Studio. Linda jobbar som stylist i samma företag.

BOR: I ett hus på Ängö.

Jonas Lindström började sin fotokarriär under gymnasietiden på Barometerns ÅXÅ-bilaga för ungdomar. Nu driver han en fotostudio med flera anställda och jobbar med foto och film, främst inom designbranschen, med hela världen som arbetsplats. Basen har han dock på Ängö, i precis samma hus där han själv växte upp. Ett hus som för ungefär hundra år sedan inrymde både en speceriaffär och en mjölkbutik.

FAST ROTAD PÅ ÄNGÖ

Med världen som

arbetsp‍‍‍lats


Där den egna dokumentationen inte räckt till har Länsmuséets arkiv varit till hjälp. Både en byggnadsvårdskonsult och en arkitekt har varit med under hela processen

–Jag visste inte att jag var intresserad av gamla hus, säger Jonas, men intresset har ökat i takt med renoveringen.

Även om Ängö är sig ganska likt idag jämfört när Jonas var liten, saknar han ändå den sortens gemenskap som genomsyrade Ängö när han växte upp i huset. På Valborg samlades alla vid matbutiken och gick fackeltåg, och barnen spelade brännboll på gräsplanen. Riktigt allt kanske dock inte är eftersträvansvärt.

–För riktigt längesedan samlades bygdens pojkar på innergården till grannhuset och hade slagsmål, Ängö mot Kattrumpan, berättar han med ett skratt

–Jag tycker att man har ett ansvar att förvalta något till kommande generation. Det ska ju stå i minst 100 år till. Och kan man inte svaret själv – fråga, säger Jonas.

‍‍‍Jonas har varit djupt engagerad under hela renoveringsprocessen och lärt sig mycket under resans gång. Han har tillbringat otaliga sena kvällar efter nattning av barnen med att sitta med pannlampa i renoveringskaoset och jämföra olika färgnyanser, mäta plankor och jämföra olika sorters pärlspont för att hitta den spont där pärlan har vackrast rundning.  Samma millimeterprecision och engagemang är också de stenar han byggt sitt företags framgång med, en fotostudio som gått från ett enmansföretag till en studio med flera anställda där de jobbar med både foto och film för svenska och internationella, stora varumärken. Alla bilder från alla jobb genom åren finns sparade, och i bokhyllan i hemmakontoret står pärmar med negativ från de första jobben på ÅXÅ-bilagan sparade ihop med annan dokumentation. Ovanför pärmarna står den nötta plåtbiten från butiken sparad, och där i den gamla mjölkbutiken i en bokhylla möts dåtidens och nutidens kommers, och blir en självklar del av inredningen.

TEXT OCH FOTO: HELENA ELM.