MATERIAL. Det material som behövs för att göra ampeln är rep, en ring, kulor/pärlor (valfritt) och en sax. Jag använder oftast bomullsrep, men om ni föredrar att använda annat rep eller snöre så går det lika bra. Hampasnöre, som är både fint och slitstarkt, passar extra bra att använda till amplar som ska hänga utomhus. Vilken ring ni använder är också frivilligt‍‍‍. Tips: Ta det ni hittar hemma, kanske en gammal nyckelring..? Förbered materialet genom att klippa 4 st rep á 2,5 m.


Att knyta sin egen ampel är inte så
svårt som man kan tro. Lisa Isakson på
The Habitación visar steg för steg hur du gör.

Gör din egen ampel

DIY GUIDE

‍‍

STEG 1. För att komma igång med ampeln måste repen fästas på ringen. Jag brukar hänga upp ringen på en krok på väggen för att lättare se att ampeln blir jämn och rak. För att fästa repen i ringen viker vi repen dubbelt och för in den vikta punkten genom ringen, som på bilden ovan. För sedan in rep-ändarna i rep-öglan som bildats och dra åt. Nu ska åtta rep hänga ner, som paras ihop två och två och utgör fyra ”grenar”.

STEG 2. Ungef‍‍‍är 15-20 cm ner på varje ”gren” knyter vi en vanlig, även kallad överhandsknop. Se till att alla knutar hamnar på samma höjd.

STEG 3. Nu väljer jag att dekorera min ampel med träkulor, men hur du väljer att dekorera din ampel är helt frivilligt. Pärlor, träkulor eller flera knutar på rad kan vara fint att kombinera.

STEG 4. Ungefär 10 cm ner från träkulorna gör jag ytterligare knutar. Dessa utgör början på ”korgen" som krukan kommer hänga i.

STEG 5. Nu är det dags att börja med korgen. Då gör vi samma sorts knutar, men denna gång genom att använda ett rep från den ena grenen och ett från grenen bredvid. Avståndet mellan den undre och övre knuten bör vara ungefär 8 cm. Gör fyra knutar på detta sätt och se till att alla knutar hamnar på samma höjd.

STEG 6. Avsluta genom att göra en knut med alla rep. Dra åt knuten hårt, för den här knuten ska hålla krukan och växten uppe!

Klart! Nu är din ampel klar och redo att hängas upp med en fin växt i. Stort lycka till önskar Lisa på The Habitación!