HEM

OM OSS

ANNONSERA

KONTAKT

‍‍‍ARKI‍‍‍V

Trots det fantastiska läget låg huset på Kattrumpan ute till försäljning i över ett år. Det extremt dåliga skicket och höga priset avskräckte de flesta, så också familjen Ahlgren Qvarnström. De hade spanat in huset redan under 2016 men tyckte att det var alldeles för dyrt. Men när det kom ut till ett lägre pris ett år senare slog de till. De ville gärna bo centralt med inte allt för stor trädgård och tyckte därför att huset på Östra Vallgatan var perfekt.

-Vi älskar läget här. Själva husen är i jättedåligt skick men vi gillar dem, även fast det kommer kräva mycket arbete för att fungera att bo i, berättar Filip Qvarnström och Sofie Ahlgren.

COMPACT LIVING
Huset består av två stycken hus med en total yta på 59 kvadratmeter, ungefär som två studentlägenheter. Här bor hela familjen på fyra personer och man kan verkligen prata om compact living. Alla sover till exempel tillfälligt i samma säng.

-Vi har varit ute och rest väldigt mycket och har levt nära varandra under långa perioder förut. Det är verkligen ”hej kom och hjälp mig” här men många brukar säga att om det är några som kommer klara av detta så är det ni, säger Sofie.

När Nytt Boende hälsar på familjen har de nästan klarat av sin första vinter på Kattrumpan. Det är minusgrader och fullt av snö utanför huset. Sofie och Filip flyttar runt det bärbara värmeelementet så att vi ska slippa frysa under intervjun.

-Husen är kalla. Det är direktverkande el och värmen försvinner rakt ut. Blommorna i fönstren svajar för det blåser in så mycket, säger Filip.‍‍‍

‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍De flesta intressenter vände i dörren. Huset på Kattrumpan är verkligen ett renoveringsobjekt och
‍‍‍mindre än vad många kunde tro. ‍‍‍Familjen Qvarnström Ahlgren tänkte annorlunda och har
idag hittat sitt drömboende. Här lever de compact living på 59 kvadrat.

‍‍‍I‍‍‍

Compact Living på

Kattrumpan

TEXT:Emilia Thor
FOTO: Adam Linnér‍‍‍

FAMILJEN QVARNSTRÖM AHLGREN
Namn: Sofie Ahlgren, Filip Qvarnström, Teela 8 år och Py 6 år.
Yrke: Sofie är rådgivare på Handelsbanken, Filip arbetar som valorganisatör för Centerpartiet.
Intressen: Resor, politik och barnens intressen, till exempel skateboard.
Bor: I ett gammalt hus på Kattrumpan, troligen från 1800-talet.
59 kvadratmeter fördelat på två hus.

Familjen har inte börjat kika under golv och bakom tapeter ännu. Det enda som de vet är att det finns en stor kista und‍‍‍er köksgolvet. Vatten och avlopp finns i huset men rören är gamla och kommer förmodligen behöva göras om.‍‍‍

En hall under bar himmel. Familjen Qvarnström Ahlgrens hem består av två stycken hus och de måste därför gå utomhus om de vill gå emellan. Inte alltid så kul när det är vinter och kallt.

Kakelugnen har eldningsförbud men så småningom vill familjen restaurera den, det är en av få saker som är original i huset. Tillsvidare används den till värmeljus för att sprida lite värme.‍‍‍

Familjen Qvarnström Ahlgren gillar färg. ”Det behöver inte matcha så mycket, vi köper det vi gillar. Men det får gärna vara mycket färg, det blir ‍‍‍man glad av”. I vardagsrummet har barnen fått gå loss med pennor på väggarna.

I september köpte Filip Qvarnström och Sofie Ahlgren
sitt drömhus på Kattrumpan. I dag liknar d‍‍‍et mest ett renoveringsobjekt men planen är att de ska renovera
huset med tiden.

Skateboard är ett av barnens största intr‍‍‍essen.
Här visar Teela upp sin favoritbräda.

SE FILM FRÅN HUSET PÅ KATTRUMPAN

Tanken är att de ska renovera de båda husen och målet är att kunna bygga ihop dem på något sätt. Idag får de springa emellan vilket inte alltid är så kul, speciellt inte när det är vinter och kallt. En annan ambition är att barnen ska få varsitt eget rum.

-Det är ett pusslande att få ihop en rimlig planlösning, det är inte Kalmars enklaste fastighet direkt. Vi känner ju också att vi har ett ansvar och vill förvalta husen eftersom de är så gamla, säger Filip.

PERSONLIG STIL
Det är ingen som vet exakt hur gamla husen är men troligen är de från 1800-talet. Husen har troligtvis stått på Öland en gång i tiden men har sedan förflyttats över sundet. En av dem som tidigare har bott i huset är den kände Kalmarkonstnären Bengt Silfverstrand, han som ligger bakom den ikoniska kattskulpturen vid Kattrumpans badplats. På väggen i köket hänger en tavla av konstnären, i övrigt är inredningen ett hopplock från sommarstugan och den förra lägenheten. Man kan sammanfatta det som spartanskt men färgstarkt och personligt. I ett av rummen har barnen fått gå loss med pennor och klottrat ner hela väggen, huset ska ju ändå renoveras.

-Vi vill inte ha det allra finaste, vi vill bara få det att funka. För oss är det allra viktigaste att vi får umgås med varandra, säger Sofie.