Emilia Thor, December 13 2021

"Vår julgran är 3,5 meter hög"

Hemma hos Magnus Bremefors på Ölands Choklad är det julstämning i varje vrå och ända upp till taket. I vinterträdgården (som han för övrigt har byggt själv) stoltserar en riktig Disneygran – 3,5 meter hög och full med kulörta kulor och kitschigt pynt.

Hur bor du?

–Vi bor i villa i Färjestaden som vi flyttade till 2001. Huset är från 80-talet men det är byggt i gammal stil och har bland annat bröstpanel, järnspis och träpanel i taket. För några år sedan byggde vi även till en vinterträdgård, ett slags orangeri eller glasveranda som sitter ihop med huset. På baksidan har vi även en uteveranda med tak och jättestora trädäck, säkert på 100 kvadrat, med gott om plats för att både sola, grilla och äta. Sommartid så lever vi där ute!

Hur skulle du beskriva din stil?

–Jag skulle beskriva den som ombonad. Lite engelsk eller skotskinspirerad med rutiga tapeter och gyllenmörkbrunt merbau-golv. Och i vinterträdgården har vi skiffer på golvet och på en vägg.

Har du någon favoritmöbel?

–Frågar du frugan skulle hon nog säga tv-soffan, det är där jag hänger mest. Eller våra fåtöljer som vi har i vinterträdgården. Där sitter jag gärna en fredagskväll med en whiskey eller ett glas vin. Jag lever ett ganska aktivt liv så när man kommer hem är det rätt skönt att få slappa.

Vad hänger på dina väggar?

–Många gånger får tapeterna tala, men vi har också en del konst. Allt från Ulrika Hydman Vallien till Lennart Jirlow. Vi har också tavlor av May K Leon, en konstnär från Halmstad som min fru kände. Hon målade mycket halvknubbiga damer i baddräkter och fina 40- och 50-talsmiljöer. Väldigt färgglatt och häftigt!

Hur händig är du?

–Jag är ganska händig och det är ytterst få gånger vi anlitar hantverkare. Jag har till exempel byggt hela vinterträdgården själv, men fick lite hjälp av pappa med limträbalkarna. Har även byggt alla trädäck och gjort renoveringarna i huset, tillsammans med min fru. Det är vårt tredje hus som vi har renoverat!

Vem är din drömgranne?

–Vi vill ha det ganska privat, så helst någon lugn och snäll som inte hänger över häcken hela tiden. Vi har faktiskt väldigt bra grannar idag, men om jag ska nämna någon kändis så säger jag Michelle Pfeiffer. Man tyckte alltid att hon var så snygg när man var ung och hon är också anledningen till att vår dotter heter Michelle. Hon hade gärna fått bo här i närheten!

Hur julpyntar du?

–Granen är det centrala i vårt julpynt och enligt tradition så har vi alltid en 3,5 meter hög gran som vi köper borta på plantskolan. Att klä den är ett stort projekt och man måste använda stege. Det går säkert åt sex stycken ljusslingor och en jädrans massa julkulor. De enkla kulorna får alltid hänga längst in och de fina ytterst, så att de syns. Under åren har vi samlat på oss mycket galna figurer och kitschigt pynt. Det började med att vi åkte till ”Smyckeskrinet” i Borgholm. De gjorde alltid jultema i ladan, bland annat med pynt som deras dotter tagit med sig hem från USA. Jag skulle säga att det är en riktig Disneygran och många tycker nog att vi är lite knäppa som gör detta varje år!

Ett måste på julbordet?

–Matmässigt har jag inga måsten, inte ens choklad. Men jag måste alltid se ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” – det är tradition. Jag har även sett sen nya versionen och den var jättebra. Var orolig att de hade slaktat den men alla klassiska repliker var kvar!

Magnus Bremefors

Ålder: 51 år.

Familj: Fru, tre utflugna barn och en hund.

Gör: Delägare och driver Ölands Choklad i Färjestaden.

Intressen: Träning. Det började med triathlon men nu kör jag allt från swimrun till trail-löpning, och jag springer ute året om!

Written by

Emilia Thor

Previous Vinterfint i trädgården
Next En man från Norrland – om bilar, bebis och hockey