• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Om oss
  • Våra mässor
  • Kontakt
  • Arkiv
Nytt Boende, February 8 2023

Vindsvåningen i Växjö

Centralt i Växjö bor Wilma i en vacker sekelskiftslägenhet, med runda fönster som ger spännande skuggmönster och har en charmfaktor som heter duga. Nytt Boende besöker Wilma eftersom vi är nyfikna på lägenheten och hennes stilsäkra inredning.

Hur länge har du bott här och vad har du renoverat?
 –Jag flyttade hit för 2,5 år sedan. Eftersom det är en hyresrätt har jag inte renoverat något. Det är ju lite speciella regler när man inte äger lägenheten själv. Det enda jag gjort är att lägga klickgolv med hjälp av min bonuspappa som är hantverkare. Det låg en ful gul gammal plastmatta som jag gärna ville ta bort, så jag frågade hyresvärden om det var okej att lägga golv, vilket jag fick lov att göra. Det var avgörande för att jag skulle ta lägenheten.

Bästa med din lägenhet?
–Det bästa med min lägenhet är att den är unik. Jag älskar de gamla fönstren och hur charmig den är. Läget är perfekt, ligger nära stan och mitt jobb. Favoritrummet är vardagsrummet – utan tvekan!

Sämsta med din lägenhet?
–Lika mycket som jag gillar charmen med snedtak så hatar jag det emellanåt, för det är otroligt svårmöblerat, vilket begränsar möbleringen och det är svårt att vara kreativ. Den enda förvaringen jag har är kattvindar som inte heller är optimalt. Jag saknar definitivt vanliga garderober, det hade varit skönt att inte behöva vika sig på mitten för att hämta kläder. 

Kan du beskriva din lägenhet?
Det är en öppen planlösning, kök och vardagsrum är i ett. Mitt sovrum är jättestort och lite annorlunda då man behöver gå in dit för att komma in i badrummet. På tal om badrum så är mitt inget att hurra för och därför inget som syns på Instagram. Badrum och kök är något som jag skulle vilja göra om, men tyvärr inget som går att göra. 

Berätta om din inredningsstil!
–Jag skulle beskriva min stil som lugn, enkel och harmonisk. Jag vill inte ha massa plotter överallt, inga starka färger utan älskar det jordnära. Beige ligger mig varmt om hjärtat. Allt går i samma ton, många tycker det är tråkigt och opersonligt, men jag har verkligen ”hittat hem” i detta. Jag har letat mig fram till min stil, och jämför man med min förra lägenhet så är den stilen helt annorlunda. Där var det mörk soffa, mörkt soffbord och mörk inredning. Nu är det raka motsatsen. Starka färger, mycket mönster och röda rosor kommer aldrig in i mitt hem, haha.

Vart hittar du din inspiration?
–Mestadels genom Instagram. 

Vart handlar du mest inredning? Har du några favoritmärken eller favoritdesigners?
–Absoluta favoritbutiken är Boligheter, men listan kan fyllas lång av de vanligaste såsom H&M Home, Svenssons, Granit, Nordic Nest med flera. Men det bästa jag vet är att hitta mindre lokala inredningsbutiker, de som är mer personliga, där någon lagt ner sin själ på sitt arbete. Utanför Älmhult, där jag kommer ifrån, finns en himla fin butik som heter Onödigt snyggt. Sen har vi ju nyligen fått en så fin butik i Växjö, L.E.S Factory. Några av mina favoritmärken är By On, Skrufs glasbruk, Ateljé Lupp (magisk handgjord keramik), Ferm Living & Design Of. Sen de allra flesta märken i lampvärlden – älskar lampor! 

Tips för att få ett personligt hem?
–Testa dig fram. Gå inte efter hur alla andras hem ser ut, skaffa dig en egen stil och fyll ditt hem med det du mår bra av. Ser du något som är fint? Köp det! Passade det inte in som du tänkte? Sälj det! Jag har köpt så mycket som jag sen insett att jag inte trivs med, nu har jag en regel att jag måste velat ha något i ett halvår innan jag får köpa det (om det är en större prislapp), för jag tröttnar så lätt. Men det är också så jag har lärt mig och hittat min stil.

Vad drömmer du om?
–Att få jobba med inredning i någon form. Har alltid velat ha en lokal butik. Även styla andra hem, butiker och olika miljöer. Om tio år bor jag förhoppningsvis i en sekelskifteslägenhet med högt i tak och stora fönster mitt i Göteborg.

Vad gör du när du inte inreder din lägenhet?
–Jag jobbar på Fortnox i Växjö.  När jag är hemma gillar jag att kolla serier, tända ljus, fixa och dona, fota till instagram och bara chilla. Spenderar x antal timmar på att scrolla i Instagram-flödet också. Hämtar massor av inspiration därifrån!


Om Wilma får välja!

Färska snittblommor eller gröna växter. 

Färg eller Monokrom färgskala 

Lägenhet eller hus

Doftljus eller doftpinnar.

Tapet eller Målade väggar

Written by

Nytt Boende

Previous Vår i orangeriet
Next Ta i trä!