• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Våra mässor
  • Om oss
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, December 10 2020

Villa Åkerberg

I somras fick familjen Åkerberg möjlighet att köpa huset som de alltid fantiserat om. Nu håller de på att förvandla det till sitt drömboende med massor av färg, loppisprylar och lekfulla lösningar.

I nästan 20 år hade Martin och Matilda passerat den ståtliga funkisvillan på väg till jobbet. Han till hockeyarenan och hon till Ica Maxi. Framförallt under sommartid, när de vildvuxna rosorna slingrat sig längs husväggarna, har de fantasierat om att någon gång få ”sätta tänderna” i huset och verkligen plocka fram dess potential. Nu har drömmen blivit sann. Och allting tack vare ett par fåtöljer som Matilda hittade på loppis.

 –Det var mitt under Corona och jag fick något ryck om att göra om hemma. Det började med att jag köpte två fåtöljer på loppis och sedan började jag måla om en massa möbler för att det skulle matcha. Under den tiden köpte och sålde jag mycket grejer på Facebook Marketplace och en kväll såg jag att förra ägaren hade lagt ut en bild på det här huset, säger Matilda.

 I inlägget frågade han om någon ville byta huset mot en gård på Gotland, men Martin och Matilda chansade och skrev ändå. Någon dag senare bjöd ägaren in dem till huset för att kolla.

 –Ingen av oss hade ju sett insidan, vi hade förälskat oss i utsidan. Så vi visste inte vad som väntade, skulle det vara i ganska dåligt skick? Men det var det inte. Direkt när vi kom in i huset kände vi båda att det var helt rätt och började fantisera om hur vi skulle bo. Därefter kunde jag inte sova på en hel vecka, säger Matilda.

 Egentligen hade de inga planer på att flytta. De bodde i en villa cirka 400 meter bort och trivdes bra. Med tredje barnet började dock huset kännas lite för trångt och de hade börjat fundera på att eventuellt bygga ut. Läget var ju bra, med närhet till både skola och jobb. Dessa kriterier uppfylldes dock även med funkisvillan och när familjen blev erbjudna att köpa den föll alla pusselbitar på plats.

 –Det tog fyra veckor från att vi tittade på huset första gången, till att vi hade flyttat in. Det var faktiskt väldigt bra timing med Corona, semester och att Matilda var mammaledig för vi jobbade här nästan dygnet runt, säger Martin.

Huset är från 1942 och var en gång i tiden Oskarshamnsprofilen Birger ”Burre” Hellmans föräldrahem. Då var det en tvåfamiljsvilla. Det har även bott en konstnär i huset och även varit ett familjehem åt 7-8 pojkar. Och de senaste ägarna. Mer än så vet man inte om dess historia, men stilmässigt är det ett klassiskt funkishus med en tidstypisk rundel. Martin och Matilda är måna om att behålla den gamla stilen, men vill samtidigt sätta sin prägel på det. Till våren kommer de bland annat göra om original-fasaden med varmbeige puts och svarta fönsterkarmar – vilket kommer ge huset ett lite modernare uttryck. De kommer även bli altan både på fram- och baksida. Invändigt har de egentligen bara målat om och bytt ut köket.

 –Vi valde ett grått Ikea-kök, för tycker det både är prisvärt och bra. Vi plockade bort överskåpen och satsade på en lite lyxigare bänkfläkt. Detta gör att vi kan stå och laga mat med utsikt över matrummet, utan att ha en fläktkåpa i vägen. Och det var verkligen en investering. Det är i detta rummet vi hänger absolut mest, säger Martin.

Rummen på nedervåningen går i fil, så det är en väldigt öppen känsla mellan kök och matrum, vardagsrum och föräldrarnas sovrum. På ovanvåningen huserar alla barn och de har både egna rum, badrum och allrum. Direkt när man kommer hem till familjen Åkerberg märker man att det är ett hem där barnen får ta mycket plats. Inte bara det att de har en helt egen våning – hela inredningen känns familjär, varm och välkomnande. Familjens förra hem gick helt i vitt, men nu har man gått loss på både färg, roliga prylar och loppisfynd.

 –Det började med att vi köpte två blå sammetssoffor. De är inte alls sköna, men vi tycker de är så snygga. Jag tycker att det blir så mycket varmare med färg och många som kommer hit säger att det är så mysigt och att det är ett ställe man vill hänga på. Innan gillade jag inte alls spontanbesök, men i somras kom det folk hela tiden, och nu tycker vi det är superkul. Det gör inte så mycket om det är lite skitigt i hörnen, säger Matilda.

Framförallt är det hon som står för inredningen, som till stor del är köpt second hand. Matilda älskar att gå på loppis och som tur är bor hon nästan granne med Shalom, där hon är minst en gång i veckan. Det senaste fyndet är 2000 kilo sten från Mörlunda, som Matilda har hittat på Facebook-loppis. Planen är att det ska bli en playcourt för barnen, som alla har ett stort sportintresse. Det är en väldigt aktiv familj med ett fullspäckat schema, något som inte minst märks på den gigantiska griffeltavlan i köket. Här har Martin och Matilda stolpat upp allting som ska göras – från barnens aktiviteter och veckans middagar till allt som ska fixas i huset.

 –Jag älskar att ha listor och att kunna stryka saker, även fast det bara är en liten grej. Vår yngsta son fick nyligen diabetes så efter det måste vi ha listor för att fungera. Livet har helt enkelt blivit lite upp och ner efter det, säger Matilda.

Det är också därför som renoveringen hamnat lite på paus, samtidigt som det känns som att de har kommit ganska långt. Husets förre ägare har också var på besök och tycker det är jättekul att se hur familjen Åkerberg förvaltat huset.

 –Med huset lämnade han ett originalfoto på huset som vi har ramat in och hängt upp i entrén. Det känns kul att bevara husets historia, säger Martin.

Familjen Åkerbergs bästa inredningstips

Gå på loppis – du vet aldrig vad du kan hitta. Loppisprylar gör att du får ett personligt och unikt hem, dessutom är det väldigt billigt.

 Hitta inspiration på Instagram – kopiera det du gillar eller gör din tolkning.

 Våga färg – då kommer hemmet kännas varmt och mysigt. Strunta i vad andra tycker, gå på färgerna du gillar.

FAKTA

Vi bor här: Martin och Matilda Åkerberg tillsammans med sönerna Jack, 11 år, Seth, 7 år och Nick 1,5 år.

Bor: Oskarshamn.

Gör: Martin är klubbchef för IK Oskarshamn, Matilda är butikskommunikatör på Ica Maxi.

Intressen: Hockey är ett stort intresse som hela familjen delar.

Favoritplats i hemmet: Köket och matplatsen, här hänger vi mest.

Kommer aldrig över tröskeln: Vita väggar eller enbart vita möbler.

Det bästa med Oskarshamn: Att det är lagom stort och ett bra ställe för barnen att växa upp på. Vardagen blir väldigt praktisk och enkel eftersom det går snabbt att ta sig överallt och man slipper bilköer.

Instagram: @villa_akerberg.

Text: Emilia Thor, Foto: Ludvig Gropp

Written by

Emilia Thor

Previous Harmoniskt vid havet
Next Gammalt möter nytt hos Familjen Hansson