• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Maja Olsson, June 28 2023

Stenhuggarens gård

När den lilla Ölandsgården med rosa stenlada dök upp på Hemnet var det kärlek vid första ögonkastet – trots att den knappt var beboelig. Några år senare har gården förvandlats till en riktig sommaridyll med blommiga tapeter, loppisfyndade möbler och vackra stenläggningar som vittnar om dess historia.

Christin och Ronny Persson träffades i Borgholm en solig midsommarhelg, men det skulle dröja ända till barnen var lite större innan de återvände till ön. Under några somrar hyrde familjen stuga på Öland och så småningom började drömmen om ett eget ställe att växa fram. En höstkväll, precis efter att de hade kört sina 48 mil hem till Stockholm, dök det upp. En klassisk Ölandsgård med tillhörande rosa stenlada, på det perfekta läget mitt emellan Sandvik, Djupvik och Södvik.

–Det var kärlek vid första ögonkastet och kändes 100 procent rätt, så vi la ett bud direkt, utan att åka och kolla på det, säger Christin.

Gården hade då stått öde i flera år och såg mer eller mindre förfallen ut. Den gamla charmen var bortrenoverad någon gång på 50-talet och taket hade börjat läcka in.

–Huset var inte beboeligt men jag såg potentialen framför mig. Det svåra var att övertyga resten av familjen, säger Christin.

Ett hus med historia
Efter en budgivning blev gården deras och de senaste åren har familjen slitit med att försöka återge den sin forna glans. Den gamla punschverandan, som tidigare var helt igenklappad, har plockats fram och välkomnar oss nu till en riktig sommaridyll med blommiga tapeter, gamla spegeldörrar, brädgolv, kakelugn och gjutjärnskammin. Christin är en sakletare av rang och spanar alltid efter gamla möbler och udda prylar på loppis och auktion, för att sedan bland upp med lite mer moderna inslag. Väggarna pryds av loppisfyndade oljemålningar med olika motiv och i verandan hänger en samling stråhattar – redo att ge sig ut i semesterlunket. Lite varstans står vackra keramikurnor och krus, fyllda med grässtrån och torkade blommor från de öländska ängarna.

–Här vill jag att det ska kännas ledigt och avslappnat, det gör inget om det är lite skavt och skevt. Vi har till exempel inte målat alla innerdörrar, det gör att det känns mer välkomnande, säger Christin.

Både hon och Ronny gillar att ha olika projekt igång och som egenföretagare inom inredning respektive bygg och projektledning är de en ”perfect match” för att ro en sån här renovering i hamn. Samtidigt har de varit noga med att bevara husets själ och har bland annat fått hjälp av Länsmuseet i Kalmar för att ta reda på mer om historien bakom.

–Huset är från slutet av 1800-talet, men platsen har varit bebodd sedan medeltiden. Här utanför finns bland annat ett gammalt gravfält. Det finns även rester av så kallad oxvandring på ägorna och den gamla gårdssmedjan står fortfarande kvar, säger Christin.

Nära naturen
Längs Stenkusten på norra Öland har man brutit sten i flera hundra år och följer man den lilla vägen ner till vattnet så kommer man till ett kalkstensbrott. Man vet även att det var en stenhuggare som en gång bodde på gården.

–Vi kallar den för ”Stenhuggarens gård”. De speglar gårdens historia men framförallt norra delen av Öland, så det känns roligt att lyfta fram, säger Christin.

Även på gården tar stenen sin plats. Boningshuset är uppbyggt på en stengrund och när familjen bestämde sig för att bygga pool var det självklart att man skulle bädda in den i en vacker stenläggning för att harmoniera med den karga naturen. Runtomkring poolområdet har de även byggt murar av klassisk röd kalksten från Öland, vilket både blir vackert och skyddar mot kalla vindar. Det gamla hönshuset har blivit ett praktiskt poolhus med plats för poolpump, kemikalier och dynor.

–Landskapet här är så vackert och rogivande, man känner en lugn när man blickar ut över vidderna. Det är också ett fantastiskt klimat och varmt på ett helt annat sätt, så det är skönt att kunna svalka sig lite. Och barnen älskar poolen, säger Christin.

Vi bor här
Namn: Christin Persson, 52 år och Ronny Persson, 50 år tillsammans med barnen Filippa, 21 år, Stella, 19 år och Hugo, 12 år.
Gör: Egenföretagare inom inredning respektive bygg och projektledning.
Huset: En gammal Ölandsgård från 1898, ligger i en klassisk radby i Hjälmstad på norra Öland, mitt emellan Sandvik, Djupvik och Södvik.
Intressen: Renovering och träning. Christin tränar gärna yoga och Ronny tränar karate.
Lägger helst på grillen: Rådjursfilé som Ronny har jagat.
Favoritsyssla i sommar: Ligga i solstolen och läsa bok (det är i alla fall drömbilden).
Smultronställe på Öland: Restaurang Elise i Djupvik – fantastisk mat med olika smårätter och en underbar utsikt över vattnet. Vi tar gärna ett dopp i havet innan vi cyklar hem igen!
Instagram: @thestonecuttersfarm @chrispliving

3 inredningstips från Christin

Text: Emilia Thor
Foto: Lovisa "Furubo" Andersson

Written by

Maja Olsson

Previous Konsertkungens krypin
Next Mot nya höjder