• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Om oss
  • Våra mässor
  • Kontakt
  • Arkiv
Richard Grönlund, May 9 2023

Sextiotalspärlan på Stensö

Längtan efter småstadslivet fick familjen Levin att flytta ”hem” till Kalmar. Här har de hittat sitt drömhus men också lugnet nära skog och hav. Välkommen in i deras sextiotalspärla på Stensö.

–Det som är härligt med vårt hus är att det överraskar. Likt många sextiotalshus ser det inte så speciellt ut från gatan men när man kliver in i hallen möts man av en fantastisk rymd, berättar Elin och Joachim Levin.

Det är inte svårt att förstå att de blev förälskade när de var på visning för sex år sedan. Huset bjuder på en fantastisk arkitektur och då det endast haft en tidigare ägare är många originaldetaljer bevarade, såsom vackra trägolv och platsbyggda bokhyllor i furu. Dessutom släpper de stora fönsterpartierna in ett magiskt ljus som strilar genom hela nedervåningen.

–På visningen tog det ungefär en kvart innan jag ville gå. Ett klassiskt flyktbeteende. Jag visste att jag skulle bli så besviken om vi inte fick huset, säger Joachim och skrattar.

Då bodde hela familjen i Stockholm, i ett hus som de trivdes i, med bra jobb och fina vänner. Med två små barn började dock en längtan efter småstadslivet att växa fram. Elin, som är uppvuxen i Trekanten och Kalmar, och Joachim som kommer från Vargön utanför Vänersborg, började tänka tillbaka på sina egna barndomar. Hur härligt det var att växa upp fria att cykla vart de ville och upptäcka världen – en frihet som de inte upplevde att Stockholm bjöd på. Dessutom var de trötta på pendling och ville hellre lägga sin tid på att umgås med familjen. Lagom till att de hade bestämt sig för att de kunde och ville flytta till Kalmar dök sextiotalspärlan på Stensö upp. Det var inte alls som det sekelskifteshus med lummig trädgård och grusgångar som familjen föreställt sig men det var ändå kärlek vid första ögonkastet.

–Om man ska flytta till Kalmar får man nog vara öppen för olika sorters hus eller vara beredd att vänta. Det är ju varken en lätt jobbmarknad eller bostadsmarknad att komma in på, men detta kändes helt rätt. Dessutom var läget helt fantastiskt med skogen och havet runt knuten, säger Elin.

De senaste åren har familjen varsamt renoverat i tidstypisk anda. De har varit noga med att behålla husets själ och även originalmaterial i den mån det går. Trägolven har slipats ner och lutats om, badrummen har renoverats i en uppdaterad retroinspirerad stil där de gamla handfaten har bevarats och ett nytt kök i furu satts in. Köket påminner om det som en gång fanns här men är lite öppnare och anpassat efter dagens sätt att leva. Som pricken över i har man valt att behålla de handmålade kakelplattorna i turkost som konstnären Olle Nyman målat en gång i tiden. Hans kakel kan man även hitta på bland annat på Operakällarens bakficka Stockholm.

–Vi försöker att bejaka huset, inte motarbeta det. Samtidigt vill vi inte leva i ett museum, så det gäller att hitta en bra balans. Till exempel arbetar vi med tidstypiska materia, men på ett uppdaterat och modernt vis, säger Joachim.

En annan rolig detalj är den gamla mathissen som har bevarats och byggts in i det nya köket.

–Vi gillar saker som är humoristiska och lite överraskande. Mathissen fyller egentligen ingen funktion och gjorde det mycket svårare att planera köket, men vi ville gärna ha kvar den. Och barnen älskar att fylla den med fredagsmys och fira ner i källaren där vi har tv-soffan, säger Elin.

Både Elin och Joachim har ett intresse för design och arkitektur. När det gäller huset på Stensö har de dock insett att de inte behöver så mycket inredning – här måste man låta huset och materialen tala för sig.

–Huset har så mycket att berätta i sig självt med fina vinklar, ljusinsläpp och taktila material. Det ritades av tidigare ägare och hennes far var en dansk arkitekt och det märks att de hade en vilja i att skapa något speciellt, säger Joachim.

Paret beskriver sig själva som renoverings-rookies, ändå har de valt att göra mycket själva och lärt sig efter vägen. Elins pappa har också varit till stor hjälp och fungerat både som en slags projektledare och hantverkare i ett. Det har varit ett jätteprojekt som pågått i flera år, men nu börjar de så småningom bli klara och ser fram emot att kunna njuta av sommaren på den nya terrassen som de gjöt i fjol.

–Det är klart att vi förstod att det skulle bli mycket jobb. Samtidigt är vi glada att vi haft pappas stöd, annars hade vi nog inte vågat ta oss an ett sånt här projekt. Men vi ångrar oss inte en sekund – vi älskar att komma hem, säger Elin.

Här bor vi
Namn: Elin Levin, 43 år och Joachim Levin 42 år tillsammans med barnen Fred, 11 år och Juno, 8 år. I familjen ingår även hunden Franco som är en labradoodle.
Gör: Elin är kundservicechef på Kronans Apotek. Joachim är varumärkesstrateg och har nyligen startat upp en ny varumärkesbyrå som heter Tinktur med inriktning mot just arkitektur.
Huset: En tegelvilla från 1967, på Stensö i Kalmar. Boyta 212 kvadratmeter.
Intressen: Elin älskar att vara ute i skogen, både att springa, cykla och gå – gärna tillsammans med familjens lurvigaste medlem. Är utbildad hudterapeut så har ett intresse för hudvård. Joachim gillar musik och mat, både att äta och laga. Gillar också design och arkitektur.
Favoritplats i huset: Vardagsrummet eller köket. Just nu längtar vi också efter sommarkvällar på terrassen.
Tre saker som alltid finns i kylskåpet: Oatlys kaffemjölk, en flaska bubbel och nästan alltid en falukorv.


Text: Emilia Thor
Foto: Emmi Roosling

Written by

Richard Grönlund

Previous På första parkett
Next En lantlig husdröm