Nytt Boende, April 3 2019

Semmelkladdkaka


Semmelkladdkaka är den smidiga genvägen när du är sugen på alla goda smaker som en semla innebär, men inte orkar ställa dig och baka semlor.

Semmelkladdkaka
8 portioner 

Tidsåtgång: 10 min + tid i ugn 

100 g smör
2 tsk hela kardemummakärnor
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 nypa flingsalt
2 rågade tsk vaniljsocker
100 g mandelmassa, riven

3 dl vispgrädde till servering

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175C.

Smält smöret. Ta kastrullen från värmen och låt smöret svalna något medan du mortlar kardemummakärnorna. Rör ner kardemumma, socker och ägg, ett i taget, direkt i kastrullen.

Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner dem i smeten, gärna genom en sil för att undvika klumpar. Riv mandelmassan och rör ner den.

Häll allting i en klassisk springform med avtagbara kanter, ca 22 cm i diameter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i formen innan du häller i smeten, så blir det lättare att få loss kakan sedan.

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 15 min. Den ska vara lite lös och vaggig i mitten så att det blir en kladdig kaka, den sätter sig i kylen sedan.

Förvara i kylen och servera några timmar senare eller dagen därpå, för bästa konsistens. Servera med vispad grädde.



Recept och foto: Bara en kaka till.

Written by

Nytt Boende

Previous Månadens hantverkare: Låsmästaren Andreas
Next Ägglikörsparfait