Emilia Thor, February 11 2020

Plåtslagaren Johan


Johan Hansson valde att gå i pappas fotspår och bli plåtslagare. Han gillar historiska byggnader och har bytt och reparerat tak på bland annat Slottet, Domkyrkan och Kavaljersporten. I fjol fick han ta emot Kalmars stadsbyggnadspris för god byggnadsvård.

Hur kommer det sig att du blev plåtslagare?
–Jag ville jobba med något inom skapande och eftersom min far var plåtslagare var det något som låg nära till hands. Jag sommarjobbade hos honom när jag var yngre och sedan gick jag Byggprogrammet med inriktning plåt på gymnasiet i Karlskrona. Därefter jobbade jag som anställd i 6-7 år innan jag startade Drags Plåt 2005.

Vad gör ni för något på Drags Plåt?
–Vi jobbar med plåttak, plåtväggar, hängrännor och stuprör bland annat. Vi jobbar både med restaurering och nyproduktion och främst med lite större projekt som slott, kyrkor, köpcentrum och andra offentliga byggnader.

Vad är det bästa med jobbet?
–Att man är på många olika platser och får träffa mycket folk. Det är väldigt omväxlande och så gillar jag att man får vara utomhus. Det är vi 90 procent av vår arbetstid.

Vad är mindre kul?
–Kyla och mörker. Egentligen är mörkret värst, det blir lite bökigt när man inte ser. Sedan är byggbranschen över lag lite stimmig och stressig. Det är ofta många olika företag och hantverkare inblandade i en process och det gäller att alla håller sina tider, annars förstör det för många led.

Är det slitsamt?
–Ja, det är ett hårt arbete som sliter en del på kroppen, speciellt knän, axlar och rygg. Men man har blivit lite smartare med åren och lärt sig hur man ska jobba.

Vilka egenskaper är bra att ha som plåtslagare?
–Det är bra om man är matematisk och bra på huvudräkning. Det handlar mycket om att vara en problemlösare. Sedan är det bra om man är klurig, händig, snabb och stark. Det är även viktigt att man är intresserad av jobbet, annars blir det inget bra.

Vilket är det roligaste jobbet du gjort?
–Det måste nog vara när vi bytte koppartaket på Kuretornet på Kalmar slott. Även Kalmar Domkyrka var ett speciellt jobb men där handlade det om att renovera. Jag tycker det är kul med historiska byggnader för då får man läsa på lite om kungar och arkitektur med mera, samtidigt som det kan vara lika roligt med nyproduktion. Ubåtshallen på Marinmuseum i Karlskrona var ett sådant jobb till exempel.

Favoritredskap?
–Bockmaskinen vill man inte vara utan. Sedan använder vi även många handverktyg såsom saxar, falstänger, schaljärn och klubbor.

I slutet av sommaren fick du ta emot Kalmar kommuns stadsbyggnadspris i kategorin god byggnadsvård. Berätta!
–Vi fick priset för jobbet vi gjorde vid Västerport och Kavaljersporten, men även för god byggnadsvård över tid. Vi hjälper ofta Länsmuseet och får ofta vara med och räkna på lite större specialjobb. Det är jätteroligt att kommunen tycker vi gör ett bra jobb och vi är glada för utmärkelsen.

Johan Hansson
Ålder: 40 år.
Familj: Fru och två barn, 10 och 2 år.
Bor: Lindö.
Yrke: Plåtslagare.
Arbetsplats: Drag Plåt.
I matlådan: Ofta klassisk husmanskost. Idag var det köttgryta med ris och salamimackor.
Fritidsintressen: Jag gillar gamla bilar, rock’n’roll, tatueringar och konserter.

Text: Emilia Thor
Foto: Mårten Ekblad

Written by

Emilia Thor

Previous Sommarfest på Ängsbacken
Next Seat Tarraco - en perfekt familjebil