• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Maja Olsson, June 28 2023

Mot nya höjder

För åtta år sedan flyttade Anton Cansund hem till Kalmar och startade företaget Takteam, tillsammans med Billy Lansdowne och Johan Olström. Nu väntar nya utmaningar för entreprenören, som under våren valt att lämna rollen som vd och ta ett kliv tillbaka. Istället ser han fram emot att utveckla sitt nya fastighetsbolag och ägna mer tid åt familjen – som i sommar väntar tillökning.

Anton Cansund föddes i Kalmar men bodde sina första fyra år i Portugal med mamma Annelie Cansund och pappa Martin Holmberg som då spelade fotboll i den portugisiska klubben Boavista FC. Även fast Anton var väldigt liten tror han att uppväxten i ett annat land har påverkat honom och lagt grunden för den han är idag.

–Jag tror att det har gjort mig mer öppensinnad som person, både för människor och för olika kulturer, och det har nog hjälpt mig i mitt företagande. På Takteam har vi alltid haft högt i tak och varit många olika nationaliteter. Det har nog varit en framgångsfaktor – att vi ser saker på många olika sätt, säger Anton.

 Under skolåren bodde han i Kalmar, men direkt efter gymnasiet flyttade Anton till Stenungssund för att jobba i pappas familjeföretag, samtidigt som han studerade på IHM Business School. Man skulle kunna säga att entreprenörskapet alltid har funnits i blodet och att Anton skulle starta eget var mer eller mindre en självklarhet. Att det skulle bli inom takbranschen var lite av en slump men samtidigt en smart strategi – Anton såg nämligen en lucka på marknaden.

–Att tvätta och måla taket ett hållbart sätt att vårda sin fastighet, på samma sätt som att man målar fasaden. I Europa är det ganska etablerat men i Sverige har det inte funnits så många företag som specialiserat sig på detta så jag såg en möjlighet, säger Anton.

I samma veva började han prata med sin barndomskompis Billy Lansdowne (vars pappa också är en känd fotbollsprofil) som tyckte att det lät som en bra idé och hoppade på tåget. Anton flyttade hem till sitt gamla pojkrum i Kalmar, satsade alla sina pengar och startade Takteam. Resten är vad man brukar säga, historia. Sedan starten 2015 har Takteam rönt stora framgångar, vunnit pris för sitt företagande och ökat omsättningen till drygt 100 miljoner kronor. Själva affärsidén går kort och gott ut på att rengöra smutsiga takpannor med ångtvätt, lägga på ett skydd mot alger och sedan måla pannorna i två steg – en behandling som gör taket snyggare men också ökar livslängden.

–Vi har satsat fullt ut på vår grej och blivit specialister på just detta, och det är nog en av anledningarna till att det gått så bra. Samtidigt har vi alltid varit väldigt prestigelösa, lyhörda och inte varit rädda för att omvärdera vårt tänk, säger Anton, som nu väljer att kliva av som vd.

Under våren har han lämnat över rollen till Takteams nya vd Shahid Panjwani, för att istället börja fokusera på sitt nya företag Smart Lokal som köper mark, projekterar och bygger nya kommersiella fastigheter i Kalmar. Nu senast har han färdigställt ett gäng fastigheter i Flygstaden i Smedby, där bland annat SkrotSmart har etablerat sig. Han kommer också fortsätta sitta med i styrelsen för Husvård –­ koncernen där Takteam numera ingår.

–Jag kände att jag var färdig med resan som vd och tror att jag kommer göra mig bättre i en styrelseroll framöver. Jag drivs av nya utmaningar så ser också fram emot att utveckla Smart Lokal. Att bygga kommersiella fastigheter bidrar också till företagandet och nya arbetstillfällen i Kalmar, och det är kul att få vara en del av den utvecklingen, säger Anton.

Han ser också fram emot att kunna spendera mer tid med sambon Magdalena och sonen Algot, som fyller fyra i sommar. De bor i en 1930-talsvilla på södra området i Kalmar som de har renoverat i modern stil, med en stor härlig uteplats och pool. I augusti väntar familjen tillökning och Anton är redo att ta sig an sin nya roll, som tvåbarnspappa.

–Jobbet har alltid varit en livsstil och något som ger mig energi, men det är klart att jag vill ha mer tid med familjen – oavsett om det handlar om min son, sambo, morsan eller mormor. De betyder mycket för mig, säger Anton.

Anton Cansund
Ålder: 34 år .
Bor: Hus på södra området i Kalmar. Familj: Sambo Magdalena Johansson som är frisör på WE Apartment och sonen Algot som fyller 4 år i sommar. Familjen väntar även tillökning i augusti.
Gör: Har precis lämnat rollen som vd på Takteam, men sitter kvar i styrelsen. Driver företaget Smart Lokal inom fastighetsbranschen.
Intressen: Träning är ett stort intresse, både fotboll, padel och löpning. Anton går gärna upp och springer en runda på morgonen och nyligen sprang han Göteborgsvarvet.
Beskriv dig själv med tre ord: Familjär, driven, ödmjuk.
Äter helst: Jag försöker äta mycket grönt och fisk, för hälsan och klimatets skull. Men om somrarna unnar jag mig gärna en grillad köttbit.
Lyssnar på: Olika poddar – en favorit är P3 Dokumentär.

Text: Emilia Thor
Foto: Alex Wendel

Written by

Maja Olsson

Previous Stenhuggarens gård
Next Lönespecialist med stort leende