Emilia Thor, April 25 2019

Månadens hantverkare: Trädgårdsarkitekten Josefin

Josefin Smedberg brinner för att inspirera kunder och hjälpa dem se möjligheterna i sin trädgård. Själv bor hon i lägenhet men drömmer om den dag då hon kan skapa sin egen trädgård med mycket grönt och ett stort köksland.

Hur kommer det sig att du blev trädgårdsarkitekt?
–Jag är uppväxt med en mormor som alltid haft fingrarna i jorden, även mamma har ett stort trädgårdsintresse. Jag har alltid älskat att vara ute och vill gärna skapa och forma trädgårdar, så då föll det sig naturligt att bli trädgårdsarkitekt.

Vad har du för utbildning?
–Jag har läst Trädgårdsingenjör med designinriktning i Alnarp på Sveriges Lantbruksuniversitet. Det var en utbildning på tre år, och innan dess har jag även läst design ett år. Jag var färdig våren 2015.

Vad är det bästa med jobbet?
–Att sprida inspiration och bolla idéer med kunder. Och se gnistan hos kunderna när de inser hur mycket möjligheteter det finns i deras trädgård.

Vad är mindre kul?
–Just nu tycker jag att allt är kul, det är så spännande med allt nytt. Kan faktiskt inte komma på något jag inte gillar, det skulle isåfall vara pappersarbete.

Vilka egenskaper är bra att ha som trädgårdsarkitekt?
–De egenskaper jag uppskattar hos mig själv är att jag är en problemlösare och idékläckare. Sedan är det viktigt att man har bra relation med kunder och kan läsa sig till vad de vill ha. Och självklart ska man ha en känsla för trädgårdsrummet, som innefattar så mycket mer än bara växter. Idag är det även uteplats, pool-område, spa, köksträdgård, utekök och grillplats.

Favoritredskap?
–Skissblocket! Det är där jag förmedlar mina tankar till kunderna. Andra redskap jag ofta använder är tumstock, mäthjul och böcker med olika växter.

Hur ser det ut i din egen trädgård?
–Just nu bor vi i lägenhet, men letar som bara den efter ett hus med trädgård. Vi har en balkong på två kvadratmeter och den är helt full med växter. Så det syns var jag bor.

Hur ser din drömträdgård ut?
–Jag vill ha mycket koppling mellan hus och trädgård, en osynlig linje mellan ute och inne. Det ska vara mycket grönt och häckar som ramar in. Sedan vill ha ett köksland med grönsaker som jag kan använda under hela året. Jag vill även ha lite blommor som jag kan plocka in i vaser.

Har du någon favoritväxt?
–Många! Men om jag bara får välja en så blir det växter som skapar ramen för trädgården, det vill säga vintergrönt, häckar och växter som kan klättra på spaljéer. Spaljéer är den enklaste vägen om man vill skapa en vägg i trädgården.

Vad kan du se för trädgårdstrender just nu?
–De senaste åren är det många som har skaffat utespa, men nu är det fler och fler som vill ha ett permanent utekök. Det är väldigt trevligt tycker jag för det ger en fler möjligheter att vistas ute. När det gäller växter är det mycket vintergrönt. Jag brukar alltid lägga en bas av detta så man har något fint året om.

Vanligaste misstaget många gör i trädgården?
–Att man köper ett hus och hugger ner alla träd. Helt plötsligt försvann mycket av rumsligheten och det är väldigt svårt att återskapa det. Ska man ta ner ett träd tycker jag att man kan plantera ett nytt träd några år innan, så hinner det etablera sig.

Ge oss ditt bästa trädgårdstips!
–Bolla idéer med någon! Det behöver inte vara jag utan kan vara en kompis som är trädgårdsintresserad. Ett annat tips är att ta en stol, en kaffe och sätt dig på olika platser i trädgården, för att känna efter var du trivs bäst. Och försök att njuta av trädgården, istället för att bara fixa och rensa.


Josefin Smedberg
Ålder: 28 år.
Familj: Sambo Tobias, katten Ralf och hunden Alva.
Bor: I Kalmar.
Yrke: Trädgårdsarkitekt.
Arbetsplats: Egna firman Trädgårdsmakeri som hon startade 2017 men som hon nu har kickat igång på riktigt.
Fritidsintressen: Trädgård är även ett stort fritidsintresse. Gillar djur och att vara ute i naturen. Umgås gärna med familjen.
Text: Emilia Thor
Foto: Mårten Ekblad

Written by

Emilia Thor

Previous Kläckeberga gård
Next Guide: Odla i pallkrage