• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Om oss
  • Våra mässor
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, November 5 2021

"Mitt kök är ett organiserat kaos"

Nyligen belönades Christofer Johansson och hans Hotell Borgholm med en stjärna i Guide Michelin. Men hur ser det egentligen ut i kockens egna kök? Jo, som ett ”organiserat kaos” med alldeles för många köksredskap och självklart – vassa knivar!

Grattis till Michelinstjärnan, hur känns det?
–Det är fantastiskt roligt och bland det största man kan vara med om som kock och restauratör. Extra kul med tanke på förutsättningarna vi har haft under pandemin – att vi har kunnat hålla den höga nivån trots att vi knappt har kunnat driva verksamheten som vanligt. Det betyder mycket för oss, men också för platsen och regionen!

Hur bor du?
–Just nu bor jag i en lägenhet i Borgholm. Den är på 100 kvadrat så det räcker gott och väl för mig. Jag har ett stort intresse för design, konst och foto och det speglar nog av sig hemma. Och precis som så mycket annat i mitt liv så handlar hemmet om att omge sig med saker som jag gillar och har en relation till.

Hur skulle du beskriva din stil?
–Jag gillar naturliga material och jordnära, dova toner såsom svart, brunt, beige och rostfärgat. Egentligen är min lägenhet lite för vit, men det är för att det är en hyresrätt och jag inte har möjlighet att måla om. Vad gäller material så gillar jag olika metaller, ull, skinn och sten och tycker också det är fint när man kombinerar olika träslag. Min stil hemma är nog lite mer rå och industriell än den på hotellet och även en annan typ av möbler. Jag gillar svensk samt dansk design och möbelformgivning, speciellt Mats Theselius, Børge Mogensen och Hans J. Wegner.

Samlar du på något?
–Både ja och nej. Jag har inte något specifikt föremål jag samlar på med syftet att samla på mig så mycket som möjligt, men jag samlar gärna på mig upplevelser och prylar från olika besöksmål, restauranger eller människor jag möter genom livet. Jag kan till exempel köpa med mig några flaskor vin om jag varit hos en vinmakare eller på en restaurang, men inte för att lagra hemma utan snarare för att kunna återuppleva den upplevelsen eller minnet när jag kommer hem!

Hur ser det ut i ditt kök?
–Det är någon form av organiserat kaos med alldeles för många köksprylar och verktyg. Jag gillar bland annat pannor och kärl i koppar, och tycker det är otroligt vackert och klassiskt. Jag är mån om att äta gott hemma men har inte jättemycket tid, så det blir oftast enkel mat, som en gryta som sköter sig själv under dagen, eller fisk och skaldjur som inte kräver så mycket tillagning. En av mina favoriträtter är kålpudding!

Vilket köksredskap kan du inte vara utan?
–Skärbrädan och kniven! Egentligen är kniven viktigast men de två hänger ju ihop. Det är viktigt att skärbrädan har en ordentlig yta, att den är tjock och stabil. Och kniven måste vara vass. Jag tycker att man ska satsa på japanska hantverksknivar – själv har jag flera knivar från ett märke som heter Masahiro. Sköter man dem rätt så kan man ha dem hela livet.

Säg tre saker som alltid finns i kylskåpet eller skafferiet!
–Ägg. En otroligt mångfacetterad råvara som funkar till både frukost, lunch och middag. Olivolja måste alltid finnas, och även lök. Det är en grundsmaksättning i allt, från sås till grytor och fonder.

Christofer Johansson
Ålder: 35 år.
Familj: Jag bor själv, men har mina föräldrar och en syster i Nossebro, där jag kommer från. Jag har även en bror i Trollhättan och en syster i Kristianstad.
Gör: Vd och kreativ ledare på Hotell Borgholm.
Intressen: Golf och skidåkning – det är då jag kopplar av.

Written by

Emilia Thor

Previous Drömvillan vid hamnen
Next Julfina kransar