• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Våra mässor
  • Om oss
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, March 24 2021

Mikael Åhlund bygger framtidens Kalmar

 I dag är Hansa Bygg ett av Kalmars största byggföretag. I spetsen sedan starten står Mikael Åhlund, uppvuxen i Djurängen. Med stora visioner, stort engagemang och ett rykte om att överklaga allt, jobbar han vidare med stora projekt där Hansa Active arena med byggstart i dagarna är det senaste i raden. 

Vi träffar Hansa Byggs VD Mikael Åhlund en solig eftermiddag i januari. Han bjuder på kaffe och berättar om sin uppväxt. Mikael är född i Oskarshamn, men flyttade till Kalmar som väldigt liten tillsammans med mamma, pappa och två syskon. Han är uppvuxen i Djurängen, i en lägenhet på Baltiska vägen. Pappa arbetade på HSB och mamma var hemmafru, ”som alla var på den tiden”. Sin skoltid minns han med fasa.

–Jag hade svårt att sitta still och var hela tiden tvungen att ha något som fångade mitt intresse. På den tiden fanns det inte utrymme för den sortens personligheter i skolan, säger Mikael och fortsätter;

–Tillslut blev jag och mina föräldrar kallade till Djurängsskolan.  Vi satt i ett rum och min lärare tillsammans med samlad lärarkår och rektor klev in genom dörren och sa till mig och mina föräldrar att det var lika bra att jag lämnade skolan, för att jag var helt hopplös. Då gick jag kanske i fyran. För några år sedan träffade jag henne igen. Då ville hon bjuda på adventskaffe. Så dumt… jag tackade nej.

Att lärarkåren på Djurängsskolan ville bli av med Mikael när han var runt tio år har han burit med sig i hela sitt liv.

–Det är ett ärr som aldrig läker. Ett ärr som innebär att jag känner revanschlust, men också att jag aldrig är nöjd, stolt eller glad över det jag åstadkommit. Att jag hela tiden måste vidare och att jag aldrig ger mig. Jag är onekligen envis.

Har du alltid velat arbeta som snickare?
–Nä. Det var en slump. Jag hade kunnat tänka mig att bli yrkesmilitär, men jag spelade mycket fotboll i IFK Kalmar på den tiden och hade precis fått ett lärlingsjobb innan lumpen. Verkmästaren på Nybyggarna (där Mikael gick som lärling, reds.anm.) hade aldrig varit med om någon som ställde så mycket frågor. Men jag ville ju lära mig allt. Med en gång. Tillslut var jag fast. Och efter ett par vändor som snickare i Tyskland, då fanns inga jobb hemma, startade jag och Adam Kämpe Hansa Bygg tillsammans.

Berätta om ert allra första jobb?
–Vi renoverade och byggde till en sommarstuga i Djursvik. Dit åkte vi i vår första firmabil, en brun fyrväxlad Volvo utan radio som jag fick och hämtade i Göteborg. Den blev överhettad på vägen hem och dog innan Lessebo, haha. Men den funkade sen.  Jag kommer ihåg att jag gick till OK-macken det första jag gjorde och köpte solfilm till fönstren bak. Ingen skulle ju se verktygen. Jag var ju livrädd för att bli av med dem, det hade vi inte råd med. Det var full gas i kurvorna varje morgon. Annars dog Volvon och vi kom aldrig fram.

Folk brukar säga att du överklagar allt, varför gör du det?
–Det där började när jag såg en framtid där Hansa Bygg  skulle möta de stora rikstäckande företagen i upphandlingsförfaranden. Ofta var själva underlagen formulerade så att de exkluderade alla mindre byggbolag. Vi hade inte en chans. Ett exempel var Kajalen i Kalmar, där ett krav för att få lämna anbud var att man skulle byggt två niovåningshus de senaste fem åren. Det exkluderade alla lokala, mindre aktörer. I längden innebär ju den typen av upphandlingar att chansen för att jobben ska utförs av de som lever, verkar och betalar skatt här minskar. Vi måste vara rädda om vår stad och de som bor här. Samtidigt innebar just den överklagan och överklagan jag gjorde då brandstationen skulle byggas att vi sparade i runda slängar 15 miljoner åt skattebetalarna i Kalmar. Visst stämmer det att jag överklagar. Men det är jag inte ensam om i branschen… fast det är ofta jag som blir uppmärksammad.

Du engagerar dig stort i lokala evenemang, där det största är Hansa Bygg Grand Prix, varför gör du det?
–Jag vill ge tillbaka till stan. Utan spännande arrangemang och eldsjälar eller en medmänsklighet är staden ingenting. Det måste finnas föreningar, kultur, friskvård och glädje. Nu ser jag verkligen fram emot årets upplaga av Hansa Bygg Grand Prix då vi kommer att ta in MTB-sprint i stan, eller XCE som det heter, säger Mikael och fortsätter;

–Förutom sportsliga arrangemang är det viktigt att värna om de som har det sämst i samhället. Därför håller jag nu på med ett stort projekt mot hemlöshet som vi arbetar hårt med, men på grund av pandemin så har det blivit framflyttat ett år. Sommaren 2022 kommer vi att erbjuda den största utmaningen i livet för 25 cyklister som vill följa med oss på en cykling till Nord Kap.  250 mil, 38 000 höjdmeter och 14 dagar på rull. Under resans gång till Europas tak, kommer vi att samla in pengar mot hemlöshet och mitt mål är att få ihop en miljon som kommer att gå oavkortat till Stadsmissionen. Jag tycker det är oacceptabelt att så många saknar bostad i Sverige på 2000-talet.  

Vad har du för visioner för Kalmar?
–En av mina största drömmar vore att skapa ett riktigt fint boende för äldre. Där man kan erbjuda allt det fina man önskar att de skulle få. Möjlighet till skogspromenader, fin utsikt, en härlig miljö som stimulerar och som ger en värdighet och kvalitet även i de sista åren i livet. Och jag skulle vilja att det gick att göra tillgängligt för alla, att det inte blir en ekonomisk fråga. Det är en stor dröm. Dessutom har jag en önskan om en tipshall, så barn och ungdomar får bättre tider och kan träna inomhus, men som också ska kunna fungera som eventarena vid behov. För mässor och konserter.

Mikael berättar vidare;

–Jag hoppas också att vi ska kunna göra staden mer attraktiv och tätare med byggnation exempelvis runt Havsörnen i Norrliden. Självklart utan att inkräkta på friluftsområdena. Vi måste bygga bostäder där folk vill bo. Där det är attraktivt. Jag är orolig att det byggts för mycket på vissa områden som blivit sönderexploaterade de senaste åren. Sedan tycker jag att det är jättesynd att de finaste områdena i Kalmar idag är parkeringsplatser. Då syftar jag på de stora parkeringarna vid gamla busstationen, men också vid Ångkvarnen. Självklart måste vi lösa parkeringarna, men trenden går allt mer mot delningsekonomi och färre bilar.   

Nu satsar Hansa Bygg stort på padelhall!
Ja! Vi vill lyfta padeln i stan och skapa ett utrymme för konferenser, möten och familjer. Vi kommer också att ha ett gym med cyklar och möjlighet till allsidig träning. Under våren kommer vi att lansera nya koncept och tankar för att fler ska kunna vara med och röra på sig.

Vad är det bästa med Kalmar?
–Att det har blommat ut och blivit en levande stad.  Och jag hoppas att fler företag förstår vikten av det och går med och stöttar förenings- och kulturlivet. För utan idrott, kultur och eldsjälar dör samhället och glädjen. Men det är också viktigt att vi alla gör vårt bästa i att stöttar lokala näringsidkare, går ut och äter, eller köper med oss hem, handlar i butikerna och ser till att det finns förutsättningar för Kalmar att fortsätt blomstra.

Text: Ulrika Melin Wallin
Foto: Joachim Grusell

Written by

Emilia Thor

Previous Malin Wollin: Aldrig någonsin i hela mitt liv att jag skulle bo i Kalmar
Next Kreativt i radhuset