• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Våra mässor
  • Om oss
  • Kontakt
  • Arkiv
Maja Olsson, March 30 2022

Med sekelskifte i sikte

I Trekanten finns en sann sekelskiftskatt. Linn och Jesper renoverar och inreder huset från 1909 i tidstypisk anda. Designklassiker, kulörta toner och vackra tapeter som avlöser varandra är bara en bråkdel av allt vackert som deras hem innehåller.

Linn Johansson och Jesper Ämtvall bor i ett gröngrått sekelskifteshus med en punchveranda som glittrar välkomnande i vårsolen. Det är en fröjd för ögat att stiga över tröskeln och se hur interiören går ton i ton med husets tidsanda. Morristapeter på väggarna och vackra orginalgolv som slipats ned blandas med loppisfynd och moderna inredningsdetaljer som flirtar med det tidiga 1900-talet.

I matrummet, som målats i samma blå kulör som de sett i gamla slott, står en sekretär med bokhylla av Carl Malmsten som Linn fått av sin mamma. Den pryds med vackra glas och viner.

När det inte är middagar med släkt och vänner som står på schemat är köksön en stor favorit. I köket finns ytterligare en spännande detalj, nämligen en gammal vedspis. Bakom spisen pryds väggen av tegel som de knackat fram. Köket känns både tidlöst och modernt i dess ljusgröna färg på luckorna, bänkskivan i marmor och den djupt gröna kakelfärgen.

Delat intresse

Linn och Jesper kan inte tänka sig ett hem som passat dem bättre än just huset i Trekanten från 1909 – men från början var det inte hus som var på tapeten. De spanade faktiskt på lägenheter i både Stockholm och Kalmar.

–      Vi finkammade Hemnet på sekelskiftslägenheter, sedan dök det här huset upp och efter visningen var vi fast, säger Linn.

Linn och Jesper delar både loppis- och inredningsintresset. Även om Jesper medger att Linn är snäppet vassare när det kommer till designklassiker. När de träffades studerade Linn och många av hennes klasskamrater ställde sig frågande till hur hon kunde lägga så mycket av sin studentpeng på inredning.

På ovanvåningen uppenbarar sig ett fantastiskt sovrum, ett rum som som är betydligt större än det generella sovrummet. Tapeter i rosa med dansande tranor ger en effektfull känsla på de lutande väggarna.

–      Jag är inte särskilt händig men har ganska lätt för att lära mig. Men det var inte helt lätt att tapetsera sneda väggar, säger Jesper.

Linn är uppvuxen i Trekanten och hennes mamma och bonuspappa är bosatta i området. Nyligen köpte även hennes lillebror och hans flickvän ett hus i närheten. Både bonuspappan och lillebrodern är snickare, vilket underlättar renoveringen betydligt.

Linn och Jesper flyttade in strax innan midsommar 2019. Trots att de knappt hade några möbler eller ett välfungerande kök bjöd de in tjugo vänner till en midsommar i trädgården för att fira husköpet. Flera av deras vänner bor i lägenheter i Stockholm och de blev väldigt inspirerade av det idylliska huset i lantlig miljö.

Att anordna ett midsommarfirande i ett hus som ska totalrenoveras kan låta problemfritt. Men det faktum att Billie låg i magen när de flyttade in var stundtals lite kämpigt. Linn minns tillbaka att renoveringsstarten korrelerade med två av hennes mest kritiska veckor då hon enbart låg på en plastmadrass i vardagsrummet med en hink nära till hands.  

–      Jag var lite gravidgalen vid en period och ville att allt skulle vara på plats innan Bille kom, skrattar Linn. Att de arbetade metodiskt rum för rum kändes som en alltför långsam process under den perioden.

Pizza och punchveranda

I trädgården bakom huset står ett vackert gammalt rött hus som varit ett bageri förr i tiden. När de är klara med renoveringen av huset finns det tankar på göra om den gamla ugnen som står kvar till en pizzaugn. Det finns även utrymme till att bygga ett uterum där långa middagar kan spenderas.

Den plats där familjen trivs allra bäst är puncherandan. Den uteslöts helt på visningsbilderna, något Linn och Jesper i efterhand tackar för. När de sålt prylar via Marketplace har de som kommit för att hämtat upp objekten häpnat över huset de tidigare sett på Hemnet. Vilken gömd pärla mitt i Trekanten!

–      Det absolut bästa är när det blir vår och det går att dricka ett glas gott vin i punchverandan. Det längtar vi efter!

 Välkommen in, här bor vi

Linn Johansson, 29 år, Jesper Ämtvall, 32 år, Bille, 2 år och hunden Bertil.

Gör: Linn arbetar som marknadskommunikatör på Blücher och Jesper som anestesisjuksköterska på Region Kalmar län.

Instagram: @Linnochjespershus

Projekt på gång: Huset ska målas om och de vill ta vara på trädgården på något vis. Både Linn och Jesper är mer intresserade om att pyssla om insidan av huset och beskriver sig inte ha några gröna fingrar. Men kanske grönare inom kort?

 


Written by

Maja Olsson

Previous Trendspaning 2022
Next Designgodis på Kvarnholmen