Emilia Thor, December 29 2021

Med bollkänsla över Atlanten

Tabby Tindells första resa över havet till Europa blev till Kalmar och det kändes lite som att komma hem. Hon växte upp i en liten stad i en jordbruksbygd där man odlar citrusfrukter. Så fort Tabby känner doften av en citron eller apelsin så förflyttas hon till Ocala.

Efter att ha spelat fotboll för Florida Gulf Coast University i fyra år på stipendium och tagit en examen i hälsovetenskap flyttade hon till Tampa som är en stad med 380 000 invånare. Där jobbade hon som assisterande coach för ett universitetslag innan IFK Kalmar rekryterade henne 2019. Nu är hon lagledare, 25 år gammal, och på hennes visum står det professionell fotbollsspelare. Det betyder att Tabby bara får spela fotboll i Sverige.

–Jag har så mycket fritid att jag knappt står ut. Men jag fyller den med onlinekurser inom hälsa och träning.

Nytt Boende träffar Tabby för att testa en MINI Electric. Är det något amerikaner är bekväma med så är det bilar. Från tonåren och uppåt är det bilen som gäller i vardagen och Tabby var uppriktigt förvånad över att allt som behövs i Kalmar är en cykel och några stadsbussar.

Sveriges Florida

När jag förklarar att Kalmar-Öland är Sveriges Florida håller Tabby artigt med och säger att hon brukar följa med sina lagkamrater till stranden i Köpingsvik som de gillar. Jämförelsen är absurd naturligtvis, vilket kan illustreras med att hennes favoritväg hemma är att cruisa runt Tampa Bay på Bay Shore Boulevard. Vägen blandar den moderna stadssiluetten med naturen runt staden och i havet. Hon förklarar att man ser delfiner från bilen och inte sällan stim med rockor. Men Ölandsbron har sin tjusning och är hennes favoritväg här i Kalmar. Tabby förklarar att det finns många liknande broar i hemma. Det är lätt att hålla med men ändå drömma sig bort till Florida.

Efter tre månader med IFK Kalmar, under försäsongen 2020 frågade tränaren om hon vill bli lagets kapten. Självklart svarade Tabby Tindell ja och om ni tittar på en träning på Gröndal så kommer ni att höra en person som hojtar till sina lagkamrater på amerikanska – lite hela tiden.

Vad är ditt förhållande till bilar?

Inte stort men jag har en Hyundai hemma som min syster tar hand om när jag är här. Min morfar är den som tyckte om bilar och jag lärde mig att köra med växelspak i en av hans bilar när jag var 15 år gammal.

Det är den morfadern som hon hyllar med en färsk tatuering på en vithövdad havsörn. Tatueringen är gjord på Black Diamond tattoo i Kalmar och några av hennes lagkamrater har följt samma spår. Nytt Boende möter upp Tabby Tindell på Gröndals IP och efter en tur med MINI Coopern ses vi för fotografering i Nordens industriområde på Södra vägen. Hennes kontrakt med klubben slutar vid årsskiftet och längre än så går inte att planera. Det är mitt i säsongen nu och fokus ligger istället på att fortsätta vinna matcher.

Det var en skön känsla att sluta första halvan på en bra position men min erfarenhet har lärt mig att det lättaste är att komma dit. Det svåraste är att hålla sig kvar. Så tänker jag som spelare och kapten för laget att vi förstår det – att den andra halvan kommer att bli mycket svårare än den första.

Hur känns bilen?

–Den var fantastisk och high tech. Så fort jag satte mig i den tändes en massa saker. Och bakom ratten är den så mjuk och tyst.

Kul?

–Det roligaste är accelerationen. Jag körde lite mot Ikea på motorvägen och det var kul att öppna upp den lite grann.

Är det här en fotbollsspelares bil?

–Oh yeah, den känns absolut sportig och har mycket bett som går att nå när man vill ha det. Jag tror att jag skulle gilla den även om jag inte var en atlet. Den är kul, riktigt kul.

Hur tycker du den ser ut?

–Den ser sportig ut och jag gillar färgerna. Den ser ut att kunna flytta på sig och det tycker jag är spännande.

I maj blev Tabby Tindell månadens spelare efter ett hattrick mot Brommapojkarna. Men det är som spelmotor på mittfältet som idag är hennes vanliga position. Har Kalmar tur syns hon också på Ölandsbron nästa sommar.

Text och foto: Mårten Ekblad

Written by

Emilia Thor

Previous En man från Norrland – om bilar, bebis och hockey
Next Resan mot drömhuset fortsätter