• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, March 24 2021

Maximalism i mexitegelvillan

Ina Tzacheva och Tommy Wretling har ett hem med extra allt. En explosion av färger, mönster och personliga prylar som de samlat på sig under resor, loppisrundor och genom livet.

När Bomagasinet frågade Ina Tzacheva och Tommy Wretling om vi fick komma och hälsa på svarade de direkt ”Ja, vi vill gärna vara med och spräcka den gråvita inredningsbubblan”. Och det är precis vad de gör. Att komma in i mexitegelvillan i Kolberga är som att stiga in i en helt annan värld – full av färger, former och intryck. Överallt finns det saker att kolla på och Ina och Tommy är minst lika färgstarka som inredningen, vilket gör att man genast känner sig välkommen.

–Vi vill att vårt hem ska vara en upplevelse. Om folk är glada och upprymda när de går härifrån så har vi lyckats, säger Ina.

Hon kommer ursprungligen från Bulgarien men har bott i Sverige i 30 år. Tommy träffade hon när de både jobbade på samma skola. Första mötet var kanske inte så lyckat, men ganska så snabbt förstod de att de va som gjorda för varandra. 

–Jag jobbar som musiklärare och första gången vi träffades skällde Ina ut mig för att jag höll på att bära ut ett elpiano. De är ju ganska dyra så det fick absolut inte användas utomhus, skrattar Tommy åt minnet.

Till en början bodde paret i lägenhet, men så småningom kände de att de behövde lite större yta, framförallt för att Inas son Josef skulle kunna få ett eget rum. Helst av allt skulle de velat flytta till ett viktorianskt ”mansion” med stor och fin trädgård men eftersom det var lite svårt att hitta i Oskarshamn föll valet slutligen på en enplansvilla från 1969. Nu har de bott här i lite mer än 10 år.

–Det vi fastnade för på mäklarbilderna var Josef Frank-tapeten på lilla toaletten och kakelbården med ankor i det större badrummet. När vi sedan gick på visningen så var vi helt överväldigade. Vi kände direkt att det var en härlig energi i huset, säger Ina.

Hon har egentligen alltid haft ett intresse för inredning, men det var i samband med flytten till huset som det tog fart på riktigt. Det började med att hon inredde ett rum i engelsk kolonialstil med stora skinnmöbler, drinkvagn, blommiga mönster och tunga leopardgardiner. Därefter har det bland annat fyllts på med ett Marie Antoinette-rum med rosa tapeter och fullt av blommor, fåglar, luftballonger, fjädrar och citrusfrukter.

–Vårt nästa projekt är ett Indiana Jones-rum som blir ett samlingsrum för historia, arkeologi och vetenskap, säger Ina, som har helt fria händer när det gäller inredningen.

–Jag tror att anledningen till varför det har blivit som det har blivit är att jag släpper Ina helt när det kommer till inredningen. Självklart kan jag vara smakråd ibland, men det där är hennes grej. Precis som att hon ger mig fria händer när det kommer till matlagning. Jag bestämmer allt i köket, det är där jag får utlopp för min kreativa sida, säger Tommy.

Villan är på cirka 200 kvadratmeter och prylarna har de samlat på sig med tiden, bland annat på loppisar, auktioner och resor, men också i moderna inredningsbutiker.

–Vi gillar kontraster. Till exempel när en antik guldspegel möter en ljusslinga från Rusta, eller när en loppisfyndad tavla för 10 kronor hänger tillsammans med en tavla för 10 000 kronor, säger Ina.

Ett favoritställe att handla inredning på är museishoppar, både i Sverige och utomlands. En rolig anekdot är när Ina hade varit inne på webshopen som tillhörde slottet i Versaille och fått syn på en fågelbur som var en kopia av Marie Antoinettes. För att slippa frakta hem den bestämde paret sig för att åka dit, men väl på plats upptäckte man att det fanns sju olika museishoppar. Ina, som inte ens kan cykla, hyrde en trehjuling och cyklade runt bland alla butiker för att leta efter fågelburen.

–När jag väl kom till den sista museishopen fick jag veta att den inte fanns. Den gick bara att köpa på nätet, skrattar Ina och berättar att hon helt enkelt fick åka hem och beställa den istället.

Fåglar och fjädrar är förövrigt ett återkommande tema i hemmet och kan hittas på allt från kristallkronor till ljusstakar. Det är dock viktigt att fåglarna sitter utanpå burarna och inte inuti.

–Det är en frihetssymbol och jag tror det speglar oss som personer. Vi är väldigt kreativa och fria, och lätta att umgås med. Sedan så är vi också väldigt förälskade i djur, säger Tommy.

Hemmet är i ständig förändring och Ina är inte rädd för att plocka bort, byta ut och sälja vidare grejer. Hon är dock noga med att vänta på det hon verkligen vill ha, istället för att köpa något tillfälligt. Därför har också de flesta saker en härlig historia bakom sig. Reaktionerna hos de som besöker Ina och Tommy ser lite olika ut, men den vanligaste frågan de får är ”Vem städar här?”.

–Då brukar jag alltid svara ”det var inte värre när det var färre”. Städningen är faktiskt det minsta problemet. Jag brukar jämföra med Bulgarien där det är dammigt överallt, säger Ina.

Vi bor här
Namn: Ina Tzacheva, 50 år, och Tommy Wretling, 48 år, tillsammans med kaninen Galadriel. Sonen Josef är utflugen och bor numera i Göteborg.
Gör: Ina jobbar på Lernia som handledare på ”Rusta och Matcha”. Tommy är musiklärare på Kristinebergskolan.
Bor: En villa från 1969, i Kolberga, Oskarshamn.
Intressen: Ina gillar inredning, musik och yoga, och har en liten yogastudio i hemmet. Tommy gillar musik, mat, cigarrer och ordenssällskap. De har även ett gemensamt intresse för att resa och åker gärna på baler runt om i Europa. En dröm är att åka på maskeradbalen i Versaille.
Beskriv er inredningsstil: Den är maximalistisk, lite åt modern rokoko. Vi tycker det är viktigt att inredning både roar, överraskar och förfärar. Man ska ha något att prata om.
Favoritplats i hemmet: Det beror på humör. Ibland vill man sitta och läsa i gungstolen eller köra ett yogapass i studion, medan man ibland vill ta ett glas vin i engelska rummet.
Kommer inte över tröskeln: Panelgardiner, det är alldeles för rakt och intetsägande. Vasen ”Dagg” från Svenskt Tenn. Det är egentligen inget fel på vasen men det är så tråkigt att alla har den.


Text: Emilia Thor
Foto: Ludvig Gropp


Written by

Emilia Thor

Previous Drömkök på få kvadrat
Next "Jag klipper gräsmattan i Flip-flops"