• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Våra mässor
  • Om oss
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, March 24 2021

Le Fleur sprider blomsterglädje

 Finns det något mer vardagslyxigt än färska snittblommor? Inte om du frågar Frida Sjöbäck. Med konceptet Le Fleur vill hon sprida blomsterglädje och göra det enkelt för fler att njuta av härliga helgbuketter.

Frida Sjöbäck har alltid haft ett stort intresse för inredning och blommor, och någonstans inom henne har det funnits en dröm om att på något sätt kunna arbeta med det. I höstas gjorde hon slag i saken och startade Le Fleur bukettbinderi. Vid sidan av sitt vanliga jobb skapar hon vackra, kreativa och lekfulla blombuketter som kunderna sedan hämtar upp i hemmet på Stensö.

–Jag kände att jag behövde utveckla mig själv och min kreativa ådra, men behövde hitta något som kunde passa in i mitt liv. Då kom jag på att ”grab and go” är ett bra koncept, eftersom man inte alltid behöver vara tillgänglig. Dessutom är det supersmidigt för kunderna som bara kan svänga förbi efter jobbet och plocka upp en bukett medan barnen sitter i bilen. Småbarnsföräldrarna har verkligen hyllat det här, säger Frida.

Varje vecka tar Le Fleur fram en ny bukett som presenteras på Instagram, och det är också där kunderna gör sin beställning. På utvalda tider kommer man sedan förbi och hämtar sin bukett som Le Fleur har ställt ut i trädgården, eller trapphuset om det är för kallt.

–Många kunder bokar en bukett redan innan de vet hur den ser ut, och det är ju verkligen ett bevis på att det man gör är bra. Att man bokar i förväg gör också att man vet hur många buketter som går åt. Blir det blommor över brukar vi göra lite mindre buketter som vi säljer på plats, för att minimera svinnet, säger Frida.

Till sin hjälp har hon kollegan och vännen Veronica Sundström, som tidigare jobbat i blomsterbutik. Det föll sig därför ganska naturligt att Veronica hakade på. I samband med att de binder buketterna brukar de också passa på att umgås, kanske med en fika, god middag eller glas vin.

–Veronica är min ”rivigaste” kollega och det är jätteskönt att ha henne med mig. Hon har blivit som en i familjen. Eftersom hon har jobbat i blomsterbutik är hon lite mer klassisk och vet vad många gillar, så ibland får hon stoppa mig när jag svävar iväg för mycket, säger Frida.

Och det är skönt att vara två, för en blombukett kräver mer jobb än man kan tro. Varje bukett är noga planerad och varenda blomma är utvald med omsorg. De köps in från blomsterauktioner i Holland och Italien och ibland kan det vara svårt att få tag på just den sorten man vill, och då kan det bli lite stressigt.

–Efter att ha spånat namn på företaget kom jag fram till ”Le Fleur”. Det känns lyxigt, men samtidigt lite bohemiskt och mysigt. Och det är så vi vill att våra buketter ska vara. Vill att de ska vara en unik sammansättning med blommor av hög kvalitet. Det blir kanske lite dyrare men det gör också att blommorna kan står sig längre, ibland i flera veckor, säger Frida.

Eftersom många lägger upp bilder på buketterna i sina sociala medier har ryktet om Le Fleur spridit sig snabbt. Även killarna har hittat hit och det är extra roligt tycker Frida. Hon har inga planer på att börja jobba med blommorna på heltid, men har flera idéer om hur hon skulle vilja utveckla företaget. Bland annat kommer familjen att bygga ett orangeri på baksidan av huset, där hon kan lämna ut buketterna. När pandemin är över hoppas hon även kunna anordna olika events där.

Vad är det som är så härligt med blommor?
–Att ha färska blommor hemma gör genast att det känns hemtrevligt, även fast det är stökigt i resten av rummet. Det är vardagslyx som piggar upp och jag blir också väldigt lugn av att ha blommor hemma. Vi har nog världens bästa jobb som får sprida den glädjen, säger Frida.

 Le Fleur tipsar – Så fixar du finaste buketten

Le Fleur väljer alltid en drottning – en huvudblomma som ska spegla hela buketten. Det kan vara en viss färg eller en extra lyxig blomma, men det behöver inte vara den största blomman i buketten.

–Utgå från huvudblomman – välj om färgerna ska gå ton i med drottningen eller om de ska kontrastera (exempelvis att man kombinerar lila och gula blommor).

–Blanda olika längder, former och strukturer för en mer levande känsla. Allt behöver inte vara perfekt, det är jättefint att låta en kvist eller fransk tulpan dra iväg åt något håll.

–Tänk hållbarhet och försök välja blommor i säsong.

–Att välja rätt vas är viktigt för att buketten ska komma till sin rätt. Tänk på bukettens sammansättning och ta till exempel inte en för hög eller för stor vas. Att välja rätt vas kan också göra att även den lilla buketten ser fyllig ut.

Text: Emilia Thor
Foto: Ludvig Gropp


Written by

Emilia Thor

Previous "Jag klipper gräsmattan i Flip-flops"
Next "Hoppas att vi kan matcha snyggheten på bilen"