• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, July 3 2019

Månadens hantverkare: Låsmästaren Andreas

Andreas Bergskans är praktiskt taget uppvuxen med lås och kunde lägga en cylinder redan som liten. Tillfälligheter gjorde att han började arbeta på familjeföretaget WB Säkerhet och sedan blev han kvar. Idag arbetar han som låsmästare och är expert på elektroniska lås.

Hur kommer det sig att du blev låsmästare?
–Jag tänkte egentligen bli idrottslärare, men fick diskbråck. Då utbildade jag mig till maskiningenjör men när jag var klar fanns inga jobb. Då hoppade jag in på familjeföretaget WB Säkerhet och tänkte att jag kunde jobba här så länge, men jag har varit kvar sedan 2004. Från början jobbade jag som låssmed men sedan vidareutbildade jag mig till låsmästare och det har jag varit sedan 2011.

Vad är skillnaden på låssmed och låsmästare?
–För att gå från gesäll till att bli mästare måste du ha arbetat sex år i yrket, avlagt ett godkänt gesällprov samt ett kompletterande teoretiskt mästarprov. Mästarprovet handlar bland annat om låssystemberäkning och försäkringsvillkor för inbrottsskydd. Det är också mycket elektronik och tekniska grejer. Den största utmaningen jag varit med om i mitt yrkesliv!

Vad är det bästa med jobbet?
–Det är omväxlande och jag lär mig nya saker varenda dag. Det finns ingen dörr som är den andra lik och man måste därför ha stor kunskap för att kunna rekommendera olika lösningar till olika dörrar.

Berätta om någon annorlunda dörr!
–Vi har till exempel varit på Kalmar slott, Borgholms slott och Eketorps borg. Där får man verkligen tänka utanför boxen. Det gäller att dörren ska vara säker, det vill säga gå att låsa. Men ur en brandsynpunkt ska den även gå att öppna. Och sen ska det gärna vara snyggt och får helst inte synas att det sitter ett lås på. K-märkta hus kan också vara en utmaning eftersom man oftast inte får röra så mycket.

Vad är mindre kul?
–Att jobba ute i snöstorm eller när det är riktigt kallt. Vi måste ha dörren öppen för att kunna göra vårt jobb så det är inte alltid så uppskattat av kunderna heller. Ibland är det asbest i gamla dörrar och det är inte heller så kul. Men vi har lärt oss att känna igen det.

Hur har yrket förändrats med åren?
–Sedan min pappa började för 40 år sedan har det förändrats jättemycket, men även sedan 2004 har det hänt mycket. Man har gått från de mekaniska låsen till de elektroniska, så man skulle kunna säga att vi idag är ett mellanting av datatekniker och smed. De mekaniska låsen kommer dock inte att försvinna, även fast de elektroniska tar över mer och mer.

Vilka egenskaper är bra att ha som låssmed och låsmästare?
–Att vara händig och kunna data. De som jobbar här är i grund och botten mekaniker, snickare och ingenjörer. Sen har de arbetat sig in i yrket.

Favoritredskap?
–Jag har hela bilen full av redskap men det jag använder allra mest är skruvmejseln.

Ge oss dina bästa tips för att förebygga inbrott!
–Se till att ha ordentliga lås och tänk inte bara på ytterdörren. De flesta inbrott sker via balkong- eller altandörr så se till att säkra ordentligt där. Tjuvar rör sig gärna där det är mörkt så ha gärna rörelsedetektorer som sätter igång lampor på mörka utrymmen, exempelvis på altanen. Bor man i ett oroligt område så kan det vara bra med ett larm.

Och såhär i sommartider, hur ska man tänka när man reser bort?
–Grannsamverkan är jättebra, speciellt om man bor ute på landet. Håll koll åt varandra och töm varandras brevlådor. Ställ fram gräsklipparen så det ser ut som att du är hemma. Säkra upp dörrarna med ordentliga lås och ha inte nycklar liggandes precis innanför dörren. Det kan också vara bra att hålla koll även när man är hemma. Om man sitter på baksidan och grillar behöver man inte ha dörren på framsidan upplåst.

Andreas Bergskans
Ålder: 40 år.
Familj: Fru och tre barn.
Bor: Halltorp.
Yrke: Låsmästare.
Arbetsplats: WB Säkerhet.
Fritidsintressen: Motorer, köper gärna renoveringsobjekt som jag fixar till. Just nu håller jag på med fyrhjulingar.


Text: Emilia Thor, Foto: Mårten Ekblad


Written by

Emilia Thor

Previous Knut Knutsons loppistips
Next Fridas b(r)aksuccé