• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Om oss
  • Våra mässor
  • Kontakt
  • Arkiv
Richard Grönlund, February 20 2023

Ladhuset på norra Öland

I familjen Karström - Emanuelssons fritidshus på Öland är det finess och skandinavisk design som går igen. Den inredningsdetalj de inte kan leva utan är besök av döttrar med pojkvänner, släkt och vänner. Gärna alla på en gång

Det började med en skiss på en servett. Martin Karström och Kristina Emanuelsson Karström åt middag på en restaurang i Växjö när idéen om ett hus med laduhuskänsla i formen av ett U tog form. Servettskissen kom att utvecklas - med råge. Detaljer beräknade med precision lämnades över till arkitekten.

–  Ambitionen var att huset skulle integreras och smälta in i naturen. Vi sökte en sömlös känsla mellan inne och ute. Det slipade betonggolvet och de kvadratiska, stora fönstren var därför något vi valde att prioritera och kalkstensmurarna i trädgården möter upp den karga naturen utanför tomten på ett fint sätt, berättar Martin.

Det är tryckande augustivärme men luften är så där klar och frisk som den bara kan vara på Norra Öland. Solen gassar på den grånade träfasaden, som varvas av brädor i tre olika bredder. Fasaden har behandlats med järnvitriol för att ge intrycket av att väder och vind gjort sitt. Det kändes viktigt för att huset ska smälta in naturen, menar Martin och hans fru Kristina.  

Paret rör sig ledigt mellan huset och trädgården i flipflops som smattrar mot det varma, slipade betonggolvet. De har lämnat små partier för växtlighet när de göt golvet. Där växer nu fikon- och persikoträd, i övrigt låter de trädgården vara som den är. Det öländska karga landskapet gör sig allra bäst i sin enkelhet. På baksidan sträcker sig ett engelskt fårstängsel gjort av kluvna kastanjepinnar och i trädgårdens mitt är poolen belägen.

–  Jag är nog den som uppskattar poolen mest, men jag är också den som badar minst, skrattar Martin. Han berättar att det beror på att vattnet inger ett lugn att blicka ut över.

Utöver den skandinaviska, avskalade känsla de skapat är siktlinjer något paret arbetat mycket med.

Ett stort fönster är placerat mitt emot ytterdörren. När man kliver in i huset är den glimmande poolen därmed det första ögat möter. Passagen till köket bjuder även på spektakulära fönster och en vacker vy av vardagsrummet. När löken hackas vid köksön blickar man ut antingen ut över en av familjens uteplatser eller genom köksfönstret där himlen färgas röd om sommarkvällarna.

Under flera år hade familjen ett 1800-talshus lite längre ned på ön, i Södra Möckleby och en villa i Växjö. Under 2018 sålde de både huset i Växjö och sommarhuset på Öland. Det gamla husets charm krävde en hel del arbete. Och när Martin, som har 70 - 100 dagars övernattningar per år borta på arbetsresor, kommer till fritidshuset vill han ha lugn och ro.

Martin arbetar som nordisk säljchef på String Furniture. Att säga att han tagit med sig jobbet hem är inte en felaktig iakttagelse. Stringmöbler återfinns på flertalet platser i huset. Det är däremot inte jobbet som fått honom intresserad av skandinaviska hyllsystem. En förkärlek för design och minimalistisk inredning har alltid funnits där. Martin berättar att han kan tänka sig att ha det än mer avskalat hemma, men att Kristina tycker att han stundtals har ett lite väl sparsmakat öga.

Idag bor paret i en sekelskiftslägenhet i Växjö – men har alltid ett satt datum för när de ska åka till huset i Binnerbäck. Det allra bästa är när döttrarna kommer på besök med pojkvänner. Gärna får hela familjen, släkten och de bästa vännerna samlas på de sociala ytorna i trädgården.

Något som kommit att utvecklas till en slags ritual för familjen Karström – Emanuelsson är att ta sig ned till havet för att runda av sommardagarna där.

–  Vi brukar packa en picknickkorg med ostar och vin på flakmoppen. Sedan bär det av mot havet där vi grillar och blickar ut över solnedgången med Blå jungfrun i horisonten, säger Tina.   

Vi bor här
Martin Karström, 53 år, Tina Emanuelsson Karström, 54 år och döttrarna Maja, 23 år och Ellen, 26 år. De lurviga familjemedlemmarna Alfons och Sune.
Bor: I en sekelskiftslägenhet i centrala Växjö. Så ofta de har möjlighet i fritidshuset i Binnerbäck nära Byrum på Öland.
Gör: Martin arbetar som nordisk säljchef på design- och möbelföretaget String Furniture och Kristina som säljare på läkemedelsföretaget Boehringer Ingelheim.
Favoritmöbel: Mats Theselius Aliminium fåtölj i bostaden i Växjö.

Martins husbyggartips!

Written by

Richard Grönlund

Previous Ett lysande familjeföretag
Next Sober suterräng