• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Om oss
  • Våra mässor
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, December 8 2021

Konstnären på Kattrumpan

Den färgstarka Kalmarkonstnären Lotta Rautio har precis flyttat in i ett hus på Kattrumpan. Just nu stökas det för fullt och varenda vrå håller på att fyllas med juleljus och dofter från det stora julbaket.

Att kliva över tröskeln hos Lotta Rautio är som att omfamnas av en stor kram. Det är ombonat, varmt och doftar fantastiskt av både granbarr, pepparkakor och ett och annat doftljus. Ett typiskt ”julhus” som Lotta beskrev det – fullt av vinklar och vrår, vackra trägolv och gamla detaljer. Det är inte svårt att förstå varför hon och maken Rickard föll pladask för huset på Kattrumpan, byggt 1901.

–Det var kärlek vid första ögonkastet! Det är ett väldigt tacksamt hus som är lätt att tycka om och det var i väldigt bra skick när vi flyttade in. Det enda vi har gjort är att byta element och lite vitvaror, måla om och fixa lite mer förvaring. Och snart ska vi se över alla kakelugnarna, säger Lotta.

De flesta känner henne som en kreativ konstnär – känd för sina färgstarka motiv, knasiga karaktärer och unika uttryck som blandar humor med allvar. Men det var först för ett år sedan som hon tog klivet och satsade på sitt konstnärskap fullt ut. Innan dess arbetade hon under 12 år som bildlärare på Södermöreskolan, men så en dag kom ett erbjudande hon inte kunde tacka nej till.

–Jag brukade gå och rama in mitt måleri hos Anders på Kalmar Konst & Ram och när han skulle gå i pension frågade han om jag inte ville ta över. På ett par veckor hade vi bestämt oss och det är ett beslut jag inte har ångrat. Jag lever min dröm och får ofta nypa mig i armen, samtidigt som jag har varit orolig för hur det ska gå. Jag sa ju ändå upp mig från mitt fasta jobb och en trygghet, säger Lotta.

Efter ett år kan hon dock konstatera att det har gått bra. Det är stor efterfrågan på inramningar och Lotta har nästan alltid någon målning på beställning. Dessutom anordnar hon kurser, workshops och after works i galleriet som också är beläget på Kattrumpan, bara någon gata bort från hemmet.

–Det är full fart hela tiden och utan min man Rickard skulle det aldrig gå. Han stöttar mig, hjälper till med inramningar och styr med allting bakom. Vi är verkligen ett team, säger Lotta.

Och det är inte första gången de har ett projekt ihop. Bara när det gäller bostäder har de haft minst fem. Redan i ung ålder flyttade de till Ekenäs där de renoverade ett gammalt hus och det är också där barnen är uppväxta. När de var klara med ”landet” gick flyttlasset till ett hus på Getingen i Kalmar och så småningom till en båt i gästhamnen. Ja, ni läste rätt. Familjen Rautio valde att sälja allt de ägde för att flytta till en 22 meter lång båt där de sedan bodde i två år.

–Vi är väldigt nyfikna av oss och att hela tiden göra spännande saker tillsammans är nog en av anledningarna till att vi fortfarande är gifta. Istället för att tänka så tog vi bilen till Frankrike och köpte en båt. Det var ingen gammal, charmig segelbåt utan en modern och funktionell yacht där alla i familjen hade sin egen hytt. Så det var ungefär som att bo i lägenhet fast med adress gästhamnen, säger Lotta.

Båtlivet var heller inget främmande. Lottas pappa är nämligen båtbyggare och en stor del av uppväxten spenderades på en båt i Stockholm, där hon också är född. Så småningom flyttade familjen till ner Småland för att ta över Ekenäs varv och idag drivs varvet av Lottas bror. Att växa upp i den lite ruffa varvsmiljön är något som format Lotta och hon tror att det är därifrån hon har fått sin kreativitet.

–Både mamma och pappa var kreativa och uppfinningsrika, och det var aldrig särskilt perfekt eller tillrättalagt hemma. Där fanns inga färdiga pysselkit, men det låg ofta papper och färger framme. Ute i varvet var det skrotigt och stökigt, och jag sprang dagligen runt och letade efter grejer. Kanske är det också därför som jag gillar att skildra fula miljöer och lite skeva karaktärer i min konst, säger Lotta.

Den kreativa ådran syns även i hemmet där flera olika stilar blandas i en härlig mix – med allt från designklassiker till auktionsfynd och arvegods. När familjen Rautio tog över huset på Kattrumpan var det ett dödsbo och flera av möblerna ingick i köpet, bland annat den stora bokhyllan i vardagsrummet, inklusive alla böcker.

–Det är verkligen en skatt, med all litteratur du kan tänka dig. Från Selma Lagerlöf till poesi och historiska berättelser om Kalmar. Vi brukar ofta botanisera i bokhyllan och bara sitta här i fåtöljerna och läsa, säger Lotta.

Självklart är hemmet även fyllt av konst, både tavlor och skulpturer, av både kända och mindre kända konstnärer. Även en del tavlor som Lotta eller hennes mamma har målat.

–Det går inte att ha ett hem utan konst – det är syre, vatten och kärlek. Utan konst känns det naket och tomt, men det behöver absolut inte vara finkonst. Jag tycker till exempel det är kul att piffa upp en äldre målning med en ny ram, eller till och med plocka bort ramen, säger Lotta.

Hon berättar att många tycker det är svårt med konst och att gallerivärlden på många sätt är rätt sluten. Det finns också en tydlig bild av vad som är ”fint” och ”fult”, vilket kan göra henne lite provocerad och ledsen.

–Jag tycker det är viktigt att alla får bidra med sina kommentarer och tankar, och att ingen ska döma en. Därför är jag också så glad att det har öppnat så många gallerier i Kalmar det senaste året, exempelvis Persona Galleri och Johan Hjertstrands Galleri 28. Det är helt fantastiskt att vi har ett sådant smörgåsbord av olika uttryck i staden, säger Lotta.

Hon är onekligen en färgstark personlighet, full av energi och ständigt på språng. Därför går det ju inte att undvika frågan om hon nu har hittat hem.

–Vi har hittat hem, men jag ser det inte på det viset. Nu är detta hemma och det kommer det nog vara ett bra tag, men man vet aldrig vad som händer i framtiden. Jag älskar äventyr och vill alltid se vad som finns runt nästa krök. En dagdrömmare som också är bra på att förverkliga mina drömmar, säger Lotta.

Lotta Rautio

Ålder: 45 år.

Familj: Gift med Rickard, 50 år. Sönerna Filip, 22 år (har flyttat hemifrån), Hannes, 20 år, Pelle, 14 år och Berner sennen-hunden Bellman.

Bor: Hus på Kattrumpan.

Gör: Lotta driver Kalmar Konst & Ram. Richard driver företaget Fraktmäklarna.

Intressen: Båtliv, måla, resa, läsa, umgås med vänner.

Favoritplats i hemmet: Framför vedspisen eller i fåtöljen vid bokhyllan.

Kommer aldrig över tröskeln: Kulörta ljusslingor som blinkar.

Tre saker som alltid finns i kylskåpet: Prästost, en flaska bubbel och en matlåda från Restaurang Bryggan.

Lotta tipsar – så inreder du med konst hemma

Foto: Emmi Roosling


Written by

Emilia Thor

Previous En kul jul med Tareq Taylor
Next Vinterfint i trädgården