Emilia Thor, July 2 2019

Knut Knutsons loppistips

Knut Knutson är chefsintendent på Uppsala Auktionskammare och har medverkat i SVT-succén Antikrundan sedan starten för 30 år sen. Den 14 september kommer han till Nytt Boende Mässan i Kalmar, men först ger han alla läsare sina bästa loppistips och berättar vad som går att fynda just nu.

Intresset för antikviteter och gamla prylar började redan i tidig ålder. I 14-årsåldern när Knut sommarjobbade i en lanthandel gick han ofta igenom kassan för att kolla om han kunde hitta några värdefulla mynt. Det största fyndet var när han hittade en enkrona som var från före 1942, vilket innebar att det till stor del bestod av silver och var ett åtråvärt samlarobjekt. Sedan dess har det rullat på och Knut Knutson har genom åren arbetat på bland annat Bukowskis och som expert i SVT-succén Antikrundan. 1996 köpte han Uppsala Auktionskammare där han än idag är delägare och chefsintendent. Knut Knutson berättar att han inte går så mycket loppis, men tycker det är ett bra ställe att göra fynd och hitta personliga saker.

–Det är guld värt att saker inte slängs utan återanvänds. Dessutom är det mesta väldigt billigt, så jag förstår inte varför inte fler unga går på auktioner och loppisar och köper saker till sina första hem. Det blir mycket mer personligt än att köpa allting på de stora varuhusen, säger Knut Knutson.

Just nu går det till exempel att hitta handknutna persiska mattor, som tagit flera timmar att tillverka, för nästan inga pengar alls. Samma sak med möbler, silver, måleri och prydnadsföremål från 1800-talets andra hälft. Klassiska serviser som Gröna Anna och Brun Fasan säljs för 10 kronor delen på många loppisar - en tiondel av vad de kostade på 1970-talet. Dessa saker är helt enkelt inte eftertraktade av den yngre generationen och därför väldigt billigt.

–Vill man fynda så ska man bli intresserad av saker ingen annan är intresserad av. Då kan du köpa jättefina samlingar för nästan ingenting. Jag började till exempel samla på modern design på 1970-talet och då var det inte många som bjöd emot. Det jag ropade in för några 100-lappar då kostar tiotusentals kronor idag, säger Knut Knutson.

Just moderna möbler från 1900-talet är väldigt eftertraktade idag, framförallt danska möbler. Även porslin av Stig Lindberg, Wilhelm Kåge och andra formgivare som var stora i mitten av 1900-talet. Serviser som Berså och Ribb säljs idag för flera hundra kronor delen. Men trenderna svänger snabbt och det som är populärt idag kanske inte är populärt imorgon – och tvärtom.

–Du kanske har en hel vägg med måleri från 1800-talet som du samlat under flera år. Sen kommer en influencer och tar en bild, och plötsligt blir det jättepopulärt. Eftersom trenderna skiftar snabbt är det omöjligt att säga vad som kommer bli eftertraktat i framtiden. Så jag tycker man ska köpa saker för att man gillar dem, inte för att det ska vara en investering, säger Knut Knutson.

Även fast han inte är någon stor loppisfantast finns en liten favorit här i trakterna. Knut besöker gärna Östregårds antik- och loppmarknad i Moheda när han är nere på sin gård utanför Växjö.

–Man skulle kunna säga att det är loppisarnas Ikea. Här finns miljoner grejer till väldigt låga priser. Dessutom är det väldigt trevligt och man kan sitta ute och fika när det är fint väder. Har vi vänner på besök i Småland så brukar vi alltid planera in ett besök där. Det spelar ingen roll hur märkvärdiga deras hem är, alla kan gå loss där, säger Knut Knutson.

5 loppistips från Knut Knutson

Written by

Emilia Thor

Previous Grannsämja i nya kvarteret
Next Frihet på fyra hjul