• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Om oss
  • Våra mässor
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, May 27 2020

Keramikern Lotta

Lotta Sjöberg har arbetat som keramiker i över 40 år och har inga planer på att lägga av. Hos Lotta & Mary på Hamnplan i Färjestaden kan man botanisera bland hennes bruksföremål i allsköns färger och former, men också konstverk och unika skapelser.

Hur kommer det sig att du blev keramiker?
–Det var en slump. Från början höll jag på med textil, men när jag var och hälsade på några vänner på Capellagården och testade på drejning blev jag fast. 1972 sökte jag in till keramikdelen och gick en tvåårig utbildning. Därefter startade jag upp en verksamhet där jag växte upp, på Färjestadens gård, ihop med min kurskamrat Mary. Sedan flyttade vi till Storgatan och så småningom till Hamnplan, där jag hållit till sedan 1992. Från att hamnen varit väldigt stillsam har den utvecklats med olika näringar och nu sjuder den av liv och aktiviteter. Hamnen har nu blivit en mötesplats för många under hela året, och det är jättekul.

Vad är det bästa med jobbet?
–Jag älskar att jobba med färg och form. Och lera är ett fantastiskt, levande material. Man kan skapa allt från bruksting till skulpturala former, bara fantasin sätter gränser. På mina kurser märker jag hur glädjen och kreativiteten flödar och vilka fantastiska idéer som väcks.

Vad är mindre kul?
–När saker och ting går fel under en produktion, som till exempel när saker har gått sönder i ugnen eller glasyren inte blev som den skulle.

Vilken är din specialitet?
–Färg, form och funktion. Jag gör mycket bruksföremål i rena former, keramik som ska kännas lätt och skön att hålla i. Jag tycker det är kul att skapa produkter som folk kan använda i vardagen och bli glada av. Mina glasyrer är egenhändigt gjorda och jag tar ut svängrummet ordentligt i färgsättning. Mina unika produkter skapar jag med stort samarbete till kunden, det är viktigt vi förstår varandra så att resultatet blir bra.

Vilken är storsäljaren?
–Mina koppar, framförallt Elsa och Linda och Ruben. Jag skapade Elsa-koppen när jag fick mitt första barnbarn och sedan har jag skapat nya produkter efter varje barnbarn.

Det känns som att keramik har fått ett uppsving, är det något du märker av?
–Absolut! Framförallt så märker jag att yngre personer uppskattar det jag gör och att de vill ta tillvara på det hantverk som finns. Förr var min målgrupp mellan 40 och 70 år, men nu är den mycket yngre och börjar redan vid 25. Jag märker även att intresset bland killar blivit större.

Favoritredskap?
–Mina händer och drejskivan. Jag använder knappt några redskap.

Vilka egenskaper är bra att ha som keramiker?
–Man måste vara uthållig. Och då menar jag både att man måste vara fysisk stark och att man måste kunna ta både med- och motgångar. Att vara keramiker är en livsstil och man måste vara beredd på att det kan pendla mycket. Keramik kan vara väldigt traditionell men för mig har det alltid varit viktigt med förnyelse, jag binder inte upp mig med långa produktioner.

Du har inga planer på att gå i pension?
 –Nej, inte just nu. Jag kommer köra på tills jag känner att det är läge att stoppa. Den dagen jag slutar hoppas jag få möjlighet att lämna verksamheten vidare till någon nyutbildad keramiker. Det skulle vara fint att ge någon den möjligheten eftersom jag vet hur tufft det är att ta sig in på marknaden.

Lotta Sjöberg
Ålder: 67 år.
Familj: Två barn och fem barnbarn.
Bor: I hamnmästarbostaden på hamnplan i Färjestaden.
Yrke: Keramiker.
Arbetsplats: Lotta & Mary.
Fritidsintressen: Jag gillar att vara ute i naturen – promenera och plocka svamp. Jag skulle också vilja lägga mer tid på vattensport.
I matlådan: Jag tycker om mycket grönsaker, fisk och bär.

Text: Emilia Thor
Foto: Ludvig Gropp

Written by

Emilia Thor

Previous Från ödehus till gård full av liv
Next Socialministerns sommaroas