• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Våra mässor
  • Om oss
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, December 13 2019

Julstök med "Skönt Grönt Gott"

Monika, Caroline och Jenny är tre starka kvinnor, entreprenörer och goda vänner som mitt i livet bestämde sig för att starta en podd ihop. Under namnet ”Skönt Grönt Gott” inspirerar och vägleder de lyssnarna kring inredning, trädgård och mat.

Vi träffas hemma hos Monika, strax norr om Kalmar, och julstöket är i full gång. Granen är klädd, bordet är uppdukat för middag, trädgården är pyntad och i köket står julskinkan redo i ugnen. Det här är tre damer som har svårt att hålla i bromsen och bestämmer de sig för att fixa julstämning så går de all in. Kanske är det också därför de klickar så bra, och kanske är det därför som ingen tvekade när idén om en egen podcast kom upp.

–Jag älskar när det händer saker och tycker det är roligt att kasta mig ut på nya marker, annars blir det lätt att man fastnar i samma spår. Dessutom har vi så roligt när vi träffas, säger Jenny.

Jenny Eskång driver till vardags Ängsbackens Handelsträdgård. Hon är utbildad trädgårdsmästare och brinner för allt som har med blommor, växter och trädgård att göra. Monika Lindström har arbetat med inredning och belysning större delen av sitt liv. ­ Hon grundade bland annat belysningsföretaget Watt & Veke som hon drev i 16 år innan hon sålde det för 5 år sedan. Nu driver hon webbutiken Isegården som även har en pop up-butik på Giraffen under jul. Caroline Hofberg är matskribent och kokboksförfattare med nästan 20 böcker i bagaget. Hon driver även bloggen Caroline i köket där hon delar med sig av läckra recept.

–Våra olika ämnen passar väldigt bra ihop och tanken är att podden ska vara som ett livsstilsmagasin. Vi vill att folk ska lära sig något, att det ska kännas seriöst och matnyttigt, men ändå personligt, säger Monika.

Nu har de släppt nästan tio avsnitt och avhandlat ämnen som skördefest, köksrenovering, och adventsmys. Podden spelas in lite överallt, ibland från ett vardagsrum och ibland från en sjöbod på Öland. Spelar in gör de helt själva med hjälp av bärbara mikrofoner, sedan skickas materialet för klippning av en professionell producent.

–Vi har fått lära oss efter hand hur vi ska sitta och hur vi ska prata för att det ska låta bra. Det kan vara lite svårt när man är tre för man får inte prata i munnen på varandra, men nu känns det som att vi har hittat en bra form och att vi släpper fram varandra på ett fint sätt, säger Caroline.

Idén till podden kom ursprungligen från Carolines man, som tyckte att Caroline och Monika borde göra något ihop. De har känt varandra i snart 20 år men aldrig jobbat ihop. Från början kändes det här med att podda inte helt rätt, men när Monika föreslog att Jenny skulle vara med föll alla bitarna på plats. Nu är det nästan exakt ett år sedan de hade sitt första möte på Ölands Choklad i Färjestadens hamn. Ett år som kantats av både med- och motgångar, inte minst för Jenny som drabbades av bröstcancer i våras.

–Jag har haft ett jävligt motigt år och det har varit upp och ner, men jag trodde att det skulle vara värre. Jag älskar livet så ser ingen anledning att deppa ihop. Dessutom har jag lärt mig en massa nya saker, bland annat att delegera och låta mina anställda ta plats. Och det har varit bra för mig, säger Jenny.

Hon berättar att hon har haft mycket positivitet runt omkring sig, att hon fått många fina kommentarer, brev och presenter. Även podden har hjälpt henne när det har känts som allra jobbigast.

–Vi fick mikrofonerna veckan efter mitt cancerbesked. I början orkade jag inte ta tag i det, men när jag var redo så körde vi igång. För mig har podden varit något annat att tänka på och det har gett mig så mycket energi, säger Jenny.

Nu är gänget samlade för att spela in ytterligare två avsnitt, som bland annat kommer handla om jul och nyår. Ska man kolla på årets trender så är det en jul som går i grönt, rött, guld och vitt. Man ser även mycket naturmaterial som ull och linne.

–Ja, det är en väldigt klassisk jul i år, men man kan också se en del knäppa dekorationer. Till exempel borrmaskiner och champagneflaskor som man kan hänga i granen. De tovade mössen jag har dukat med här är också väldigt populära, säger Monika Lindström.

Den klassiska julgruppen börjar dock försvinna. Nu är det framförallt snittblommor som gäller.

–De flesta vill ha det ganska enkelt, med enris och granris som man plockar in från naturen. Och på hyacinterna får lökarna gärna synas. Jag tycker även det är trevligt att pynta utomhus, med granris på trappen och en krans på dörren. Och så brukar jag göra små stilleben ute i trädgården, säger Jenny.

När det gäller julmaten går det också mot mer grönt.

–På julen träffas många olika generationer och de flesta idag har en vegetarian i sin familj. Nu för tiden räcker det inte att sätta fram en skål brysselkål, man vill ha roligare alternativ. Det är också ett större ekologiskt och närproducerat tänk, säger Caroline.

Vilka är era bästa tips för att skapa julstämning?
–Musik, dofter, känsla och värme – man måste tänka på alla sinnen. För mig är det viktigt med mycket tända ljus och så vill jag gärna ha hela familjen samlad, säger Jenny.

–Jag tycker man ska unna sig att skala av för att kunna njuta. Man behöver inte göra allting själv från grunden och man behöver inte ha alla rätter på julbordet. Köp färdig pepparkaksdeg, eller köp färdiga kakor och fyll upp i fina burkar. Det blir dessutom ett fint julpynt, säger Caroline.


Text: Emilia Thor
Foto: Sara Magnusson

Written by

Emilia Thor

Previous Skillnadens trädgård
Next Jennys jul