• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Om oss
  • Våra mässor
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, March 24 2021

"Jag klipper gräsmattan i Flip-flops"

FBC Kalmarsunds klubbchef Per Viberg skämtar om att han har gröna fötter, eftersom han klipper gräsmattan i Flip-flops. Speciellt händig är han inte, men stöttar gärna det lokala näringslivet. Han gillar också att handla av lokala konstnärer, inte minst från Gotland där han har sina rötter.

Hur bor du?
–De första åren som klubbchef i FBC Kalmarsund pendlade jag från Gotland. Där bodde vi i en villa, ganska nära Villa Villekulla, 3 km söder om Visby. När jag och familjen sedan bestämde oss för att flytta till Kalmar sa vi att vi skulle bo i lägenhet, men sedan hittade vi ett hus och tänkte att ”Vi kan ju i alla fall gå på visningen”. Nu har vi bott där sedan augusti 2019. Huset ligger i Berga, med närhet till både havet, Kalmar city, Öland och barnens skola. Det är ett enplanshus med källare som är byggt på 60-talet. Huset har en på senare år tillbyggd vardagsrumsdel med stora glaspartier och högt i tak. Det gillar vi. 

Hur skulle du beskriva er stil?
–Den är nog ganska stilren och modern, med mycket vitt och lite svart. 

Har du någon favoritmöbel?
–Jag har två fåtöljer från Fogia som jag köpte på en konkursauktion i somras. Jag hade letat efter sådana länge. De är väldigt tidlösa i sin design, ganska fyrkantiga med cognacsfärgat skinn. Där landar jag ofta när jag kommer hem från jobbet, alltid med Coca-Cola zero men ibland blir det en fredagsdrink.

Vad kommer aldrig över tröskeln?
–En hörnsoffa i skinn. Vi hade det i vårt första hem för över 25 år sen men vi skulle nog inte köpt det idag.

Vad hänger på dina väggar?
–Vi har en del tavlor, bland annat av den gotländska konstnären Åsa Ardin Kedja. En gång i tiden drev vi ett kafé på Gotland och då hyrde vi in oss på hennes gård. I samband med det lärde vi känna henne och passade på att köpa några tavlor. Min favorit är en stor tavla med giraffer.

Vilken är den tråkigaste hemmasysslan?
–Städning. Vi har faktiskt börjat med hemstäd en gång i veckan, och det är en väl värd investering. Vi har pratat om det länge, men det har inte blivit av förrän nu. 

Säg tre saker som alltid finns i kylskåpet!
–Coca-Cola zero, kaviar och mjölk. Jag tar gärna en knäckemacka med Kalles kaviar, men jag älskar även Kalix löjrom. I julklapp fick jag ett halvt kilo löjrom men det är tyvärr slut nu. Mjölk är det mest barnen som dricker.

Vilket är ditt senaste köp?
–På senaste tiden har vi köpt ganska mycket glas, både vinglas och champagneglas. Även här av en gotländsk tjej som driver glasstudion Big Pink, och som bland annat gör glas till tv-programmet Så mycket bättre. Det är roligt att handla av en lokal konstnär och kreatör, och i dessa tider känns det extra viktigt att stödja henne. Glasen är väldigt vackra och champagneglasen har en sån där gammaldags kupa. Även fast de är dyra tycker vi det är viktigt att man vågar använda dem, så vi tar gärna fram ett fint glas när vi ska dricka vin eller något annan gott.