• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Våra mässor
  • Om oss
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, November 5 2021

"Jag blir uttråkad av samlingar"

Amanda Alskog på Folks Interiör omges dagligen av vintagemöbler och designklassiker som många bara drömmer om. Själv har hon inget behov av att äga utan delar gärna med sig av sina fynd – så länge det inte är den italienska 60-talsfåtöljen ”Big Mama”.

Hur bor du?
–Vi bor i Dahmska huset som ligger på Lilla Torget i Kalmar. En helt fantastisk hyresrätt med en ljuvlig innergård där det växer både stockrosor och päronträd. Huset stod klart 1666 så det är ett av de äldre husen i stan och i taket finns vackra målningar från 1600- och 1700-talet. Det är verkligen en dröm att få bo där! 

Hur skulle du beskriva din stil?
–Jag skulle säga att den är eklektisk, med inslag av skandinavisk design. Jag försöker att omge mig med saker som antingen är väldigt funktionella eller som jag gillar väldigt mycket. Vi har till exempel en finsk 80-talssoffa med tillhörande fåtöljer i skinn. De är inte de snyggaste jag sett men dom är supersköna och hela familjen får plats att hänga i dem. Petter är tokig i köksmaskiner så det har vi en del nya, men annars har vi inte köpt en enda nyproducerad möbel. Det mesta går att hitta begagnat!

Har du någon favoritmöbel?
–Vårt matsalsbord i ek, som är formgivet av Børge Mogensen. Det är gigantiskt med fyra iläggsskivor och plats för många gäster. Vi köpte det av en arkitekt som tidigare haft det på sitt kontor.

Vad kommer aldrig över tröskeln?
–Det är en svår fråga, för man kan alltid ångra sig om några år. Men jag har väldigt svårt för Carpati-möbler, det skulle inte passa hemma hos oss!

Samlar du på något?
–Nej, jag tycker det är roligare att ha en unik sak än många av samma – det enda vi har likadant av hemma är tallrikar och bestick. Jag blir uttråkad av samlingar och vill kunna ha mina saker framme. Samlingar behöver du oftast ha i ett vitrinskåp. Och eftersom vi jobbar med det vi gör räcker det oftast att hålla en viss pryl en stund, och sedan får den vandra vidare. Jag har inget behov av att äga saker och det är väldigt sällan vi behåller saker som vi hittar.

Vilket är ditt bästa loppisfynd?
–Jag har en stor Pia-lampa som jag hittade på loppis för 50 kronor. Jag älskar den och när jag fick se prislappen så var det bara – wow! Men egentligen är inte priset det viktiga för mig utan mer hur man känner för en viss sak.

Vad står högst upp på önskelistan?
–En fåtölj som heter ”Big Mama” och kommer från B&B Italia – gärna den rödvitrandiga! Den designades i slutet av 60-talet och den dagen jag hittar den kommer jag behålla den till mig själv!

Dina bästa tips på hur man inreder med vintage och second hand?
–Stirra dig inte blind på trender utan omge dig istället med saker som du tycker om. Vi vill ju sträva efter att inte byta ut saker och för att inte tröttna så måste du känna något för dina möbler och prylar. Jag tycker också att man märker när man kommer hem till någon som älskar sina saker – då känns hemmet personligt, varmt och härligt att vara i!

Amanda Alskog
Ålder: 32 år.
Familj: Gift med Petter, barnen Folke 9 år, och Vira, 8 år. I familjen ingår även den grekiska gathunden Jaffa.
Gör: Driver Folks Interiör tillsammans med sin man Petter. Säljer vintagemöbler och design från 1900-talet och framåt.
Intressen: Resa och utforska nya platser. Allt från att åka runt i Småland och spana på ödehus till att köra ner till Berlin och sedan fortsätta ner. Jag gillar även att bjuda vänner på middag!

Written by

Emilia Thor

Previous Julfina kransar
Next En kul jul med Tareq Taylor