• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Om oss
  • Våra mässor
  • Kontakt
  • Arkiv
Richard Grönlund, May 17 2023

Inred uteplatsen med krukor

Att odla träd och buskar i kruka har blivit allt mer populärt. Hanna Rehnström som driver Smålandsträdgården ger sina bästa odlingsknep och tipsar om passande växter.

Varför tror du det har blivit så populärt med buskar och träd i kruka?
–När man inreder en altan så använder man ofta krukor som rumsavdelare. Det är ett enkelt sätt att få in grönska och gör att det händer något. Med fördel används perenna växter som kommer tillbaka år efter år. Dels blir det mer ekonomiskt, men växterna blir också finare när det får växa till sig och frodas.

Har du tips på växter som passar bra i kruka?
–De flesta prydnadsträd som inte har så stora rotsystem passar bra i kruka. En annan favorit är busken Rönnspirea. Den skjuter en massa rotskott och kan därför vara ganska besvärlig på friland – i en kruka blir den mer kontrollerbar.

Dina bästa skötseltips?
–Det är viktigt att se till att man har bra dränering, så att vattnet kan rinna undan. De flesta utekrukor har hål i botten men har man en stor trätunna kan man behöva borra egna hål. Ett tips är också att fylla upp med lecakulor i botten. Inför våren är det också viktigt att jordförbättra med exempelvis kogödsel. I en stor rabatt finns det maskar men krukan är så isolerad att det gäller att fylla på med näring. Vissa buskar och perenner behöver man klippa ner på våren, exempelvis Vipphortensia. Men de flesta träd behöver du inte göra något med.

Hur vinterförvarar man växterna?
–Många gånger kan krukorna stå ute på vintern, men en del kan behöva förvaras i garaget eller isoleras med hjälp av bubbelplast eller ett liggunderlag. Det farliga är om de bli stående i vatten som fryser, det kan skada rötterna.

 Hannas krukfavoriter

Träd Malus toringo ´Freja´– rönnbärsapel Pyrus salicifolia `Pendula´ – silverpäron Rhus typhina – rönnsumak Salix integra ´Hakuro-nishiki´– eukalyptusvide

Buskar Acer palmatum ´Orange dream´ – japansk lönn Hippophae rhamnoides ´Hikul´ – havtorn Hydrangea paniculata ´Skyfall´– vipphortensia Sorbaria sorbifolia ´Sem´– rönnspirea

Perenner Actaea simplex `Brunette ´ – höstsilverax Calmagrostis x acutiflora `Karl Foerster´– tuvrör Heuchera ´Obsidian´– alunrot Hosta ´Frances Williams´ – blomsterfunkia

Sommarblommor Dahlior Sommarljus Rosenskära Svartöga

Written by

Richard Grönlund

Previous En lantlig husdröm