• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, May 28 2021

Inred med vintage

Kalmartjejen Tilde Larsson har gjort stor succé med sitt UF-Företag Slow Vintage. Genom att handplocka och sälja utvalda vintagemöbler vill hon inspirera folk att inreda mer hållbart – och personligt.

UF står för Ung Företagsamhet och innebär att studenter startar upp, driver och sedan utvecklar ett företag. Tilde Larsson går sista året på Jenny Nyströmskolans estetiska program och när det var dags att starta upp sitt UF-företag föreslog hennes pappa att hon borde göra något av sitt loppisintresse. Det slutade med att hon startade Slow Vintage – en företagsidé som går ut på att handplocka och köpa in vintagemöbler, styla dem snyggt och sedan sälja vidare. Allting säljs på Instagram och Facebook via kontot @slowvintage.se.

–Jag älskar att gå på loppis och att hitta de rätta fynden. Sedan så har jag ett bra öga för vad som funkar och inte, och jag är mycket uppdaterad på trender. Det är till exempel många saker som kommer tillbaka, som teakmöbler och vissa gamla Ikea-möbler. Och skänkar och olika skåp går alltid bra, säger Tilde.

Och företaget har gått som tåget. Inte nog med att hon säljer bra och har hittat en stabil kundkrets, Slow Vintage blev även utsett till Årets UF-Företag i Kalmar län och kommer representera länet i SM.

–Det är så himla roligt och har verkligen väckt nya tankar hos mig. Just nu vill jag inget hellre än att driva eget företag och planen är att jag kommer studera till civilekonom efter att jag har tagit studenten. Men jag kommer fortsätta driva Slow Vintage under sommaren i alla fall, säger Tilde.

Alla möbler och prylar köper hon in från loppisar i närheten, men också på internet, exempelvis via Facebook. Att hitta de rätta guldkornen tar dock tid, och Tildes bästa tips till den som vill göra loppisfynd är därför att fortsätta leta och att ha tålamod.

–Det tar tid att inreda vintage, men när du väl har hittat den där möbeln eller lampan så kan det lysa upp ett helt rum. Gamla grejer ger hemmet en helt annan personlighet och dessutom är det mer hållbart – en del av vår framtid. Vi kan inte fortsätta med den massproduktionen vi har idag och detta är mitt sätt att uppmärksamma det på, säger Tilde.

3 tips – Så inreder du med vintage

Börja med en detalj. Till exempel en möbel, lampa eller en detalj. Känn efter hur det känns och utöka sedan med fler vintage-grejer. Det perfekta är en blandning av gammalt och nytt.

Våga testa dig fram. Blanda olika stilar, material och färger.

Naturfärger. Just nu är det väldigt populärt med naturfärger som naturvit, beige, créme. Även möbler med trärena ytor. Detta bidrar med värme, mjukar upp och gör hemmet lite mer hemtrevligt.

 

Written by

Emilia Thor

Previous "Jag är en riktig Market-place-knarkare"
Next En öländsk sommardröm