• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Våra mässor
  • Om oss
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, April 25 2019

Inbrottssäkra hemmet

Varje år anmäls cirka 20 000 bostadsinbrott i Sverige enligt Brottsförebyggande rådet. Något hundraprocentigt skydd mot tjuvar finns inte men det är vissa åtgärder du kan ta till för att förebygga inbrott i ditt hem. Här ger Robert Bergskans på WB Säkerhet sina bästa tips

Vad kan man göra för att inbrottssäkra huset?
–Först och främst ska du se till att ha godkända lås, som är godkända av försäkringsbolaget och certifierade enligt Svenska Stöldskyddsföreningen. De flesta inbrott sker via altandörrar och källardörrar så där bör man även säkra upp med brytskydd, en list som sitter mellan karmen och dörren. Det gör att man inte kommer in med kofot. Jag tycker även man kan skruva fast fönster man inte använder, så de inte går att öppna. Framförallt i källaren och på nedervåningen. Sen är det bra att ha belysning - man vill inte vara synlig när man gör inbrott.

Hur viktigt är det med larm och larmetiketter?
–Larm är ett bra komplement och det avskräcker mycket. Men eftersom larmet inte går igång förrän tjuven har tagit sig in i huset så tycker jag att man ska prioritera ett bra lås först.

Vad finns det för olika låstyper och vilka lås är bäst?
–Det finns traditionella mekaniska lås där man använder sig av nyckel, eller låser du dörren digitalt med kod, tag och mobil. Det finns ett godkänt digitalt lås och det är Yale Doorman. Det är lika säkert som ett godkänt nyckellås, men de andra digitala låsen är inget jag rekommenderar. Sen är det en smaksak vilket lås man vill ha, prismässigt är det inte så stor skillnad. Men på nya hus är det ofta digitala lås, så nycklar kommer så småningom att fasas ut.

Vilket är det vanligaste misstaget många gör?
–Idag bryter tjuvarna sig in även fast du är hemma. Så man ska undvika att ha dörrarna öppna, samtidigt som man står i duschen eller befinner sig någon annanstans i huset. Egentligen tycker jag att man ska ta för vana att alltid låsa dörren, även fast du är hemma. Ett annat vanligt misstag är att man byter lås och köper larm efter att det har hänt ett inbrott. Det är bättre att ligga steget före och förebygga.

Ska man byta lås när man flyttar till ett nytt hus?
–Ja, det ska man göra. Du har ingen aning om hur många nycklar som finns där ute. Fördelen med digitala lås är att du kan återställa det och skapa nya koder.

Hur viktigt är det med grannsamverkan?
–Alla former av samarbeten grannar emellan är bra. Säg hellre till en gång för mycket än en gång för lite om någon varit hemma hos grannen eller om man ser bilar som man inte känner igen.

Vad ska man tänka på när man reser bort?
–Meddela grannarna att du åker bort. Be gärna någon granne ha sin bil på din uppfart. Ha timer på belysningen, gärna på olika tider så det inte blir regelbundet. Och se till att någon tömmer postlådan varje dag. 

5 tips för att förebygga inbrott
1.Se till att du har godkända lås.
2.Lås alltid dörren, även fast du är hemma. Och låt inte dörren stå öppen.
3.Se över huset och vilka svaga punkter som finns. Hur ser dörrar och fönster ut? Var skulle du ha brutit dig in om du var tjuv?
4.Prata med dina grannar och håll koll åt varandra.
5.Göm inte nycklarna i närheten av huset. Tjuvarna vet var de ska leta.

WB Säkerhet
Kalmars största säkerhetsföretag med inriktning på lås och larm. WB Säkerhet jobbar även med tillgänglighet, utrymning och passersystem. Med över 40 år i branschen har de lösningar på både nytt och gammalt.


Text: Emilia Thor

Written by

Emilia Thor

Previous Guide: Odla i pallkrage
Next Guide: Bygg ditt eget utekök