Emilia Thor, January 4 2022

Husdröm i Hossmo

Jenny och Daniel Jonesjö hade egentligen inga planer på att flytta, men när tomten i Hossmo dök upp var det kärlek vid första ögonkastet. Nu har de förverkligat sin husdröm tillsammans med Hem1 och skapat ett hem helt anpassat efter familjens behov.

Jenny och Daniel Jonesjö med sönerna Ebbe och Sam bodde tidigare i en 20-talsvilla i Rinkabyholm utanför Kalmar. Ett vackert trähus med charmiga detaljer, härliga sällskapsytor och dessutom nyrenoverat. Egentligen fanns inga planer på att flytta, men Jenny har alltid haft en dröm om att få bygga sitt eget hus, så när tomten i Hossmo dök upp var det bara att försöka övertala Daniel.

–Jenny kommer ofta med nya idéer medan jag är lite mer eftertänksam, men när vi stod på bryggan vid ån så tänkte jag att ”nu kör vi”. Jag älskar havet och Jenny älskar skog och natur så det var en klockren kombination, säger Daniel.

Tomten ligger bara ett stenkast från hav och natur, och har en enastående utsikt. Dessutom ligger Hossmo i närheten av Rinkabyholm vilket gjorde att barnen kunde gå kvar i samma skola. Det som istället var en utmaning var detaljplanen som sa att man bara fick ha en byggarea på 150 kvadratmeter.

–Jag hade en bild av hurdant hus jag ville ha och kollade runt bland olika husföretag och husmodeller, men inget passade tomten eller vår vision. Antingen var det för få rum, eller var det rätt antal rum men byggarean fel, säger Jenny.

Ganska sent i processen upptäckte de dock Karlskronaföretaget Hem1 och helt plötsligt föll alla bitarna på plats. Jenny visade sina skisser för säljaren Hanna Lilja och arkitekten Zara Hejdeman på Hem1 och de förstod direkt varandras tankar. Zara tog med sig Jennys ritningar och skissade sedan fram ett förslag till familjen.

–Hon fångade det vi ville ha, men satte sin prägel på det och kom med smarta lösningar som vi inte hade kommit på själva. Hon gjorde bland annat en utskjutning i fasaden för att det skulle hända lite mer och lyckades få in en bastu i det ena badrummet vilket var ett önskemål från oss, säger Jenny.

Huset är 129 kvadratmeter stort fördelat på ett öppet kök och vardagsrum, ett sovrum till föräldrarna i ena änden av huset och varsitt sovrum till grabbarna i andra änden, där det också finns ett lite mindre allrum med plats för tv-hörna. Familjen har gjort egna val vad gäller material och inredning, men också fått stor hjälp av inredaren på Hem1.

–Vi är supernöjda med allting, men framförallt att huset är anpassat efter vår familj och vår vardag. Vi har verkligen tänkt igenom hur vi lever och anpassat huset efter det. Stora sociala ytor i vardagsrum och kök, mindre toaletter men med en liten bastu i anslutning till altanen och ett tv-rum för barnen och fredagsmyset. Flera utgångar till den stora altanten där vi är mycket, är också noga uttänkt, säger Jenny.

Huset stod klart i slutet av november 2020, knappt ett år efter att familjen hade skrivit på de första pappren med Hem1.

–Det är en utmaning att bygga hus, speciellt med småbarn, men vi är väldigt nöjda med hur allt flöt på. Vi var aktiva i processen och kunde vara med och påverka, och under byggtiden hade vi hela tiden kontakt med projektledaren. Vi gillar också att Hem1 använder sig av lokala underleverantörer, i detta fall G-Bygg. Det var ordning och reda hela vägen, säger Daniel.

Jenny och Daniels bästa husbyggartips!

Anta utmaningen på rätt sätt. Förbered dig på att det är ett stort projekt och att det kommer ta tid. Avsätt tid för planering och skaffa barnvakt om det behövs. Var snälla mot varandra om ni tycker olika.

Planera för hur du lever i vardagen, inte för särskilda tillfällen. Vi kunde dra nytta av att ha bott i hus tidigare och tänka hur vi använde de olika ytorna i det gamla huset och vad vi ville göra annorlunda i det nya.

Tänk långsiktigt och på vad du kommer ha för behov i framtiden. Våra barn är fortfarande relativt små men vi valde att tänka långsiktigt och ha deras sovrum i andra änden av huset, i anslutning till toalett och tv-rum.

Written by

Emilia Thor

Previous Resan mot drömhuset fortsätter
Next Julstämning på stan