Emilia Thor, September 17 2019

Höstiga recept med franska smaker

Fransk köttfärspaj med dinkellock

Värmande köttfärsragu med fransk touch under ett sprött deglock värmer gott under den mörka årstiden. Pajens fyllning är matig och innehåller även vita bönor, så att servera pajen tillsammans med en god sallad tycker jag är fullt tillräckligt.

4 portioner

Deg
5 dl siktat dinkelmjöl
2 krm salt
1 dl vatten
2 äggulor
50 g smält smör
1 ägg till pensling

Gryta
500 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 stjälk selleri
150 g rökt sidfläsk
smör
2 msk kalvfond
1 dl rödvin
1 burk krossade tomater, 400 g
2 tsk timjan
ca 150 g färska champinjoner
1 dl syltlök
1 burk stora vita bönor, 400 g
salt
nymald peppar

Gör så här:
1. Mixa ihop mjöl, salt och vatten i matberedaren. Tillsätt äggulor och smör och arbeta ihop till en deg. Platta ut degen till en platta och vira in i plastfolie. Lägg degen i kylen under tiden grytan görs, cirka 45 minuter.

2. Skala och hacka lök, vitlök och morötter. Strimla sellerin och fläsket. Fräs i smör utan att det tar färg.  Höj värmen, lägg i köttfärsen och stek den smulig. Tillsätt fond, vin, tomater och timjan. Koka under lock 30–35 minuter.

3. Dela större champinjoner. Bryn svampen cirka 5 minuter i smör. Lägg ner i grytan när cirka 5 minuter återstår. Ta från värmen och blanda i syltlök och avsköljda bönor. Smaka av med salt och peppar.

4. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg grytan i en stor, rund ugnsform. Kavla ut degen till ett lock som ska täcka formen. Rulla ut degen över formen och nyp fast runt kanterna.

5. Skär ut några dekorativa hål så att ångan kommer ut. Om du vill kan du göra några dekorationer av degen som blir över och trycka fast ovanpå locket. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen tills locket har fin färg, cirka 35 minuter.

Fransk löksoppa

En fransk klassiker som värmer gott under ruggiga kvällar.

4–6 portioner

1 liter tunt skivad gul lök
25 g smör
1 tsk salt
1 tsk strösocker
3 msk vetemjöl
18 dl vatten
3 tärningar mörk oxbuljong
2 dl vitt vin
1 msk cognac (kan uteslutas)
3 msk repade timjanblad
salt
nymald peppar
4–6 skivor lantbröd utan kanter
4 dl riven gruyèreost

Gör så här:
1. Stek löken i smöret på låg värme under lock, cirka 15 minuter. Tillsätt salt och socker. Sätt på locket och stek ytterligare 30 minuter. Rör om då och då och passa så att löken inte bränns.

2. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt buljong och vin och låt soppan sjuda under lock cirka 30 minuter. Ta bort eventuellt skum. Blanda i cognac och timjan. Smaka av med salt och peppar.

3. Fördela soppan i 4–6 ugnsfasta skålar. Lägg en brödskiva i varje skål och toppa med osten.

4. Gratinera i het ugn med grillelementet på. När osten har en gyllene färg är soppan klar att servera.

Långkokt lammlägg med balsamico

Maträtter som sköter sig själva i ugnen är alltid väldigt praktiska. Långkokt kött blir alltid fantastiskt gott, speciellt om det som här, får koka i vin och balsamvinäger. Säg till din handlare i tid för att få de portionsstyckade lammläggarna.

6 portioner

6 små lammläggar
smör
salt
nymald peppar
4 rödlökar
3 hela vitlökar
färska örtkvistar, t ex rosmarin och timjan
1 dl balsamvinäger
1/2 flaska rödvin
2–3 msk flytande honung
aluminiumfolie för ugn & grill

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Bryn lammläggarna runtom i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över dem i en stor ugnsfast form.

2. Skala och dela rödlökarna. Dela de hela vitlökarna tvärsöver.

3. Lägg rödlök, vitlök och örtkvistar runt köttet. Häll på balsamvinäger och vin.

4. Täck med aluminiumfolie. Stek köttet i ugnen tills det är mört och faller från benen, cirka 1 3/4 timme. Ös läggarna några gånger under tiden.

5. Blanda honungen med 2–3 msk av stekskyn. Pensla läggarna med honungsskyn. Fortsätt steka utan folie tills läggarna har fin färg och knaprig yta, cirka 20 minuter.

Recept: Caroline Hofberg
Foto: Ove Lindfors

Written by

Emilia Thor

Previous Fridas chokladbollsbullar
Next Blomsterbönderna i Fiddekulla