• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Nytt Boende, March 24 2023

Höstfint hos trädgårdsmästaren

Kerstin Bohlin som driver Klockaregårdens Trädgårdsbutik har en magisk trädgård även privat. Just nu skiftar den sakta men säkert mot höst.

Kerstin Bohlin kommer ursprungligen från Skåne men flyttade till Småland för kärleken – musikern Malte som hon mötte under en spelning på Malmöfestivalen i slutet av 90-talet. Nu har hon bott här i över 20 år och stortrivs, inte minst i Tolg som hon beskriver som ”världens bästa by”. Från början bodde familjen en bit bort i byn, men sedan sju år tillbaka bor de i huset som också går under namnet ”Villa Fresco”. Huset byggdes av en tobakshandlare 1896 och hette från början Fridhem, men efter en resa till San Fransisco döpte han helt enkelt om det. När Kerstin och Malte tog över ”Villa Fresco” var trädgården redan fin, med både växthus och vackra stenmurar, men hade de sista åren inte fått så mycket kärlek. Sakta men säkert började paret därför ta tag i trädgården som idag är en lummig oas, full med olika rum och gröna gångar.

–Från början var trädgården mer öppen, men jag gillar att jobba med rumslighet och tänker alltid på både golv, väggar och tak. Jag tycker det blir lättare att hålla ordning på trädgården då och blir heller inte lika stressad eftersom man kan jobba med ett rum i taget, säger Kerstin.

Hennes intresse för trädgård har växt fram med åren, men det var när hon som 22-åring kom i kontakt med en pipranka för första gången som det tog fart på riktigt. Det var i en sommarstuga i Malmö och Kerstin hade aldrig sett något liknande förut. Idag är piprankan hennes signaturväxt och överlag kan man säga att hon har en extra stor förkärlek till bladväxter.

–Jag gillar att jobba med olika bladformer och strukturer, och tycker det händer mycket intressant för ögat när de får samspela med varandra. Dessutom så varar en sådan trädgård lite längre in på säsongen än en trädgård med mycket blommor, säger Kerstin.

Hon är utbildad trädgårdsmästare och sedan 11 år tillbaka driver hon även handelsträdgården Klockaregården som ligger i Ör, norr om Växjö. En verksamhet som hon med varsam hand har utvecklat och idag är ett självklart utflyktsmål för alla som gillar hem och trädgård. Trädgård är onekligen en stor del av Kerstins liv och trots att hon lever med det 24 timmar om dygnet är det ingenting hon tröttnar på.

–Det är vetenskapligt bevisat att man mår bra av att stoppa fingrarna i jorden och det ger mig så mycket energi. Det allra roligaste är när jag får inspirera andra och göra så att deras trädgårdsintresse väcks till liv. Oftast så handlar det om att man inte har kunskap och vet var man ska börja, men det kan räcka med att jag kommer hem till en familj och sår ett frö så börjar intresset växa fram, säger Kerstin.

Hon märker att intresset för trädgård har ökat, inte minst under pandemin. När man spenderar mer tid hemma kommer behovet av att ha det fint omkring sig, men också att ha något att pyssla med när man får mer fritid på hemmaplan.

–Vi ser bland annat en större efterfrågan på udda, lite ovanliga växter. Folk vill ha en utmaning och drar sig inte för att testa växter som normalt sätt är svåra att odla här nere i zon 4 och 5. Det är också många som satsar på det ätbara och trenden att bli mer självförsörjande blir bara större, säger Kerstin.

Turligt nog har trädgårdsintresset även smittat av sig till hennes man Malte, och det är han som har det största ansvaret för trädgården hemma. Den består som sagt av olika rum – allt från utekök och matplats till ”silverpäronsalongen” där man bara kan sitta och vara, läsa en bok eller prata med en vän. Förutom att Kerstin och Malte gillar att jobba med rumslighet tycker de också det är viktigt att jobba med olika former, och de försöker alltid få med elementen spirformat, fjäderlätt och runda former.

–En rund form kan vara ett klot av idegran eller en solhatt – det spelar ingen roll om det är blomman, bladen eller växtens form som är rund.  Fjäderlätt kan vara en ormbunke eller höstsilverax, och spirformat kan vara gräs med vippor, veronika eller stäppsalvia. När du planerar din trädgård eller rabatt är mitt tips att titta på växterna så att de inte är för lika. Och hellre färre sorter, men fler av varje, så det inte blir så rörigt, säger Kerstin.

Just nu håller trädgården på att slå om till höst och bladen på hennes bergkörsbär, ullungrönn, rönnsumak, vildvin och japanska lönnar kommer snart bli vackert röda. Och även fast en kyligare tid är på ingång finns massor att göra i trädgården. Faktum är att hösten är en perfekt årstid att både dela perenner och plantera nya växter inför våren. Och för att enkelt komma i stämning är ett tips att satsa på en höstplantering i kruka. Den behöver dock inte bara bestå av klassiska höstväxter som Ljung, utan Kerstin tipsar om att tänka lite nytt och även väva in växter som du redan har hemma, exempelvis rödkål eller en gammal sommardahlia.

–Ett tips är att göra små grupperingar med olika sorters krukor och även väva in lite annat – som en glaskupa eller ett fat med rönnbär eller någon vacker grönsak från köksträdgården. Jag tycker inte man behöver springa och köpa en massa nya krukor utan använd de krukor och byttor du har hemma, och låt det sedan hänga ihop färgmässigt med växterna, säger Kerstin.

Kerstin Bohlin
Ålder: 54 år.
Familj: Gift med Malte, som bland annat är trummis i Växjöbandet Zebrakings. Tre barn – Lina, Oscar och Wilmer. Hundarna Clapton och Marley samt katten Mikkey Dee.
Bor: I Tolg, norr om Växjö. Huset hette från början Fridhem men döptes så småningom om till ”Villa Fresco” efter att tobakshandlaren som bodde här i början på 1900-talet hade varit ute och rest i San Fransisco.
Gör: Trädgårdsmästare, entreprenör och inspiratör. Driver Klockaregårdens Trädgårdsbutik i Ör.
Favoritväxt: Pipranka.
Trädgårdsredskap jag ej kan vara utan: Sax och sekatör.
Instagram: @Klockaregardenstradgard

Kerstins höstplantering!
Flätad korg: Sommardahlia och framför står en krans av hortensia.
På bordet: En glasburk med rönnbär, en kruka med rödkål samt en kruka med kärleksört.
Trätunna: Höstanemon, alunrot och cyklamen med silvriga blad.
Zinkkruka: Silvernjurvinda.
Kruka bakom: Höstsilverax.

Kerstin tipsar!
Saker att göra i september/oktober

Text: Emilia Thor
Foto: Lina Alriksson

Written by

Nytt Boende

Previous Utgivningsplan Bomagasinet Oskarshamn 2023
Next Den perfekta grillkvällen