• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Richard Grönlund, March 20 2023

Hållbart barnrum

Nyblivna tvåbarnsmamman Emilia Karlsson älskar återbruk och inreder gärna sitt hem med loppisfynd. Äldsta dottern Ophelias rum går i samma harmoniska stil som övriga hemmet och självklart är mycket begagnat.

Emilia Karlsson och Ulrik Persson bor tillsammans med sina två döttrar i en hyresrätt på söder i Kalmar. När de tog över lägenheten var den i ganska dåligt skick med spruckna tapeter och slitna plastmattor, men hyresvärden gav dem tillåtelse att fixa till den och hjälpte även till att lägga in nya golv där det behövdes. I övrigt är det Emilia och Ulrik som själva har målat och förvandlat lägenheten till ett hem som speglar dem med lugna, harmoniska färger. Inredningen är stilren och lite bohemisk med mycket naturmaterial och saker som familjen har samlat på sig under resor runt om i världen, bland annat vackra korglampor från Tanzania och en sänghimmel från Bali. En stor del av hemmet är också inköpt second hand på olika loppisar och Facebook Marketplace.

–Jag är uppvuxen med second hand och min mamma har alltid gått på loppis, men när jag var liten var det nästan lite skämmigt. Det var först när jag flyttade hemifrån som jag upptäckte att det går att hitta mycket fint och nu har det blivit en sport att leta efter unika möbler eller saker som jag behöver på second hand, säger Emilia.

Hon utbildar sig till biolog på Linnéuniversitetet och har alltid haft ett intresse för djur och natur. Miljöaspekten är såklart en av anledningarna till att hon köper mycket begagnat, men också för att det är kul. Idag är allting så lättillgängligt, men vill man köpa begagnat så måste man leta och det är en del av spänningen menar Emilia.

–Jag tycker det är jätteroligt att det har blivit så populärt med loppis och ju fler som handlar second hand desto större cirkulation på sakerna. Dessutom slipper man en stor del av produktionskedjan, vilket har en stor påverkan på miljön, säger Emilia.

Hela hemmet följer en röd tråd, även äldsta dottern Ophelias rum. Väggarna är målade i en mörkbeige kulör och i mitten av rummet står en säng med en sänggavel i rotting och med en vacker himmelsäng över. Här finns också en massa flätade korgar och kistor – perfekt när man vill gömma undan alla leksaker.

–Sänghimmeln är Ophelias favorit, det blir som en prinsessäng. Jag såg den i en butik på nätet först, men tyckte den var lite dyr. Till slut hittade jag en likadan på Facebook Marketplace i Linköping och bad en kompis åka och köpa den, säger Emilia.

Många av leksakerna och gosedjuren har Ophelia själv köpt på loppis. Hon brukar även få rensa och skänka bort sådant hon inte leker med längre för att kunna köpa ”nytt”.

–För Ophelia är second hand som vilken affär som helst, bara det att hon kan köpa fler grejer när ett gosedjur kostar 5 kronor istället för 100, säger Emilia.

Emilia Karlsson
Ålder: 31 år.
Bor: Hyreslägenhet på söder i Kalmar.
Gör: Pluggar till biolog på Linnéuniversitetet, jobbar som fotograf.
Familj: Sambon Ulrik Persson, 33 år och döttrarna Ophelia, 4,5 år och Isolde som föddes i slutet av januari.
Intressen: Fotografering, inredning och natur.
Favoritplats i hemmet: Sovrummet, där är det väldigt behagligt.
Instagram: @emiliaacecilia

Emilias bästa barnrumstips!

·      Jag gillar lugna och naturliga toner både på väggar och saker.

·      Handla second hand – allt från möbler till leksaker. Det är bättre för miljön och så mycket billigare, vilket gör att man också kan köpa fler leksaker för samma peng.

·      En sänghimmel är mysigt och gör att man sover som en prins eller prinsessa.

·      Det är svårt att undvika plast helt, men försök så gott det går för att minimera gifter och kemikalier. Satsa på naturmaterial som ett dockhus i trä eller en matta i bomull eller ull.

·      Bra förvaring gör att städningen går på fem minuter. Satsa på massor av korgar, lådor och kistor – gärna en jättestor.

Text: Emilia Thor
Foto: Emilia Karlsson

 

Written by

Richard Grönlund

Previous Ett handplockat hem
Next Huset på berget