• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Om oss
  • Våra mässor
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, December 10 2020

Harmoniskt vid havet

I Rotvik har Åsa och Daniel skapat sitt drömhem – precis intill havet. Här går allting i en harmonisk färgskala och bland möblerna samsas rustikt och industriellt med sober elegans. På tomten driver Åsa dessutom egna inredningsbutiken Hwita7.

Direkt när man stiger in genom dörren på den vita villan känner man att här bor någon som har koll. Och fingertoppskänsla för detaljer. Inredningen går i en sober färgskala, i vardagsrummet sprakar en värmande brasa och ur högtalarna strömmar stämningsfull musik. Det till och med luktar hemtrevligt av doftljus och nybryggt kaffe. Hundarna Pennie och Pär Allan hälsar oss välkomna tillsammans med Åsa Asp som bor i huset tillsammans med sin man Daniel och dottern Amelia. Den andra dottern, Isabella, är utflugen sedan några år tillbaka och bor numera i Göteborg. Åsa och Daniel är båda från Oskarshamnstrakten. De blev ett par i ung ålder och första huset köpte de redan när Åsa var 18 år. Efter några år så började de längta efter att bo närmre havet och för tio år sedan hittade de en strandtomt i Rotvik, strax norr om Oskarshamn.

 –Vi älskar havet och trivs så bra här. Det har hänt väldigt mycket under åren vi har bott här men nu känner vi att har hittat vår stil. Den är rätt svår att beskriva, men i grunden är den nog ganska enkel. Jag gillar lite mörkare toner och industristilen med betong och plåtskåp. Samtidigt är det viktigt med mysfaktorn och jag blandar gärna upp med trä och mycket textilier, säger Åsa.

Från början bestod tomten av en sommarstuga och några uthus, men istället för att göra om sommarstugan till bostadshus kände familjen att det var bäst att bygga helt nytt. Till hjälp anlitade de den lokala arkitekten Kurt Oskarsson på M2 Arkitektur. Huset ligger på en liten höjd med härlig havsutsikt från hela baksidan. Här finns ett stort allrum med kombinerat kök och vardagsrum samt en lite mer privat del med sovrum, tvättstuga och badrum. En trappa upp finns ett litet rum som man skulle kunna beskriva som en modern ”man cave”. Här förvarar Daniel sin whiskeysamling som han kan njuta av till en magisk utsikt. I ett av gårdshusen har dottern Amelia sitt eget lilla krypin. 

 –Favoritplatsen är vårt öppna kök och vardagsrum, det är där vi hänger mest. Vi gillar att laga mat och har gärna vänner över på besök. Daniel jagar så vi är mycket för vilt kött. Om somrarna blir det mycket grillat och då är det guld värt med vår stora uteplats, säger Åsa. 

Åsa har alltid haft ett stort intresse för design, inredning och trädgård. Hon hade länge funderat på att starta en egen inredningsbutik och för några år sedan tog hon tag i saken och förverkligade sin dröm. Sedan 2015 driver hon butiken Hwita7 i ett litet hus på tomten. Här hittar man bland annat porslin, textilier och inredningsdetaljer från varumärken som Lexington, Bruka Design och Artwood.

 –Butiken speglar nog stilen jag har hemma, men man får försöka tänka på vad kunderna vill ha och inte bara på vad jag själv tycker är snyggt. Men Artwood är ett av mina favoritmärken, både hemma och i butiken. De har ganska rustika produkter och mycket trä, säger Åsa. 

 Till en början öppnade hon butiken enbart för slutna sällskap, men nu för tiden har hon öppet flera dagar i veckan. Eftersom butiken ligger en bit från centrala Oskarshamn brukar de flesta åka till Hwita7 som en liten utflykt.

 –Det tar sin lilla tid att nå ut, och det är fortfarande mycket folk som kommer hit för första gången. Men jag är jätteglad för mina kunder och att jag kan ha min butik, säger Åsa. 

Eftersom hon har en alldeles egen inredningsbutik blir det ganska naturligt att hon ofta gör om eller byter ut prylar hemma. Framförallt satsar hon på att byta ut textilier efter säsong – ett enkelt sätta att skapa den rätta känslan.

 –Jag är ju ganska grå och svart i min stil så höstens färgskala tilltalar mig. Nu ser man även mycket bruna toner och det är också fint. För att skapa höstkänsla kommer jag även plocka in mycket växter och grenar från naturen. Och så älskar jag tända ljus, säger Åsa.

Fakta

Vi bor här: Åsa och Daniel Asp tillsammans med dottern Amelia, 17 år. Den andra dottern, Isabella, 21 år, bor och studerar i Göteborg. I familjen ingår även hundarna Pennie och Pär Allan.

Bor: Rotvik, Oskarshamn.

Gör: Åsa driver inredningsbutiken Hwita7, hemma på tomten. Daniel jobbar på IBS Byggnadsställningar och döttrarna pluggar. 

Intressen:  Hundarna och långa promenader tillsammans med dem. Inredning, trädgård, padel och resor. Daniel sysslar även med jakt och spelar golf.

Favoritplats i hemmet: Det kombinerade köket och vardagsrummet.

Kommer aldrig över tröskeln: Jag har svårt för mycket färg och det skulle till exempel aldrig funka med ett gult kök. Men jag kan ändra mig. 

Det bästa med Oskarshamn: Det är en jättetrevlig och lagom stor stad med närhet till hav och skärgård.

Instagram: @hwitavillan7 och @hwita7

Text: Emilia Thor, Foto: Ludvig Gropp

Written by

Emilia Thor

Previous Matkärlek från Småland
Next Villa Åkerberg